Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Paddenstoelenrisotto met gegrilde groenten

Hugo maakt vandaag een gerecht waarvan toch veel mensen bang zijn om het te maken: risotto. Deze variant is veganistisch, vanwege de week zonder vlees, vis en zuivel. Hugo zet een heerlijke paddenstoelenrisotto op tafel met gegrilde groenten on the side.

Hugo maakt naast de lekkere (veganistische) paddenstoelenrisotto ook nog een heerlijk bord met gegrilde groenten als bijgerecht. De ingrediënten en bereidingswijze daarvan lees je onder het recept van de risotto. 

Vegan risotto met paddenstoelen

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. gemengde paddenstoelen
  • neutrale olie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gr. risottorijst
  • 250 ml droge witte (vegan) wijn
  • 1½ liter paddenstoelenbouillon
  • zout en peper
  • een bosje bieslook
  • 1 eetlepel edelgistvlokken (alternatief voor kaas)

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: verwarm de oven voor op 210 °C en snijd grote paddenstoelen in stukjes.

Stap 2: Meng twee eetlepels olie met de sojasaus en masseer de paddenstoelen ermee in.

Tip: Wanneer je de verschillende paddenstoelen klein maakt, creëer je veel meer smaak en structuur als je dat op verschillende manieren doet. De ene paddenstoel kun je bijvoorbeeld makkelijk scheuren en de ander beter snijden. Probeer het eens!

Stap 3: Leg de gemarineerde paddenstoelen op de bakplaat met bakpapier en rooster ze circa 35 minuten in de oven

Stap 4: Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de ui tot deze glanst.

Stap 5: Pel en snijd de knoflook en voeg deze bij de ui toe in de pan.

Stap 6: Voeg de rijst toe in de pan en bak de korrels tot ze glazig zijn.

Tip: Houd de rijstkorrels goed in beweging wanneer je ze even bakt in de pan. Als je stopt met roeren, kunnen ze snel aanbranden.

Stap 7: Blus de pan af met de wijn en roer in de pan tot de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg daarna ­– al roerend – beetje bij beetje de bouillon toe en laat de rijst het vocht opnemen.

Stap 8: Kook de risotto circa 20 minuten en roer regelmatig. Breng de risotto op smaak met zout en peper.

Stap 9: Hak de bieslook fijn en schep hiervan driekwart door de risotto. Voeg ook de paddenstoelen toe.

Stap 10: Serveer de risotto op een bord en strooi de overige bieslook, peper en edelgistvlokken eroverheen.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gegrilde groenten

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 gele paprika
  • 200 gr. bimi (aspergebroccoli)
  • 200 gr. cherrytrostomaten aan de tak
  • olijfolie
  • 30 g pijnboompitten
  • zout en peper

Extra benodigdheden: grillpan

Bereidingswijze:

Stap 1: Verhit de grillpan. Maak intussen de paprika schoon en snijd deze in stukken.

Stap 2: Wrijf de groenten in met een klein scheutje olie en rooster ze in de grillpan.

Tip: Wanneer je groenten kookt, gaat er veel van de kleur en smaak verloren. Door groenten te grillen blijven de groenten veel kleurrijker en smaakvoller. 

Stap 3: Rooster intussen de pijnboompitten met een klein snufje zout in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.

Stap 4: Bestrooi de groenten met zout en peper en schep ze in een schaal om te serveren.

Stap 5: Besprenkel de groenten met olijfolie en strooi de pijnboompitten eroverheen.

Eet smakelijk!

Citroenrisotto
Bekijk ook eens dit recept!
Citroenrisotto met groene asperges
Dit is een artikel van