Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo houd je je geldzaken makkelijker op orde

Soms is het even lastig om je geldzaken overzichtelijk te houden, zeker als je veel andere dingen te doen hebt. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om het wat makkelijker en overzichtelijker te maken.

Overzichtelijke administratie

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar we benoemen het nog maar eens: het houden van een overzichtelijke administratie kan ontzettend nuttig zijn als je door de bomen het bos niet meer ziet. Bewaar papieren post in mappen en categoriseer de verschillende dingen die aan bod komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld labeltjes of inschuifmapjes.

Digitale brieven kun je het best in een folder of map bewaren waar je snel en makkelijk bij kan. Op die manier heb je – met een paar klikken – snel de nodige informatie bij de hand.

Wekelijks bijwerken

Als het gaat om administratie kan er heel veel gebeuren in de tijdspanne van een week. Kies daarom één moment in de week uit (het liefst een vaste dag) waarop je gaat zitten en je administratie bijwerkt. Dit kan in het begin een lastige zijn, omdat het redelijk wat discipline vereist, maar houd vol! Check je e-mails, kijk of alle rekeningen betaald zijn en organiseer de belangrijke post die je hebt gehad in die week.

Daarnaast is het handig om elke week een kort lijstje te maken van dingen die er die week moeten gebeuren. Denk dan bijvoorbeeld aan een deadline of een afspraak die gemaakt moet worden.

Zorg voor een buffer

Een buffer is altijd handig, zeker aangezien je onvoorziene kosten logischerwijs nooit ziet aankomen. Probeer elke maand een beetje geld opzij te zetten waar je vervolgens niet meer aankomt. Dit kan heel handig door een nieuwe rekening te openen en er geen pas bij te vragen. Bij sommige banken kan je met internetbankieren ook aparte spaarpotjes aanmaken.

Wanneer je een buffer hebt opgebouwd, merk je dat je veel rustiger met geldzaken kunt omgaan. Want als de vaatwasser of de wasmachine het een keer begeeft, hoef je niet ineens honderden euro’s uit het niets tevoorschijn te toveren.

Houd maandelijks je inkomsten en uitgaven bij

Dit is misschien even lastig aan het begin, maar probeer eens maandelijks je inkomsten en uitgaven bij te houden. Op deze manier creëer je voor jezelf een duidelijk overzicht van wat je die maand zou kunnen uitgeven. Bovendien heb je zo ook beter zicht op onnodige afschrijvingen die je nu eindelijk eens op kunt zeggen.

Ook kun je op die manier makkelijker realistische spaardoelen stellen. Want overzicht op inkomsten en uitgaven betekent overzicht op hoeveel je kan sparen.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: