RTL Wonen

Dit moet je weten als je gaat moestuinieren met een kweekkas

10 mei 2022 20:24

Moestuinliefhebbers opgelet! Wil je het kweken van je eigen gewassen tot een hoger niveau tillen? Dan zou een kweekkas een mooie volgende stap kunnen zijn. Wat de voordelen (en nadelen) zijn en waar je op moet letten? We zetten het voor je op een rij.

Het zaaien, stekken, verzorgen en oogsten van de gezonde vruchten, groenten en kruiden kost vaak een hoop tijd. Vaak begin je met het voorzaaien van de plantjes in de vensterbank en als het eenmaal tijd is gaan ze in de moestuin. Maar met een kweekkas zorg je ervoor dat je het hele jaar door kan zaaien, kweken en oogsten. Daarbij kun je veel meer gewassen kweken die het normaal in de open buitenlucht van ons klimaat niet zouden redden. Een kweekkas is dus echt next level tuinieren!

Zaaien

In februari en maart begint de echte moestuin fanaat al met het zaaien van de groenten, fruit en kruiden. Dit kan nog niet direct buiten, omdat het daar nog te koud is. Dus gaan de potjes vaak in de vensterbank, zodat ze genoeg zonlicht en warmte krijgen. Wanneer je een kweekkas neemt kun je dit wel al direct in de volle grond doen, onder de juiste condities.  

Tuinseizoen

Het echte tuinseizoen is vanaf halverwege mei – na ‘ijsheilige’ – tot en met maximaal eind september. Wanneer je in een kas gaat kweken verleng je dit echter met drie maanden. En als je een verwarmde kas hebt, kun je zelfs het hele jaar door groenten, fruit en kruiden kweken.

Ook kun je met een kweekkas tropische soorten kweken. Denk bijvoorbeeld aan citrusbomen. Dit komt doordat er in een kweekkas het zogenoemde microklimaat ontstaat. Het is hier dus veel warmer en vochtiger dan buiten. Tropische groenten en fruit hebben vaak veel warmte nodig om te groeien en Nederland is hier over het algemeen nou eenmaal te koud voor. Maar in zo’n kas kun je het nabootsen en dus veel meer soorten kweken.

Oogsten

Doordat er een heel ander klimaat is in de kas, kun je eerder beginnen met het zaaien, kweken én oogsten van gezonde vruchten, groenten en kruiden. Daarnaast groeien de planten veel sneller, omdat het er lekker broeierig is.

Ruimte

In een kas heb je ook meer ruimte om te zaaien, stekken en planten met de juiste condities. Je kan daardoor de planten beter in toom houden. Dit doe je door bijvoorbeeld planten de hoogte in te begeleiden met draad, wat makkelijk is te monteren aan het dak.

Nadelen

Toch zitten er ook enkele nadelen aan een kweekkas, die ook zeker benoemd moeten worden. In een kas is het broeierig, waardoor er sneller schimmels kunnen ontstaan op de planten. Dit is gelukkig wel op te lossen of te voorkomen door de kas goed te ventileren. Maar dat moet je wel echt goed in de gaten blijven houden. 

Het is van belang dat je de planten regelmatig controleert op schimmels of luizen. Wanneer je hier last van hebt verwijder de blaadjes waar het op zit of koop je een biologisch bestrijdingsmiddel om de plant mee in te spuiten. Hou dit goed in de gaten, want voor je het weet zit het op al je gewassen! 

Daarnaast kan het ook té warm worden voor planten en kunnen de gewassen zelfs verbranden door de UV-straling in combinatie met glas. De oplossing? Beschilder het glas met 'witvast' of hang witte, lichtdoorlatende doeken op in je kweekkas. 

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore