Het is alweer vrijdag en dat betekent dat Hugo weer een heerlijke borrelplank gaat maken. Vandaag doet hij dit in de Marokkaanse stijl. Hij maakt twee verschillende pasteitjes: een met lam en de andere met geitenkaas. Daarnaast maakt hij een heerlijke auberginedip.
Pasteitjes met geitenkaas – briouats
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- ½ bosje bladpeterselie
- 200 gr. zachte geitenkaas
- 1 ei
- zout en peper
- 1 pak filodeeg
- neutrale olie voor bestrijken
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel chilivlokken
Extra benodigdheden:
- bakkwast
- bakplaat
- bakpapier
Pasteitjes met lam – briouats
- Borrelgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui
- 50 gr. blanke amandelen
- neutrale olie
- 250 gr. lamsgehakt
- zout en peper
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- neutrale olie
- ½ bosje platte peterselie
- 1 ei
- 1 pak filodeeg
Extra benodigdheden:
- bakkwast
- bakplaat
- bakpapier
Auberginedip/salade – Zaalouk
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- neutrale olie
- 3 tenen knoflook
- 2 tot 3 tomaten
- 1 rode paprika
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 snuf cayennepoeder
- ½ bosje koriander
- ½ bosje platte peterselie
- zout en peper
- ½ citroen
Pasteitjes met geitenkaas
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 2: Hak de peterselie fijn. Meng de geitenkaas met het ei en de peterselie en kruid het met zout en peper totdat het een glad mengsel is.
Stap 3: Snijd het filodeeg in repen van circa 10 bij 30 cm.
Stap 4: Leg steeds 2 deegrepen op elkaar en doe aan de bovenkant een eetlepel van het geitenkaasmengsel erop. Vouw het vervolgens in een driehoekje en ga zo door tot aan beneden. Voor de laatste vouw besmeer je het met olie en plak je het pasteitje dicht. Doe dit vervolgens 4 keer. Lak aan het einde alle 4 de bovenkanten met olijfolie, zodat die mooi goudbruin worden in de oven.
Stap 5: Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 tot 15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin zijn.
Stap 6: Lak voorzichtig de pasteitjes in met honing en strooi er daarna de chilivlokken overheen.
Pasteitjes met lam
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 2: Pel en snipper de ui. Verwarm een scheut neutrale olie in een koekenpan en bak de ui met het lamsgehakt bruin op hoog vuur. Kruid het gehakt met zout, peper, kaneel en paprikapoeder.

Stap 3: Hak de noten en peterselie fijn en bak mee. Draai het vuur uit en laat het een beetje afkoelen. Doe het ei samen met het afgekoelde mengsel in een kom en meng het door elkaar.
Stap 4: Snijd het filodeeg in repen van circa 10 bij 30 cm.
Stap 5: Leg steeds 2 deegrepen op elkaar en doe aan de bovenkant een eetlepel van het lammengsel erop. Vouw het dan in een driehoekje en ga zo door tot aan beneden. Voor de laatste vouw besmeer je het met olie en plak je het pasteitje dicht. Doe dit vervolgens 4 keer. Lak aan het einde alle 4 de bovenkanten met olijfolie, zodat die mooi goudbruin worden in de oven.
Stap 6: Doe de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 tot 15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin zijn.
Stap 7: Bak circa 10 tot 12 minuten in de oven, totdat het goudbruin is.
Auberginedip (zaalouk)
Stap 1: Snijd de aubergine in blokjes. Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan. Voeg de aubergine toe en bak het 10 minuten op hoog vuur.
Stap 2: Pel en snijd ondertussen de knoflook fijn. Snijd de tomaat en paprika in blokjes. En voeg dit allemaal toe aan de pan.
Stap 3: Voeg paprika-, komijn- en cayennepoeder toe. Laat het 15 tot 20 minuten op laag vuur stoven.
Stap 4: Hak de koriander en peterselie fijn. Voeg dit toe aan de pan en voeg eventueel een scheutje water toe als de pan te droog wordt.
Stap 5: Stamp de dip wat fijner met een spatel, houten lepel of stamper en breng het op smaak met zout, peper en het sap van de citroen.