Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Hugo kookt: zelfgemaakte Italiaanse minestrone

Vandaag kookt Hugo een Italiaanse Minestrone 'from scratch'. Oftewel, zonder bouillonblokje, maar mét zelfgetrokken groentebouillon, inclusief zelfgemaakte rucolapesto voor in de soep. Dit wordt smullen!

Groentebouillon

  • 2½ liter soep
  • Bereidingstijd: circa 75  minuten

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • scheutje neutrale olie
  • ½ knolselderij
  • 1 flinke winterpeen
  • 2 preien
  • klein bosje peterselie
  • paar takken bladselderij
  • paar peperkorrels
  • 2½ liter water
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • zout

Extra benodigdheden:

  • grote pan
  • zeef

Pesto met rucola

Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 25 gr. pijnboompitten
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • 1 klein teentje knoflook
  • 25 gr. rucola
  • 25 gr. basilicum
  • een goeie scheut olijfolie
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje van de staafmixer

Italiaanse groentesoep – Minestrone

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 1 flinke winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 gr. spinazie
  • 1½ liter groentebouillon (zie recept)
  • 2 blikken cannellinibonen
  • 1-2 eetlepels pesto
  • zout en chilipeper
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • ciabatta

Groentebouillon

Stap 1: Maak alle groenten schoon en snijd in stukken. Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de uien.

Tip: Alle groenten kunnen met schil en al in de soep. Verder hoef je de groenten ook niet fijn te snijden, maar in grove stukken. Vóór het serveren zeef je de soep namelijk nog. 

Stap 2: Voeg de overige groenten toe aan de pan en bak het even aan.

Stap 3: Snijd ondertussen de peterselie en selderijstelen grof en kneus de peperkorrels.

Stap 4: Voeg het water, de kruiden en de peper toe en breng de bouillon tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat het een uurtje zachtjes trekken.

Stap 5: Zeef de bouillon in een schone pan.

Stap 6: Breng het vlak voor het serveren op smaak met zout en peper. 

Pesto met rucola

Stap 1: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan (zonder olie!). 

Stap 2: Snijd de kaas in stukken en pel de knoflook.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 3: Maal alle ingrediënten in het hakmolentje en breng het op smaak met zout en peper.

Tip: Voeg ook de stelen van de basilicum erbij, omdat dit veel smaak geeft. 

Italiaanse minestrone

Stap 1: Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui.

Stap 2: Snijd de peen en bleekselderij in stukjes. Pel en snijd de knoflook.

Stap 3: Voeg de groenten samen met de knoflook toe aan de pan en roerbak het op hoog vuur. Blus het daarna af met de bouillon.

Tip: Zet een fijne zeef in je zelfgemaakte groentebouillon, zodat je de heldere soep met een soeplepel er zonder problemen uit kan scheppen. 

Stap 4: Breng de soep aan de kook en laat het circa 20 minuten zachtjes koken.

Stap 5: Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en snijd ondertussen de ciabatta in stukjes. Bak daarna 4 sneetjes brood in de pan totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Stap 6: Voeg ondertussen de bonen en spinazie toe en verwarm het totdat de spinazieblaadjes zijn geslonken.

Stap 7: Breng de soep op smaak met de pesto, zout en chilivlokken.

Stap 8: Leg de gebakken broodjes in diepe borden en schep de soep erop. Druppel er wat olijfolie in, rasp de Parmezaanse kaas erboven en serveer de rest van het brood en pesto erbij op tafel.

Tip: Maak er een typisch Italiaans dessert bij. Namelijk affogato! Je doet een bol vanille-ijs in een glas en daaroverheen schenk je (hete) espresso. Supermakkelijk, maar zó lekker! 

Dit is een artikel van