Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Luchtige cinnamon rolls met glazuur en een smoothie met pit

Bij cinnamon rolls denk je misschien aan een lekkernij voor bij de koffie, maar heb je er wel eens aan gedacht om deze overheerlijke broodjes te maken voor je zondagse ontbijt op bed, of voor je zaterdag brunch? Hugo laat je zien hoe je ze gemakkelijk zelf maakt. Daarnaast gaat hij aan de slag met een verrassende en oppeppende bananensmoothie mét espresso.

Cinnamon rolls

  • 12 tot 16 stuks. 

Bereidingstijd:

  • 30 minuten voorbereiden
  • 2 uur rijzen
  • 25 minuten bakken

Ingrediënten:

Deeg

  • 50 gr. roomboter
  • 220 ml. volle melk
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 500 gr. bloem
  • twee eieren
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 2 theelepels zout

Vulling

  • 100 gr. zachte roomboter
  • 150 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • halve eetlepel koekkruiden

Glazuur

  • 100 gr. roomkaas
  • 25 gr. roomboter
  • 125 gr. poedersuiker
  • Vanille-extract

Extra benodigdheden: (ronde) ovenschaal

Bananensmoothie met espresso

  • 2 glazen
  • Bereidingstijd: circa 5 minuten

Ingrediënten:

  • 2 bevroren bananen in stukjes
  • 300-350 ml. melk
  • 2 shots afgekoelde espresso
  • 2-3 eetlepels muesli
  • één eetlepel vloeibare honing
  • snufje zout
  • snufje kaneel

Extra benodigdheden:

  • blender
  • 2 glazen
  • 2 rietjes
  • fijn zeefje

Luchtige cinnamon rolls

Stap 1: Verwarm de melk met de boter in een steelpan tot de boter is gesmolten.

Stap 2: Meng de bloem, gist en suiker en één ei in een kom.

Tip: Gist is dol op suiker. Hierdoor wordt de gist sneller geactiveerd. Bij zout is dat daarentegen niet het geval. Zorg dus eerst dat de gist goed met de bloem is gemengd voordat je zout door het mengsel doet.

Stap 3: Voeg het melkmengsel en een snufje zout erbij in de kom. Kneed op het werkblad tot een soepel en elastisch deeg. Dit kan ook met een keukenmachine.

Stap 4: Leg het deeg in een kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme plaats – circa 30 graden – 1 uur rijzen, of tot de hoeveelheid deeg verdubbeld is.

Stap 5: Terwijl je wacht tot het deeg gerezen is, maak je de vulling; meng de zachte boter met de suiker, kaneel en koekkruiden.

Tip: Koekkruiden gebruiken in kaneelbroodjes klinkt misschien wat gek, maar ze geven juist extra diepte aan de smaak van je overheerlijke cinnamon rolls.

Stap 6: Strooi wat bloem over het werkblad en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige dunne lap.

Stap 7: Smeer de vulling uit over het deeg, maar laat aan de bovenkant 2 cm vrij. Klop het ei los en bestrijk de vrije rand met ei.

Stap 8: Rol het deeg op vanaf de lange kant en snijd het deeg in 12 tot 16 gelijke plakken. Leg ze met de snijkant omhoog in een met bakpapier beklede ovenschaal. Zorg ervoor dat de broodjes niet te dicht tegen elkaar aan liggen.

Stap 9: Dek de ovenschaal af met een vochtige doek en laat het brood nog 30-60 minuten rijzen.

Stap 10: Verwarm de oven voor op 190˚C.

Stap 11: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en bak ze in circa 25 minuten gaar in de oven.

Stap 12: Laat de broodjes goed afkoelen. Roer intussen voor het glazuur de roomkaas, roomboter, poedersuiker en een paar druppels vanille-extract door elkaar.

Stap 13: Besmeer de afgekoelde broodjes met het glazuur of spuit dunne streepjes glazuur over de broodjes met een spuitzak.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bananen smoothie met espresso

Stap 1: Mix alle ingrediënten in de blender en schenk in de glazen. Doe er nog een snufje kaneel overheen voor de finishing touch.

Tip: Wanneer je de smoothie voor kinderen maakt, kan je natuurlijk ook de espresso eruit laten en deze vervangen voor een decafé espresso of een extra scheut melk.

Eet én drink smakelijk!

Dit is een artikel van