Ga naar de inhoud
Tuinvraag voor Tom

Vraag van de week: welke klimplanten zijn geschikt voor een mooie, volle border?

Het is weer vrijdag, dus tijd voor een tuinvraag voor Tom! Ineke heeft in haar achtertuin een tuinhuisje staan waar ze graag een border wil maken. Ze vraagt zich af welke klimplanten ze hiervoor het beste kan gebruiken. Tom heeft daar uiteraard antwoord op en vertelt ook hoe je deze klimplanten moet bevestigen én hoe je de border compleet maakt.

Soorten klimplanten

Klimplanten zijn te verdelen in twee groepen de zelfhechtende en de rankende klimplanten. De zelfhechtende klimplanten zijn – zoals het woord al zegt – planten die zichzelf hechten aan de oppervlakte. De takken hechten zich oppervlakkig aan de muur of hout, en als je de plant verwijdert blijven er zelfs kleine gaatjes zichtbaar. De rankende planten daarentegen groeien aan een zelf te plaatsen raster. Tom gaat deze ook gebruiken in zijn border als voorbeeld op een betonnen muur.

Zo begin je

Als eerste is het belangrijk om een raster te plaatsen op het oppervlak waar jij de klimplanten wil hebben. Monteer dit vast met een schroefhaakje en dan kan je beginnen met het aanplanten van de border.

Tip: Doe je dit op een betonnen muur, boor dan eerst de gaatjes voor met een betonboor. Stop er vervolgens een plug in en daarna het schroefhaakje.
Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Welke klimplanten zijn geschikt?

Tom plant als eerste de Kamperfoelie, deze klimplant groeit erg snel en de bloemen verspreiden een heerlijke geur. Daarnaast plant hij ook de sterjasmijn ernaast. Deze plant verspreidt eveneens een heerlijke geur. De naam heeft de plant overigens te danken aan de opvallende stervorm van de witte bloemen. 

Omdat dit een rankende klimplant is moet je 'm helpen de hoogte in te groeien. Allereerst haal je de planten uit elkaar en monteer je met de bindbuis – een flexibele buis die hol is van binnen en dus mee kan bewegen met de wind – de takjes aan het raster. Tot slot vlecht je de overige takjes erdoorheen.

Aankleden van de border

Om de border af te maken plant Tom aan de onderkant de volgende planten: Blauw schapengras, het Purperklokje en de Kerstroos. Vervolgens vul je de lege plekken op met wat varens. Nu is de border goed gevuld met mooie kleuren en straalt het gezelligheid uit.

Dit is een artikel van