Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Heerlijke maaltijdsalde met rode biet, linzen en feta met knoflookbrood

Vandaag maakt Hugo een heerlijke maaltijdsalade met bieten, linzen en feta. Natuurlijk kan een stukje brood hierbij niet ontbreken. Dus maakt hij ook knoflookbrood voor erbij.

Salade met geroosterde bieten, linzen en feta

  • Maaltijdsalade voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 700 gr. rauwe rode bieten
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 1-2 takjes rozemarijn en/of salie
  • 200 gr. groene, zwarte of bruine linzen
  • 150 ml balsamicoazijn
  • 50-60 gr. suiker
  • 200 gr. feta
  • 50 gr. gepelde walnoten
  • 150 gr. rucola

Knoflookbrood

Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 8 flatbreads
  • neutrale olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook
  • zoutvlokken
  • 1 tak rozemarijn

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • bakkwast

Maaltijdsalade met geroosterde bieten, linzen en feta

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2: Was en snijd de rode bieten in parten. En halveer, pel en snijd de rode uien in parten.

Tip: Wanneer je de rode biet gaat snijden doe dan altijd wegwerphandschoenen aan. Heb je dat nou niet in huis of heb je al roze handen, lees dan onderstaand artikel: 

Roze
Kooktip
Roze handen na het snijden van bieten? Zo krijg je het ervan af

Stap 3: Meng de bieten, uien, de ongepelde knoflooktenen en de takken rozemarijn in een grote ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat en doe er een royale scheut olijfolie overheen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Stap 4: Doe ovenschaal circa 30 minuten in de oven om de bieten te roosteren, totdat ze beetgaar zijn.

Stap 5: Kook ondertussen de linzen in water met een snuf zout in circa 20 minuten gaar.

 

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 6: Doe de azijn met de suiker in een steelpan, breng het aan de kook en zet het vuur daarna weer uit. Het wordt vanzelf een siroop als het iets is afgekoeld. Haal de bieten uit de oven en schenk de siroop hier overheen.

Tip: Ga niet met je hoofd boven de pan hangen, want de azijn slaat op je ogen, neus en longen. 

Stap 7: Rooster de noten in een droge koekenpan en voeg een snuf zout toe.

Stap 8: Maak de rucola en de linzen aan met een scheutje olijfolie, klein scheutje balsamicoazijn, zout en peper.

Stap 9: Verdeel de salade op de borden, schep de bieten erop en verbrokkel de feta eroverheen. Bestrooi als laatste de geroosterde walnoten en je kan aan tafel! Vergeet niet het verrukkelijke knoflookbrood erbij te serveren! Hoe je dat maakt lees je hieronder. 

Knoflookbrood

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2: Pel en rasp de knoflook, meng met een scheut olijfolie en kwast het brood hiermee in.

Tip: Verwijder de geur van knoflook binnen een paar seconden van je handen met een roestvrijstaal zeepje. Je wast gewoon je handen onder water met dit ‘zeepje’ en de geur is verdwenen! Heb je die niet? Je roestvrijstalen gootsteen heeft hetzelfde effect! 

Stap 3: Hak de rozemarijnnaalden heel fijn. Bestrooi het brood met zoutvlokken en rozemarijn en doe dit met een bakpapier beklede bakplaat een paar minuten in de hete oven, totdat ze goudbruin worden.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van