RTL wonen

8 dingen die je met voedsel kunt schoonmaken

27 februari 2022 17:54 Aangepast: 27 februari 2022 22:34

We kennen heel wat handige trucjes om het huishouden makkelijk te maken. Denk aan het schoonmaken van de airfryer met bakpoeder of de frituur met een vaatwastablet. Maar wist je dat je ook met voedsel dingen kunt schoonmaken? We zetten 8 voedselwaren op een rij die perfecte schoonmaakmiddelen blijken te zijn.

1. Walnoot

Zitten er krassen op je houten tafel? Deze kun je gemakkelijk verwijderen met een walnoot. Haal de noot uit zijn schil en wrijf over de kras heen, waardoor er olie uit de noot vrijkomt. Wrijf dit vervolgens met je vinger verder in de kras en laat het 5 minuten intrekken. Haal er daarna een droge doek overheen en de kras is helemaal verdwenen. 

Vind je het toch een beetje spannend? Probeer het dan eerst op een onzichtbaar deel van de tafel en kijk hoe het uitpakt. 

2. Zout

Rode wijn op je kleed, vloerbedekking of ander woontextiel gemorst? Strooi er dan direct zout overheen. Het zout absorbeert de wijn, zodat er straks niks meer van de vlek te zien is. Deze tip werkt echter alleen als je zo snel mogelijk handelt!

3. Bananenschil

Gebruik de binnenkant van de bananenschil om je zilver mee op te poetsen. Denk aan je zilveren bestek, sieraden, kandelaars of lampenvoeten. De bananenschil zorgt ervoor dat al het zilver weer glanst alsof het nieuw is!

4. Ketchup

Zoals je een bananenschil kan gebruiken om het zilver te poetsen, werkt ketchup om het koper te laten glimmen. Wanneer koper dof is geworden doe je simpelweg wat ketchup op een schone doek en wrijf je het op het koper. Laat het 30 minuten intrekken en haal er een vochtige doek langs. De zuren in de ketchup zorgen er voor dat het koper weer gaat glimmen.

5. Rauwe ui

De zomer komt er alweer bijna aan en dan gaan we weer volop barbecueën. Maar wanneer je de deksel ervan afhaalt zie je vaak nog allemaal eet- en vetresten op het rooster. Dit kan je gemakkelijk schoonmaken met een ui. Allereerst steek je de barbecue aan, zodat het rooster alvast verwarmd wordt. Vervolgens prik je een rauwe ui aan een vork en wrijf je daarmee het rooster in. Je zult zien dat alle resten direct verdwijnen. Deze truc kun je overigens ook gebruiken voor de roosters in de oven.

6. Wit brood

Wanneer er een glas breekt is het vaak onmogelijk om alle kleine scherven terug te vinden met je stoffer en blik of stofzuiger. Een handige truc hiervoor is om een witte boterham vochtig te maken en te deppen op de vloer, aanrecht of waar dan ook. De glasscherven zijn binnen no time verdwenen in de boterham. 

7. Maismeel

Vetvlekken in je kleding zijn helaas erg hardnekkig, zeker op suède. Veel mensen zijn geneigd direct te gaan boenen met afwasmiddel en warm water, echter maakt dit het vaak alleen maar erger. Zeep laat immers een vettig laagje achter, waardoor vuil nadien alleen maar meer aangetrokken wordt. De oplossing staat echter gewoon in je voorraadkast. Doe een goeie eetlepel maismeel of bloem op de vetvlek en laat het een uur intrekken. Zuig het vervolgens klop of klop de mail weg. Je zal zien dat de vetvlek is verdwenen. Haal tot slot nog een vochtige doek over je schoen om het overgebleven maismeel te verwijderen.

8. Komkommerschil

Wanneer je een komkommer schilt is de kans groot dat deze schillen regelrecht in de GFT-bak belanden. Toch kun je die schillen in sommige gevallen nog prima gebruiken. Ze werken namelijk perfect tegen het beslaan van de spiegels tijdens het douchen. Je hoeft alleen maar de spiegels in te wrijven met de schil en je hebt voorlopig geen last van condensvorming meer.

Check dus altijd eerst je voorraadkast of koelkast, voordat je dure producten gaat kopen!

Fotocredits

Headerfoto: Maridav 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie en tips

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore