Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Aha! Dit is de betekenis van de icoontjes op het waslabel

Wassen is een flinke klus die zich elke week weer herhaalt. Maar doe je het eigenlijk wel goed? Of zie je door de bomen het bos niet meer met al die wasicoontjes? Geen zorgen. Wij zetten de icoontjes en de betekenissen voor je op een rij, zodat je je kleding zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Zo zou je moeten wassen volgens de wasiconen

Hoe je de kledingstukken moet wassen is terug te vinden aan de hand van verschillende symbolen op het waslabel. Wanneer er een wastobbe met graden staat afgebeeld betekent dit dat je het kledingstuk alleen op die temperatuur of lager mag wassen. Op de normale stand en wassen maar!

Maar let op: Staat er één streepje onder, dan moet je de wasmachine op fijne was of een anti-kreukprogramma zetten met de aangegeven graden of lager. Het is aan te raden om de trommel halfvol te doen bij deze was.

Wanneer er twee strepen onder staan, dan zit er wol in je kledingstuk. Dit betekent dat je de wasmachine op een wolprogramma moet zetten, op 30 of 40 graden. Vul de trommel voor 1/4 of 1/3 van het maximale vulgewicht. Let goed op met deze kledingstukken, want voor je het weet is je warme, wollen trui een paar maten gekrompen! 

Als er bij de wastobbe een hand staat afgebeeld, betekent dit dat je kleding niet geschikt is voor de wasmachine. Je moet deze items dus met de hand wassen. Dit is minder hard op de stof, waardoor je favoriete kledingstuk langer mooi blijft. Let wel op dat het water niet warmer is dan 40 °C. Dit is niet alleen beter voor de stof, maar ook fijner voor je handen!

Staat er een kruis door de wastobbe op je waslabel, dan kan dit kledingstuk niet in de wasmachine. Deze items kan je beter stomen. Wanneer je dit toch in de wasmachine doet beschadig je de stof en dat wil je natuurlijk niet! Breng deze kledingstukken daarom naar de stomerij of stoom ze thuis zelf.

Hoe te drogen?

Bij de symbolen die uitleg geven over het drogen van je kleding staat er altijd een vierkant eromheen. Wanneer het item gewoon in de droger kan staat er een vierkant met een rondje op. Deze iconen hebben ongeveer dezelfde betekenis als die van de wasmachine. Zo heb je hier ook puntjes in staan die de warmte aangeven. Ook kan eronder het symbool een of twee strepen staan die aangeven of je het op een anti-kreuk of fijne was programma moet drogen. Staat er een kruis doorheen? Dan mag het kledingstuk niet in de droger. 

Daarnaast bestaat er ook nog een symbool van een vierkant met een boogje aan de bovenkant. Dit geeft aan dat je deze kledingstukken hangend moet laten drogen. Ook bestaat er een vierkant met een horizontaal streepje erin, wat aangeeft dat je het kledingstuk liggend moet laten drogen. 

Strijken

Symbolen met een strijkijzer vertellen je logischerwijs iets over de strijkinstructies. Ook hier betekenen de puntjes en het kruis hetzelfde als bij het gebruiken van de wasmachine en droger. Het aantal punten verwijst naar de temperatuur regelknop op je strijkijzer.

Staat er een kruis door het strijkijzer? Dan kun je het dus niet strijken. Staan er onder het kruis ook nog kronkeltjes, dan mag je het wel strijken, maar geen stoom gebruiken.

Bleken  

Witte kledingstukken mogen soms gebleekt worden. Dit wordt aangegeven met een driehoeksymbool. Wanneer er een driehoek staat met niks erin, dan mag er gebleekt worden met een middel dat chloor bevat. Een driehoek met diagonale strepen duiden aan dat de bleek geen chloor mag bevatten. Zuurstofbleekmiddel kan dan bijvoorbeeld wel. Staat er een kruis door het symbool, dan mag je het kledingstuk helemaal niet bleken.

Chemisch reinigen

Deze wasicoontjes worden aangegeven met een cirkel. Deze kun je in principe negeren, omdat dit aanwijzingen zijn voor de stomerij over welke chemische oplosmiddelen ze kunnen gebruiken en of er water toegevoegd mag worden.

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: