Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Tex-Mex avond met chili con carne, salsa en nacho’s met kaas

Vandaag staat in het teken van Tex-Mex. Oftewel: Texas meets Mexico. Op het menu van Hugo staat dan ook chili con carne met een frisse koriandersalsa. En wat natuurlijk niet mag ontbreken zijn de overheerlijke nacho’s met kaas uit de oven. Honger van gekregen? Hup aan de slag!

Chili con carne

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 30-40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 100 gr. chorizo (stuk)
  • neutrale olie
  • 300 gr. rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 500 gr. gekookte bonen (blik: borlottibonen en/of kidneybonen en/of zwarte bonen)
  • 2 eetlepels Chipotle pepers in adobe saus
  • paar takken tijm
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 klein blikje maiskorrels

Lekker met koriandersalsa (zie recept onderaan), crème fraîche of sour cream erbij. 

    Chili con carne

    Stap 1: Pel de ui en knoflook. En snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Maak daarna de paprika’s schoon en snijd ze in blokjes.

    Stap 2: Verwijder het vel van de chorizo en snijd het fijn.

    Weetje: Tex-Mex is ontstaan toen Texas nog een onderdeel was van Mexico. Het gerecht heeft invloeden van beide landen en daar heeft Amerika nog een schepje bovenop gedaan. Het gerecht is sindsdien wat zwaarder, omdat er veel kaas aan toegevoegd wordt. 

    Stap 3: Verhit een scheut olie in een braadpan en voeg de rundergehakt toe samen met de ui en knoflook. Daarna doe je de chorizo en de paprika erbij, maar doe dit pas als het gehakt gelijkmatig bruin is geworden.

    Stap 4: Doe de komijn erbij en blus het geheel af met de bouillon.  

    Stap 5: Spoel de bonen af met water en voeg het vervolgens samen met de chipotles, tijmblaadjes, tomatenblokjes en de worcestersaus toe aan de pan en laat het gerecht 20-30 minuten stoven op laag vuur.

    Tip: Mocht je de chili con carne eten met kleine kinderen, laat dan de chipotles weg en voeg gerookte paprikapoeder toe. Hierdoor krijg je nog steeds die lekkere gerookte smaak, maar laat je het pittige gedeelte voor wat het is. 

    Stap 6: Roer de mais erdoor en opscheppen maar!

    Nacho’s met kaas uit de oven

    • Bijgerecht voor 4 personen
    • Bereidingstijd: circa 10  minuten

    Ingrediënten:

    • 185 gr. nacho’s naturel
    • 100 gr. belegen kaas of cheddar
    • 2 eetlepels ingelegde jalapeños

    Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

    Stap 2: Verdeel de nacho’s over een ovenschaal of een bakpapier beklede bakplaat.

    Stap 3: Rasp de kaas en strooi over de nacho’s.

    Stap 4: Hak de jalapeños en verdeel eroverheen. Zet het in de oven om het te laten gratineren.

    Weetje: Heb je een peperplant in je (moes)tuin staan waar veel pepers van afkomen? Gooi ze dan niet weg, maar droog ze. Dit doe je door met een naald visdraad door de steeltjes te doen en ze ergens op te hangen in je keuken. Het is niet alleen superhandig, maar het staat ook erg gezellig. 

    Niks
    Elke week nieuwe inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

    Koriandersalsa

    • Saus/dip voor 4 personen
    • Bereidingstijd: circa 10 minuten

    Ingrediënten:

    • ½ bosje koriander
    • 1 flinke witte ui
    • 1 limoen
    • zout en peper

    Stap 1: Pel en snipper de ui, snijd de koriander fijn en doe het in een bakje. Rasp wat limoenschil erboven.

    Stap 2: Breng het op smaak met limoensap, zout en peper en meng het door elkaar. Zo simpel en erg lekker!

    Buen provecho! Oftewel eet smakelijk!

    Dit is een artikel van