Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Een wintersport borrelplank met Franse invloeden

Ook dit seizoen wordt er elke vrijdag weer een lekkere borrelplank gemaakt. Dit keer heeft Hugo inspiratie uit zijn wintersportvakantie in Frankrijk gehaald. Dit belooft een heerlijke, winterse borrelplank te worden.

Franse uiensoep

  • Soep voor 4 personen

  • Bereidingstijd: circa 50 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg uien
  • 30 gr. roomboter
  • 3 takken tijm
  • 200 ml witte wijn
  • 1 liter krachtige runderbouillon of fond
  • 1 dun stokbrood/baguette
  • 200 gr. gruyère
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • rasp

Franse uiensoep

Stap 1: Pel en snijd de uien in halve ringen.

Stap 2: Verhit de boter in een hoge pan en bak de uien met de tijmtakjes op laag vuur in circa 20 minuten goudbruin en mooi zacht.

Stap 3: Voeg de witte wijn erbij en laat het iets inkoken. Doe daarna de bouillon erbij en laat de soep nog 20-30 minuten zachtjes koken.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 225°C.

Stap 5: Snijd het stokbrood in plakken en rasp de gruyère. Strooi de kaas vervolgens op stukjes stokbrood en bak ze 7-10 minuten in de oven.

Stap 6: Breng de uiensoep op smaak met zout en peper en schep het in kommen. Leg in elke kom een stuk stokbrood met kaas en serveer direct.

Mini tartiflette (aardappelpotjes met kaas)

  • Borrelplankgerecht voor 8 personen

  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gr. aardappels
  • 4 uien
  • 2 takken rozemarijn en/of tijm
  • 30 gr. roomboter
  • scheut witte wijn
  • zout en peper
  • 200 ml slagroom
  • 300 gr. reblochon (Franse kaas)

Extra benodigdheden: 8 kleine ovenschaaltjes of 1 grote. 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 2: Pel en snijd de uien in halve ringen.

Stap 3: Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan en bak de uien met de tijm en rozemarijn.

Tip: De uien van de soep en de tartiflette hebben dezelfde ingrediënten dus doe ze bij elkaar in een pan. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat je minder hoeft af te wassen.

Stap 4: Schil en snijd ondertussen de aardappels in stukken of plakken. Doe ze daarna in een pan met water en zout en zet de pan op het vuur. Kook de aardappelen in 10 minuten gaar.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: Blus de uien af met een scheut witte wijn en stoof tot ze boterzacht zijn. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Stap 6: Meng de aardappelen en uien en verdeel ze over de ovenschaaltjes. Schenk vervolgens de slagroom eroverheen.

Stap 7: Snijd de reblochon in plakken en verdeel ze over het gerecht. Zet de schaaltjes circa 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.

Weetje: Vroeger moesten Franse melkboeren belasting betalen over hun melk. Wanneer ze dus vier koeien hadden gemolken moesten ze dus een x-bedrag inleveren. Totdat de boeren op een dag vonden dat dit zo niet langer door kon gaan en ontdekten een manier om dit te omzeilen. Namelijk door de koeien niet meteen volledig leeg te melken. De inspecteur woog dan de melk die ze hadden en ging weg. Pas daarna molken de boeren de koeien verder, waar veel vettere melk uit kwam. En van die melk maakten ze reblochon. 

Kleine appeltaartjes

  • Nagerecht, 8 stuks
  • Bereidingstijd: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 35 gr. roomboter
  • 4-5 friszure appels
  • 50 gr. fijne kristalsuiker

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier en bakkwast

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C en laat het deeg ontdooien.

Stap 2: Snijd de hoekjes van het deeg, zodat je een soort van rond plakje krijgt. Maak daarna gaatjes in het midden van het deeg met een vork.

Stap 3: Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd ze in schijfjes. Leg ze daarna als een waaier op het deeg.

Stap 4: Laat de boter smelten in een steelpannetje.

Stap 5: Bestrijk de appel met de gesmolten boter en bestrooi met suiker.  

Stap 6: Bak de taartjes circa 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.

Leg alle gerechtjes samen op een plank en je borrelplank is klaar! Waan je dit weekend even in Frankrijk met deze verrukkelijke wintersport borrelplank!

Dit is een artikel van