Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Hugo Kookt: boerenkoolsalade met appel- en perencrumble

Het is weer zover, Hugo maakt vandaag weer een bijzondere creatie met één van zijn favoriete groentes. Namelijk boerenkool! Daarbij heeft hij een heerlijk dessert: een appel- en perencrumble met vanille-ijs. Loopt bij jou het water al in de mond? Lees dan snel verder.

Boerenkoolsalade met Hollandse geitenkaas

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. bospeen
  • zout en peper
  • 30 gr. roomboter
  • 300 g boerenkoolbladeren (liefst hele bladeren)
  • 50 ml neutrale olijfolie
  • 1 citroen
  • 100 gr. couscous
  • half bosje platte peterselie
  • 2 lente-uien
  • 3 eetlepels gedroogde cranberry's
  • 30 gr. walnoten
  • 75 gr. oude Hollandse geitenkaas
     

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier en zeef

Appel en peren crumble

  • Nagerecht voor 6-8 personen.
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten.

Ingrediënten:

  • 100 gr. koude roomboter + extra voor invetten
  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. suiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker 
  • zout
  • 50 gr. hazelnoten
  • 3-4 appels (Elstar)
  • 2-3 handperen
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels crème fraîche of vanille-ijs

Extra benodigdheden: ovenschaal

Boerenkoolsalade met Hollandse geitenkaas

Stap 1: Was en snijd de boerenkool van de bladnerf: deze zijn vrij hard en wil je liever niet in je salade. Pluk vervolgens de kool in kleine stukjes. Doe het in een grote kom en voeg de olijfolie, citroenrasp en het sap van een halve citroen toe en masseer het in de boerenkool.

Stap 2: Doe de couscous in een kom. Breng 100 ml water aan de kook en schenk over de couscous. Laat het 10 minuten afgedekt met bord erop staan. Roer het daarna los met een vork en voeg het bij de boerenkool.

Stap 3: Schil de wortels en snijd het in schuine plakjes. Verhit daarna de roomboter in een koekenpan en bak de wortels beetgaar op middelhoog vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe wanner het te hard gaat. Breng het op smaak met zout en peper.

Stap 4: Snijd de peterselie fijn en de lente-ui in dunne ringetjes. Voeg dit samen met cranberry's aan de kool toe.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: Rooster de walnoten in circa 5 minuten in een droge koekenpan.

Stap 6: Snijd de geitenkaas in kleine blokjes of rasp het grof.

Stap 7: Schep de salade op de borden, verdeel de wortel erover en bestrooi het met de noten en kaas.

Appel en peren crumble

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Snijd de boter in blokjes en hak de hazelnoten wanneer je het deeg niet in de keukenmachine doet. Doe dit met de bloem, suiker, (gehakte) hazelnoten en een snufje zout in een kom en wrijf tot een kruimeldeeg. Of maal de ingrediënten met de keukenmachine tot een kruimeldeeg en kneed met je handen de kruimels iets groter.

Stap 3: Schil en snijd de appels en peren in blokjes.

Stap 4: Meng de blokjes in een kom met 2 eetlepels vanillesuiker, citroenrasp en het sap van de andere helft van de citroen. Doe ze daarna in een ingevette ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg erover.

Stap 5: Zet de ovenschaal circa 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin wordt.

Stap 6: Schep de crumble in schaaltjes of borden en doe er een eetlepel crème fraîche of een bol vanille-ijs ernaast.

Dit is een artikel van