Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Hugo's romantische valentijnsdiner voor twee

Het is Valentijnsdag, dus het kan ook niet anders dan dat er een romantisch diner voor twee op het menu staat. Hugo maakt vandaag een flammkuchen met kokospudding en aardbeiensaus. Beide gerechten uiteraard in de vorm van een hartje. De liefde spat ervan af!

Flammkuchen Valentijn

Hoofdgerecht voor 2 personen.

Bereidingstijd: circa 20 minuten.   

Ingrediënten:

  • 100 gr. gerookte spekreepjes
  • 1 rol flammkuchendeeg (uit de koeling)
  • 125 ml crème fraîche
  • paar takken tijm
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 1 rode ui
  • 1 rauwe rode biet
  • handvol rucolablaadjes  

Extra benodigdheden:

  • hartjessteker, formaat klein en middelgroot  

Kokospuddinghartjes

Nagerecht voor 4 personen.

Bereidingstijd: circa 15 minuten + afkoelen.  

Ingrediënten:

  • 250 ml water
  • 200 gr. kokoscrème/romige kokosmelk
  • 100 gr. suiker
  • Zout
  • 50 gr. maiszetmeel
  • evt. lichtroze kleurstof
  • aardbeiensaus met steranijs en limoen (zie recept)
  • hartjessnoep/strooisel
  • eetbare bloemetjes  

Extra benodigdheden:

  • Hartjesvormples (siliconen) of 1 groot hartvorm  

Aardbeiensaus met steranijs en limoen

Bereidingstijd: circa 15 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • 450 gr. aardbeien (diepvries)
  • 1 steranijs
  • ½ limoen
  • 4-5 eetlepels suiker  

Extra benodigdheden:

  • staafmixer

Eerst dessert dan hoofdgerecht 

We gooien vandaag alles even om. Hugo begint als eerste met het maken van het dessert, namelijk de aardbeiensaus en de kokospudding. Dit doet hij, omdat de puddinkjes nog even moet opstijven in de koelkast. Laten we beginnen!

Aardbeiensaus

Stap 1: Laat de aardbeien ontdooien.

Stap 2: Doe de aardbeien, steranijs, suiker en het sap van een halve limoen in een steelpannetje en kook het in 5-10 minuten tot een saus.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 3: Laat de saus afkoelen, verwijder de steranijs en pureer het.

Kokospuddinghartjes

Stap 1: Verwarm het water met de suiker in een steelpannetje.

Stap 2: Doe de kokoscrème, maïzena en een snufje zout in een kom en roer het goed door elkaar, zodat er geen klonten ontstaan. Voeg eventueel een lichtroze kleur toe met eetbare kleurstof.

Stap 3: Giet het warme suikerwater gedeeltelijk bij het kokosmengsel en klop dit door elkaar. Doe de hele kom in het steelpannetje en zet het weer terug op het vuur. Breng het al roerend aan de kook, zodat het gaat binden en garen.

Stap 4: Schenk de warme pudding in de vormpjes en laat het helemaal afkoelen.

Stap 5: Stort de puddinkjes op een schaal en verdeel de saus erover. Maak het nagerecht af door eetbare bloemen en/of hartjessnoep er overheen te strooien.

Vuur en Flammkuchen

Stap 1: Verwarm de oven voor op 230°C.

Stap 2: Bak de spekreepjes lichtbruin in een koekenpan. Hier hoef je geen olie of boter voor te gebruiken, want de spekjes zijn al vet van zichzelf! Schil en snijd ondertussen de ui in halve ringen en de rode biet in dunne plakjes. Druk vervolgens harten uit de biet met de hartjesstekers.

Tip: Draag handschoenen wanneer je de rode biet gaat schillen en snijden om roodgekleurde handen te voorkomen. Mocht je die niet in huis hebben kun je je handen voorafgaand insmeren met olijfolie. Te laat? Dan kun je je handen altijd nog schoonwrijven met een halve citroen.

Stap 3: Rol het flammkuchendeeg uit. Snijd een groot hart uit het deeg en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek vervolgens nog wat kleine hartjes uit het restant van de bladerdeeg en leg deze naast het andere hart.

Stap 4: Doe de crème fraîche samen met wat zout, peper en een snuf nootmuskaat in een kom en roer dit door elkaar.

Weetje: De Duitse broodbakkers testten vroeger of de oven heet genoeg was met behulp van een klein en dun stukje deeg. Wanneer het deeg in 2 minuten mooi bruin was, dan was de oven perfect op temperatuur. Wanneer het deeg in de brand vloog was de oven te heet. En zo... is dus flammkuchen ontstaan.

Stap 5: Bestrijk het deeg met het crème fraîchemengsel. Ris of snijd de tijm en strooi over het deeg. Verdeel daarna de rode ui, spekreepjes en als laatste de rode biet hartjes over de flammkuchen.

Stap 6: Bak de flammkuchen 10-15 minuten in de oven.

Stap 7: Versier voor het serveren de flammkuchen met wat rucola.

Dit is een artikel van