Kooktips

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een paprika en dit betekent de kleur

04 augustus 2022 20:04

De paprika is een groente die over heel de wereld wordt gegeten, zo ook in Nederland. De zoete groente kun je op allerlei verschillende manieren bereiden, voor allerlei type gerechten. Rauw, bakken, stoven of grillen, je kunt er van alles mee! Maar hoe gezond is een paprika nou écht? En wat is het verschil tussen de kleuren?

Een vruchtgroente uit Midden-Amerika

De paprika is – net als tomaat, aubergine, pompoen, komkommer en courgette – een vruchtgroente die familie is van de peper, maar dan met een zoete smaak in plaats van scherp. Ze komen voor in verschillende kleuren (vooral rood, oranje, geel en groen) en vormen (van rond tot punt).

Oorspronkelijk komt de paprika uit Midden-Amerika, maar uiteindelijk is hij in het Middellandse Zeegebeid beland. De groente wordt van maart tot september in de Nederlandse kassen verbouwd en buiten deze maanden wordt hij geïmporteerd.

Een gezonde keuze

De paprika staat in de Schijf van Vijf en draagt op verschillende manieren bij aan een gezond lichaam. Een paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en is zeer laag in calorieën. Daarnaast heeft een paprika nog een aantal andere voordelen:

1. Een sterk immuunsysteem door vitamines

Paprika's staan erom bekend veel vitamine C te bevatten, een vitamine die erg goed is voor je immuunsysteem. Wel zo fijn in tijden van corona. Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Dit is overigens twee keer zoveel als de groene variant bevat. Naast vitamine C leveren paprika's ook provitamine A, vitamine B6 en vitamine E.

2. Goed voor het hart- en vaatstelsel

Paprika’s zijn een goede bron van het mineraal kalium. Dit helpt om je hart en bloedvaten in perfecte conditie te houden. Kalium reguleert namelijk de vochtbalans in je lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat een hogere kaliuminname en een lagere natriuminname kan helpen om:

  • de bloeddruk gezond te houden;
  • het aantal hart- en vaatpatiënten te verminderen;
  • het aantal sterftegevallen als gevolg van hart- en vaatziektes te verminderen.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Een gezonde en stralende huid

Vitamine C is niet alleen goed voor de binnenkant van je lichaam. Ook aan de buitenkant heeft het veel voordelen. Zo zorgt het ervoor dat je een gezonde en mooie huid behoudt. Door vitamine C kan je lichaam namelijk collageen aanmaken, een structuureiwit dat deel uitmaakt van je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid strak, stevig en elastisch blijft, wat goed werkt om rimpels tegen te gaan.

4. Bescherming tegen oxidatieve stress

Paprika’s zijn rijk aan antioxidanten. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress wat veroorzaakt wordt door vrije radicalen; kleine, reactieve moleculen in ons lichaam. Bescherming tegen deze radicalen is van belang, omdat door oxidatieve stress de lichaamscellen beschadigd raken, wat zorgt voor een hoger risico op onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en hersenaandoeningen. Door regelmatig een paprika te eten wordt het risico hierop dus minder.

5. Beter vermogen om ijzer op te nemen

Ons lichaam heeft ijzer nodig om rode bloedcellen aan te maken. Het is een erg belangrijk mineraal om bloedarmoede tegen te gaan. Een paprika zelf bevat niet zoveel ijzer, maar ze kunnen vooral helpen om een tekort te voorkomen. Ook hier heeft vitamine C weer mee te maken. Deze vitamine helpt je lichaam namelijk om ijzer uit plantaardige voeding beter op te nemen. Erg noodzakelijk, want van dit type ijzer nemen we vaak maar 1 tot 10% op. Het is dus belangrijk om plantaardige ijzerrijke voeding altijd te combineren met een goede vitamine C bron zoals paprika.

Rood, geel, oranje of groen?

Alle paprika's groeien vanuit de bloem van de plant ten eerste in de kleur groen, waarna ze verkleuren naar de uiteindelijke kleur. Deze eindkleur is echter wel afhankelijk van het ras. De gele, oranje en rode paprika zijn dus allemaal uit de groene variant ontstaan. Maar er bestaan naast deze vier alom bekende kleuren ook nog andere kleuren, zoals wit, lila, paars, mintgroen en bruin.

Als de paprika groen is betekent dit dus dat deze nog niet rijp is, tenzij het een groene paprikasoort is. Deze is wel het minst geliefd, omdat de groene paprika een stuk minder zoet is en een licht bittere smaak heeft ten opzichte van de andere kleuren. Maar schrijf de groene paprika niet zomaar af, want deze bevat ook veel vezels, vitaminen en antioxidanten. Vooral bij warme gerechten komt de groene erg goed tot zijn recht.

De gele paprika is iets minder bitter dan de groene en de oranje is al een stuk zoeter. Maar de rode paprika wint het wat betreft de zoete smaak. Deze is over het algemeen dan ook het meest geliefd. 

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore