Ga naar de inhoud
Schoonmaken

Deze middeltjes maken je roestige gereedschap weer als nieuw

Roest is natuurlijk altijd vervelend, maar zéker op je favoriete tuingereedschap. Nu kun je natuurlijk nieuwe exemplaren kopen, maar er zijn gelukkig ook een heleboel handige middeltjes om die roestvlekken gemakkelijk te verwijderen.

Azijn to the rescue

Azijn is een multifunctioneel wondermiddel, zowel in de keuken als op schoonmaakgebied én voor het verwijderen van roestvlekken. Wanneer roest in contact komt met azijn vindt er een reactie plaats waardoor de roest en het metaal ontbinden. Laat het voorwerp 24 uur in een badje van azijn weken waarna je met wat aluminiumfolie of een staalborstel de roestplekken er makkelijk af kunt vegen. 

Limoen moet je doen

Heb je nog een limoen in de fruitschaal liggen? Dan kun je deze prima inzetten om de roest op je gereedschap te verwijderen. Strooi wat zout over de roestvlekken, besprenkel het met wat limoensap en laat het 2 tot 3 uur intrekken. Scrub het mengsel vervolgens over het oppervlak en voilà, je gereedschap is klaar om te gebruiken.

Tip: je kunt een limoen ook vervangen door een citroen en in plaats van zout kun je ook borax (natriumtetraboraat) gebruiken.
Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alleskunner baking soda

Niet alleen in de keuken komt baking soda goed van pas, het kan ook wonderen verrichten bij roestplekken. Mix de soda met wat water tot het een dik mengsel is, dik genoeg om op je gereedschap te smeren. Laat het geheel 2 tot 3 uur intrekken en wrijf het eraf met een tandenborstel. 

In plaats van met water, kun je baking soda ook gebruiken in combinatie met een aardappel. Het klinkt misschien raar, maar het oxaalzuur in de aardappel zorgt voor een chemische reactie waardoor de roestplekken uit het gereedschap zullen trekken. Je snijdt hiervoor een aardappel doormidden en strooit wat baking soda op het binnenste gedeelte. Wrijf hier vervolgens mee over de roestplekken om ze te verwijderen.

Tip: de truc met de aardappel werkt ook in combinatie met afwasmiddel in plaats van baking soda.

Cola

Dit is misschien wel een van de bekendste en makkelijkste trucjes om roest te verwijderen, namelijk met cola (welk merk maakt niet zo heel veel uit). Het enige wat je hiervoor moet doen is flink wat cola leeggieten in een bak of emmer en hier vervolgens het gereedschap in laten weken. Wacht ongeveer een dag totdat je het voorwerp uit het colabad haalt, hierna kun je de roest er zo vanaf borstelen.

Je beste vriend WD-40

Een goede waterverdrijvende multispray, zoals WD-40, maakt het verwijderen van beginnend roest kinderspel. Spray het voorwerp goed in en laat het goedje maximaal 24 uur intrekken. Gebruik hierna een harde borstel of staalwolborsteltje om de roestplekken eraf te schrobben.

Naast dat WD-40 goed helpt om roest te verwijderen, biedt het ook bescherming tegen opkomende roestplekken.

9
Lees ook
9 dingen waar je WD-40 óók voor kunt gebruiken in en om het huis

Fotocredits

Headerfoto: Hunter Haley