Ga naar de inhoud
Tuintips

Tuintips: deze planten zijn het best bestand tegen vorst

Hoewel het hartje winter is laat de vorst nog even op zich wachten. Toch is het fijn hier wel goed op voorbereid te zijn. Wanneer je de volgende planten in je tuin haalt hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, want deze winterharde planten zijn perfect bestand tegen vorst.

Winterharde planten

Planten kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende groepen: de planten die winterhard zijn en planten die de koudste en donkerste maanden van het jaar (zonder bescherming) niet overleven. De winterharde planten zijn bestand tegen de vorst en hoeven dus geen (extra) bescherming. Ze maken namelijk uit zichzelf een soort antivries aan wat ervoor zorgt dat de sapstroom permanent op gang wordt gehouden. 

In Nederlandse tuinen zijn winterharde planten erg populair. Dit komt omdat veel mensen in de winter niet graag naar een troosteloos en leeg stuk grond kijken. Deze planten hebben tijdens vorst geen extra bescherming nodig en kun je dus met een gerust hart in de kou laten staan:

1. Hortensia

Hortensia’s houden zich in de winter erg goed. Let op: laat wel de uitgebloeide bloemen zitten want deze bieden bescherming voor de plant. En valt er nu wat sneeuw op hortensia’s? Pak dan je camera erbij, want dit levert prachtige plaatjes op!

2. Sneeuwklokjes

Als het gaat vriezen vallen sneeuwklokjes in bloei om. Dan denk je vast dat het einde oefening is, maar zodra het een dag gaat dooien gaan de stengels gelijk weer rechtop staan!

3. Siergrassen

Ideaal voor het aanbrengen van mooie hoogteverschillen in je tuin zijn natuurlijk siergrassen. Je kunt kiezen voor grassen met pluimen of zonder, ze kunnen de hardnekkige vorst allemaal goed aan!

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

4. Rhododendron

Deze plant kan hartstikke goed tegen vorst en blijft zelfs het hele jaar groen!

5. Buxus

Deze plant kan niet alleen gebruikt worden als heg. Deze staat ook prachtig in een pot. Overigens is deze plant dan weer wat minder bestand tegen buxusmotten.

6. Phlomis

De bloemen van Phlomis groeien in etages wat een mooi winterbeeld creëert, zeker met een laagje sneeuw erop.

7. Viburnum bodnantense

De plant Viburnum bodnantense ‘Dawn’ wordt ook wel wintersneeuwbal genoemd. En dat is niet voor niks, want deze parel met kleine roze bloemetjes bloeit maandenlang gedurende de winter. Als het echt begint te vriezen, dan vriezen de bloemen die op dat moment open zijn wel kapot. Maar zodra het weer dooit, gaan andere knoppen gewoon weer open en raken dus niet beschadigd door de vorst. Ze verspreiden een zoete honinggeur en in het voorjaar komen alle ongeopende knoppen alsnog uit.

8. Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn kan goed tegen vorst en is goed winterhard. Zorg er in de winter wel voor dat de kluit niet door en door vochtig is. 

9. Hamamelis mollis

De Hamamelis mollis, oftewel toverhazelaar, bloeit vanaf december tot en met maart. Ze komen voor in rood, oranje en geel en de knoppen van deze plant hebben iets weg van kruidnagel. Als het vriest of sneeuwt staat de struik als het ware stil, maar de gele ‘draadjes’ die de bloemen vormen blijven wel zichtbaar. Als de temperatuur weer boven 0 graden komt bloeit de plant verder.