Ga naar de inhoud
Tuintips

Zo zet je een handig teeltplan op in 3 simpele stappen

Het aanleggen van een moestuin is ideaal wanneer je wilt genieten van eten uit eigen tuin én wanneer je het groeiproces van de gewassen stap voor stap van dichtbij wil aanschouwen. Hoe je ervoor zorgt dat je niet te veel en niet te weinig oogst én welke gewassen je waar en wanneer zaait? Dat leggen we je uit in dit simpele stappenplan.

Stap 1: zet je informatie op een rij

Voordat je begint met het aanleggen van je moestuin is het belangrijk om de gewassen die je wilt planten te inventariseren. Ga voor jezelf na hoeveel groenten je per week of maand wilt oogsten en welke vruchtwisselingen je wilt maken. Het is even puzzelen om alles te laten kloppen, maar wanneer je teeltplan eenmaal klaar is, is deze jarenlang bruikbaar. 

Naarmate je een teeltplan langer gebruikt kun je hier en daar altijd nog wat dingetjes aanpassen en bijstellen, maar verder dan dat hoeft er weinig aan te gebeuren. Voor een eerste keer kan het helpen om bij anderen te spieken en dat is niet heel moeilijk want het internet staat vol met handige voorbeelden.

Stap 2: kies een geschikte vruchtwisseling

Bij het telen van groenten dient een geschikte wissel te bestaan uit minimaal 6 vakken. Hierdoor staat iedere gewasgroep of plantenfamilie eens in de 6 jaar op dezelfde plek in je moestuin. Onderstaand schema is een eenvoudig voorbeeld van zo’n vruchtwisseling

  • Bladgewassen
  • Vruchtgewassen
  • Wortelgewassen
  • Aardappelen
  • Peulvruchten
  • Koolgewassen

Verdeel je moestuin hiervoor in zes vakken en rouleer de verschillende soorten gewassen ieder jaar met de klok mee. Wil je andere soorten toevoegen aan je moestuin? Verdeel het gebied dan in meerdere vakken.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 3: aan de slag

Nadat je voor jouw moestuin een ideaal teeltplan hebt opgezet, is het enkel nog een kwestie van zaaien, onderhouden en oogsten. Wanneer je een erg strakke planning hebt, kan het voorkomen dat je nog een nateelt kunt doen. Dit houdt in dat je een gewas, of iets binnen hetzelfde soort gewas voor een tweede keer zaait.

Hou er wel rekening mee dat dit je vruchtwissel wat kan verstoren. Een tweede teelt heeft soms langer nodig voordat het gezaaid kan worden, dan de rest van je moestuin voor de eerste keer. Je zult de vruchtwisseling dan even moeten uitstellen.

Fotocredits

Headerfoto: Sandie Clarke