Tuinvogeltelling 2022

Nationale Tuinvogeltelling: hier moet je op letten

27 januari 2022 19:06

Aankomend weekend is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling! Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari roept de Vogelbescherming Nederland je samen met Sovon op om gedurende een halfuur alle vogels in je tuin of op het balkon te tellen én door te geven. Hoe je dit het beste aan kunt pakken, waar je op moet letten én welk tijdstip je het beste startklaar kunt staan lees je in dit artikel.

Tips voor de Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling is een grootschalig evenement met in 2021 een recordaantal tellers van maar liefst 165.000 mensen! Het is dan ook het grootste 'citizen science project' van Nederland. Met behulp van de aantallen die je als teller doorgeeft kan worden vastgesteld hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen én kunnen de vogels beter worden beschermd. Erg leuk dus en ideaal om als activiteit met je klas of je (klein)kinderen te doen!

Tip 1: Tel 's ochtends

Het handigste tijdstip om met de vogeltelling te starten is in de ochtend. Tijdens een koude nacht kan een klein vogeltje namelijk wel tien procent van zijn lichaamsgewicht verliezen, waardoor deze dus meteen na zonsopgang moet eten om aan te sterken. Je zult je ogen uitkijken om het grote aantal vogels dat je zult ontdekken!

Tip 2: Zorg voor voer in je tuin

Vogels komen in de winter vaak lastiger aan voedsel. Maar om sterk genoeg te blijven moeten ze zo min mogelijk tijd en energie verspillen aan een uitgebreide zoektocht naar eten. Plaats dus wat voer, zoals een vetbol (zónder netje!) of wat pinda's, in je tuin en dan zullen de vogels geheid een bezoekje bij je brengen!

Let op: De vogels die alleen over de tuin heen vliegen tellen helaas niet mee. Het gaat er dus echt om dat je vogels spot die neerstrijken in je tuin of op je balkon.

Tip 3: Trek verschillende soorten vogels aan

Met speciaal voedsel voor vogels (zoals vetbollen, zonnebloempitten en strooivoer) trek je al heel wat vogels aan. Maar hier komt vaak wel maar een bepaald deel van alle vogels op af. Wil je ook graag merels of spreeuwen terugzien in je tuin? Leg dan bijvoorbeeld eens een beurse appel in je tuin. Als je bovendien wat voer vlakbij de struiken gooit zullen hier ook schuwe vogeltjes op afkomen, zoals de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers maak je dan weer erg blij met vogelpindakaas.

Tip 4: Ontdek welke vogels er in jouw buurt leven

Het herkennen van de vogels in je tuin gaat een stuk makkelijker als je weet welke er bij jou in de buurt leven. Via de website Mijn vogeltuin kun je hierachter komen. Hiervoor hoef je alleen maar je postcode in te vullen en dan weet je in een handomdraai welke tien vogels je kan ontdekken!

Ben je benieuwd welke vogels het meest voorkomen in de Nederlandse tuinen? De Nationale Tuinvogeltelling heeft een lijst samengesteld met daarin de top 25 vogels die de laatste jaren het meest in tuinen zijn gespot. Handig om als zoekkaart bij de telling te houden!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geef het resultaat door! 

Nu je met bovenstaande tips een goed handvat hebt om tot de juiste aantallen te komen is het natuurlijk ook belangrijk om het telresultaat door te geven! Noteer alle waarnemingen die je hebt gedaan van steeds één enkel soort vogel in je tuin of op je balkon.

Let op: tel al deze waarnemingen NIET bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef daarom alleen het hoogste aantal door van één soort die je tegelijk hebt gezien. Zie je in een halfuur dus bijvoorbeeld drie merels tegelijk en even later vijf merels? Dan geef je het hoogste aantal dat je hebt gezien door, wat in dit geval dus vijf merels is.

Je geeft de telling die je op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 hebt gedaan makkelijk door via de website van Mijn tuinvogeltelling. Hier vind je ook het telformulier. Je kunt het resultaat doorgeven tot en met maandagochtend 31 januari vóór 12:00 uur 's middags.

Tip: Als er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo zitten kun je hier het best even een foto van maken met je smartphone. Dan kun je na het halfuur op je gemak tellen hoeveel vogels dit waren.

Fotocredits

Headerfoto: James Warwick

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore