RTL Wonen

Geen bakpapier in huis? Dit zijn 4 alternatieven

09 augustus 2022 06:58

Tijdens het bakken zijn bloem, eieren, suiker en boter natuurlijk vaak onmisbare ingrediënten, maar ook bakpapier is geregeld een essentieel item! Heb je dit hittebestendige papier toevallig niet in huis? Geen paniek, want er zijn gelukkig vier alternatieven die je ook prima kunt gebruiken.

4 alternatieven voor bakpapier

Met bakpapier voorkom je dat je baksels aan het ovenrooster, de bakplaat of de bakvorm gaan kleven. Daarbij laat het geen vet door en blijven je pannen of schalen schoon. Een heel handig gebruiksvoorwerp dus, alleen niet iedereen heeft bakpapier standaard in huis. In dat geval zou je deze middelen ook kunnen gebruiken:

1. Aluminiumfolie

Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!

Tip: je kunt aluminiumfolie ook goed gebruiken om het gerecht eventueel halverwege af te dekken wanneer je ziet dat je gerecht of baksel te hard gaat. Zo voorkom je dat het eten aan de bovenkant verbrandt. 

2. Boter of olijfolie

Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken. Let op: kijk wel goed uit voor je vingers wanneer je het eten van de hete plaat af wilt halen. Door de olie kan alles namelijk éxtra heet zijn geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Een siliconen bakmat

Heb je er schoon genoeg van dat je nooit bakpapier in huis hebt? Dan is een siliconen bakmat misschien wel de oplossing voor jou! Je hoeft dit maar één keer aan te schaffen en dan heb je er voor altijd plezier van. Deze bakmat werkt hetzelfde als bakpapier, maar dan is dit item herbruikbaar. Stop 'm na het bakken gewoon in de vaatwasser en dan is hij de volgende keer weer klaar voor gebruik! 

4. Bloem of maïzena

Ten slotte kun je om het kleven tegen te gaan ook een laagje maïzena of bloem over je bakplaat of bakvorm heen strooien voor je er de etenswaren op of in legt. Ook heb je achteraf weinig gedoe, want dit is makkelijk schoon te maken!

Fotocredits

Headerfoto: Arx0nt - Getty Images

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore