Schoonmaaktips

Bruine randen in je theeglas? Zo verwijder je deze aanslag

23 januari 2022 17:56

Echte theeleuten herkennen dit probleem vast: een vieze, bruine aanslag aan de binnenkant van je glazen en mokken. Vooral donkere thee zorgt er al snel voor dat jouw favoriete mokken er niet meer zo mooi uitzien als op het moment dat je ze kocht. Daarbij kan de aanslag er ook nog voor zorgen dat je thee een vreemde nasmaak krijgt. Met de volgende tips heb je de thee-aanslag gelukkig zo weer verwijderd en zien ze er weer uit als nieuw!

Zo ontstaat de aanslag

De bruine aanslag die in theeglazen kan ontstaan wordt veroorzaakt door het stofje tannine, ook wel looistof genoemd. Hoe langer je jouw thee laat trekken, des te meer tannine er vrijkomt. Hier komt ook die licht wrange smaak in je mond vandaan als je thee te lang heeft getrokken.

In principe is tannine niet slecht voor je. Het kan daarentegen zelfs een rustgevende werking op je maag en darmen hebben. Alleen heb je dus wel te maken met die bruine thee-aanslag. 

Thee-aanslag verwijderen

Thee-aanslag kan soms best hardnekkig zijn. Het is daarom sowieso verstandig om na gebruik de kopjes meteen af te spoelen. Deze middelen kun je gebruiken om de aanslag te verwijderen:

1. Zout

Zout is een uitstekend hulpmiddel om bruine aanslag tegen te gaan. Zet je theeglazen in de gootsteen en doe hier een flinke scheut zout in. Wrijf het dan met je vingers over de plekken waar de vlekken zitten. Het helpt om het oppervlak eerst licht vochtig te maken, omdat het zout dan beter blijft plakken. Nadat je het zout goed hebt ingewreven kun je het afspoelen met water.

2. Citroensap

Ook citroensap werkt goed om thee-aanslag te verwijderen. Doe een scheutje van het sap in de vieze glazen en schenk hier heet water bij. Laat dit een nachtje intrekken en poets de glazen de volgende dag met een spons of doekje weer schoon.

Tip: Je kunt de bovenstaande twee manieren ook combineren door wat zout op een citroenschil te strooien en hiermee over de aanslag te wrijven. Spoel de glazen daarna af met warm water en je zult zien dat de aanslag een stuk makkelijker loskomt!
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Soda

Een wondermiddel voor veel huishoudelijke klusjes is natuurlijk soda. En ook in dit geval kun je dit middeltje toepassen om je theeglazen weer schoon te krijgen. Laat de gootsteen vollopen met heet water en doe hier vervolgens een flinke hoeveelheid soda in. Zet de vieze glazen in het water met soda en laat ze hier minimaal een uur instaan. Ga er daarna met een afwasborstel of spons overheen en spoel de glazen daarna af.

4. Steradent

Steradent zijn tabletten die worden gebruikt om een gebitsprothese schoon te maken. Maar deze kun je ook erg goed gebruiken om allerlei andere dingen in huis te reinigen, zo ook de theeglazen! Vul de vieze glazen met heet water en voeg hier een tablet aan toe. Laat het lekker bruisen en wacht een poosje zodat het zijn werk kan doen. Spoel de glazen daarna goed af en dan is er van de aanslag niks meer te zien!  

Tip: Steradent werkt niet alleen goed bij het schoonmaken van glazen, maar het doet ook wonderen voor een thermoskan! Pas dezelfde methode toe en je thermoskan zal hierna weer stralen.

Fotocredits

Headerfoto: Kseniya Ovchinnikova - Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore