Schoonmaken

Zo verwijder je vieze geurtjes uit je wasmachine

27 januari 2022 07:03

Een wasmachine hoort natuurlijk voor schone was te zorgen. Maar wat doe je als je 'fris' gewassen kleding juist muffig ruikt? Tijd om je wasmachine eens een flinke schoonmaakbeurt te geven. Gelukkig hoef je daar geen dure middeltjes voor te kopen, maar kun je dit gemakkelijk zelf oplossen met spullen die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.

Op zoek naar het probleem

Voordat je de hele machine gaat schoonmaken, waar overigens niets mis mee is, kun je beter eerst achterhalen waar de geur vandaan komt. Een stinkende wasmachine wordt namelijk vaak veroorzaakt door vetluis. Dit is een zeepbacterie die zich graag nestelt in een broeierige en vochtige omgeving en ontstaat wanneer er wasmiddel achterblijft in de zeepbak en slangen. Het is daarom ook belangrijk nooit te veel wasmiddel te gebruiken. Less is in dit geval dus absoluut more.

Naast de vervelende geur die deze bacterie afgeeft, zorgt het ook voor een soort drab die vlekken kan maken in je geliefde kleding. Dit spulletje blijft vaak in de rubbers van de trommel zitten en komt zo gemakkelijk in aanraking met kleding.

Tijd voor een schoonmaakbeurt

Om dit schoon te maken en in het vervolg te voorkomen, kun je regelmatig de zeepbak even uitspoelen onder de hete kraan. Bij de meeste machines kun je de wasmiddellade in zijn geheel verwijderen waardoor je het makkelijk schoon en droog kunt maken.

De rubberen ringen die zich rond de trommel bevinden kun je het makkelijkst schoonmaken met een sopje van afwasmiddel. Heb je een hardnekkige vlek? Gebruik dan een oude tandenborstel om net wat meer druk uit te voeren dan met een doekje.

Check je filters

Heb je de vetluis weggewerkt, maar hangt die vieze geur er nog steeds? Controleer dan eens je filter. Deze voorkomt dat kleine voorwerpen in de pomp terechtkomen, maar het trekt hierdoor ook een hoop viezigheid aan. Vergeet je filter daarom niet regelmatig schoon te maken om vieze geurtjes te beperken.

Om het filter te vervangen moet je de klep rechtsonder op de machine openen. Wanneer het filter leeg is, kun je hem eruit halen. Haal (eventuele) losse voorwerpen weg en spoel het filter vervolgens onder de kraan uit.

Let op: er zal direct water uit het filter komen, zet er dus vooraf al een teiltje onder.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Volle of lege wasjes

Om het probleem in de machine te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Draai bijvoorbeeld om de tien wasbeurten een lege kookwas. Door de hoge temperatuur van dit programma lossen achtergebleven zeepresten op en dat verlaagt de kans op vetluis. Om zeker te weten dat je trommel schoon wordt kun je een aantal middeltjes toevoegen aan de kookwas.

Natuurazijn helpt bijvoorbeeld bij het verwijderen van vieze geurtjes. Schenk, voordat je de kookwas aanzet, een beetje in de wasmiddellade en je machine is weer als nieuw. Voor een optimaal effect zou je de azijn ook kunnen combineren met wat soda. Laat hierna wel het deurtje openstaan tot alle condens is verdwenen.

Waar een vaatwastablet goed is voor, je raadt het al, de vaatwasser, is het ook een life saver als het om hardnekkige zeepresten gaat. Gooi het blokje direct in de trommel en zet de machine aan met een programma van 60 of 90°.

Voorkomen is beter dan later oplossen

Heb je de machine net nieuw of helemaal schoongemaakt, dan wil je natuurlijk niet dat hij binnenkort alweer een schoonmaakbeurt nodig heeft. Een van de makkelijkste tips om vieze geurtjes te voorkomen is dan ook om het deurtje zo veel mogelijk open te laten. Zo kan de trommel goed drogen en krijgen bacteriën geen kans om zich in een natte omgeving te nestelen.

Daarnaast is het ook belangrijk om natte was niet te lang in de machine te laten zitten. Ook dit zorgt ervoor dat de machine langer nat blijft en dat geeft schimmels sneller de kans om te groeien. Een schone wasmachine gaat daarom ook een stuk langer mee.

Fotocredits

Headerfoto: PlanetCare - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore