Huishouden

Met deze handige tips gaat je kaars een stuk langer mee

21 januari 2022 19:23

Als je een heerlijke (geur)kaars koopt wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Nu wil het bij de grotere varianten regelmatig gebeuren dat er kaarsvet aan de rand blijft zitten. Dit stukje wordt niet meer opgebrand en dat is zonde van de extra branduren die je nu misloopt. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen en gaan je kaarsen in het vervolg een stuk langer mee.

Een geheugenring in je kaars, wat is het?

Een geheugenring, of memory ring, is eigenlijk niets meer dan nog harde was die aan de rand van het potje of glaasje blijft zitten. Deze ringen ontstaan door het te vroeg uitblazen van je kaars. Wil je dit voorkomen, dan is het de truc om de bovenste laag was eerst helemaal vloeibaar te laten worden, voordat je de kaars uitblaast.

De keuze van een kaars, voordat je deze aansteekt kan hierbij van belang zijn. Weet je dat je hooguit een uur hebt om de kaars te laten branden, kies dan geen al te grote kaars. Je kunt hiervoor een simpele stelregel gebruiken: ieder uur smelt er 2,5 cm was. Heb je een kaars met een diameter van 5 cm, dan duurt het ongeveer 2 uur voordat de bovenste laag gesmolten is.

Zo repareer je een geheugenring

Een snelle en makkelijke manier om het overtollige was toch te laten smelten is met een föhn. Maar let wel op dat dit niet goed meer werkt als je vlammetje al te diep in de kaars heeft gebrand.

Houd de föhn dicht bij de kaars en zorg ervoor dat de luchtstroom met een hoge temperatuur over de bovenkant van de kaars blaast. Na enige tijd zal je zien dat de bovenste laag was smelt en zich weer mengt met de rest van de kaars.

Vergeet je lont niet

Voordat je een kaars aansteekt is het aan te raden om de lont een stukje af te knippen. Dit zorgt voor een grotere en hetere vlam die de was beter zal doen smelten. Heb je een vrij grote, brede kaars? Laat dan de lont wat langer dan bij een kleinere kaars, zo wordt ook hier de volledige bovenste laag was gesmolten.

Let op: houd de kaars wel goed in de gaten, een grotere vlam kan meer risico met zich meebrengen. Doof de kaars als je het niet vertrouwt.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Heeft de kaars al een keer eerder gebrand? Knip ook dan vóór het aansteken een stukje van de lont. Hiermee voorkom je dat het gaat walmen en dat is zonde van de geur die van je kaars afkomt.

Fotocredits

Headerfoto: Noelle Australia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore