Doe het lekker zelf!

Met dit stappenplan kan iedereen tegels zetten

19 januari 2022 19:24

Tijdens een verbouwing kunnen de kosten flink oplopen. Hoe makkelijk zou het dan zijn als je zelf de tegels kunt zetten. Je moet hier uiteraard wel het een en ander over weten, maar wees niet getreurd. Wij hebben een eenvoudig stappenplan opgesteld, zo kun je binnen no time zelf aan de slag.

Stap 1: kies een tegel

Wie een beetje onderzoek doet, ziet al snel dat er heel veel soorten tegels beschikbaar zijn. Er is voor iedere ruimte wel een kleur, motief of dessin te vinden. Helaas heeft niet iedere tegel dezelfde functie en is daardoor niet voor elke ruimte of toepassing geschikt.

Zo is een wandtegel enkel geschikt voor wanden, maar kunnen vloertegels op zowel de muur als de vloer aangebracht worden. Verder is het goed om te kijken naar welke ruimte betegeld gaat worden. Iedere tegel heeft namelijk zijn eigen slijtagegevoeligheid en is daarmee geschikt voor een bepaalde ruimte.  

Stap 2: de juiste tegellijm

Wil je een duurzame betegeling in je ruimte? Dan is de keuze voor een goeie tegellijm belangrijk. Bij het betegelen van een wand kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een pastalijm, in plaats van een poederlijm. Bij vloeren kun je dan weer beter voor poederlijm kiezen omdat deze geen lucht nodig heeft om te drogen.

Stap 3: verzamel het benodigde gereedschap

Het plaatsen van tegels is een klus waar aardig wat gereedschap voor nodig is. We hebben alle benodigdheden voor je op een rijtje gezet.

  • Lijmkam
  • Voegkruisjes
  • Waterpas
  • Vouwmeter
  • Tegelsnijder
  • Tegeltang
  • Traagdraaiende elektrische menger
  • Mengkuip
  • Boormachine
  • Schoonmaakdoeken

Stap 4: voorbereiden van de ondergrond

Een goede ondergrond is stevig, recht en schoon. Dit is essentieel voor de hechting van de tegels. Om oneffenheden weg te werken kun je vloeibaar egalisatiemortel aanbrengen. Verdeel dit met een rubberen vloerwisser over het oppervlak en laat het goed drogen, dit kan zeker 2 dagen duren. Wanneer het opgedroogd is moet je wel een primer aanbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: van start met betegelen

Voordat je de tegels kunt zetten is het goed om je beginpositie te bepalen. Leg, zonder lijm aan te brengen, eerst tegels uit in zowel de lengte als de breedte van de ruimte. Zo kun je uitmeten of je niet eindigt met een dun strookje tegel. Past alles, dan kun je de tegellijm aanmaken en een koord spannen waarlangs je straks de tegels gaat leggen. Je kunt overigens ook een laserwaterpas gebruiken. 

Tip: betegel je zowel de wand als de vloer? Dan is het raadzaam om bij de muur te beginnen, want je wilt vast geen vlekken van het voegsel op je nieuwe vloer.

Smeer vervolgens de tegellijm met een lijmkam op de ondergrond. Besmeer niet direct de gehele oppervlakte, de lijm is dan al opgedroogd tegen de tijd dat je aan het eind bent. Nadat de lijm is aangebracht kun je de tegels er voorzichtig indrukken, druk ze niet tot op de ondergrond. Om bij iedere tegel dezelfde voegbreedte aan te houden kun je gebruik maken van voegkruisjes. Deze plaats je tussen de twee tegels om zo overal evenveel ruimte over te houden.

Stap 6: tijd voor voegsel

Wanneer de tegels zijn geplaatst is het tijd om te voegen. Kijk hierbij vooral naar welke voegkleur je voor de tegels wilt gebruiken. Zo kun je voor geglazuurde keramische tegels iedere kleur voegmortel gebruiken, je loopt hierbij geen risico op verkleuring van de tegels.

Heb je een ander soort tegel, dan loop je de kans dat de tegel verkleurt met het aanbrengen van het voegsel. Je kunt in dit geval het beste een voegmortel gebruiken zonder gekleurde pigmenten.

Verdeel de voegmortel over de tegels en trek dit met een rubberen voegwisser schuin op het verloop van de voegen. Verwijder vervolgens met een natte spons of voegspaan de resterende mortel. Wanneer alles droog is, kun je de tegels met een spons en schoon water nog een keer schoonmaken.

Fotocredits

Headerfoto: Charles Deluvio - Unsplashed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore