Ga naar de inhoud
Schoonmaaktips

Zo maak je in 5 simpele stappen de oven schoon

Aangekoekte etensresten en een onaangename geur. Dit zijn dingen die kunnen gebeuren als je de oven niet vaak genoeg schoonmaakt. Het is een klusje dat veel mensen regelmatig uitstellen, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt omdat de oven steeds vetter wordt. Met dit eenvoudige stappenplan hoeft het ook helemaal niet lang te duren en heb je in een handomdraai de oven weer brandschoon!

Stap 1: Maak de oven leeg en kruimelvrij

Om te beginnen met de poetsbeurt is het natuurlijk van belang om de oven eerst helemaal leeg te maken zodat je overal goed bij kan. Haal dus eerst het ovenrooster en/of de bakplaat eruit. Vervolgens is het verstandig om alle achtergebleven kruimels en etensresten te verwijderen. Hier kun je het best een stofzuiger of kruimeldief voor gebruiken. Vergeet hierbij ook het rubberen randje bij de ovendeur niet, want hier blijven vaak ook veel kruimels liggen!

Stap 2: De binnenkant schoon op verschillende manieren

De tweede en meteen ook de meest uitgebreide stap is de binnenkant van de oven. Je kunt deze klus op verschillende manieren aanpakken die we hieronder op een rij hebben gezet. 

Baking soda

Met baking soda kun je heel wat schoonmaken in huis, zo ook de oven. Doe wat van het poeder op een vochtig doekje en neem hiermee de binnenkant van de oven af. Laat het middel dan ongeveer 30 minuten intrekken en ga er vervolgens met een schoongespoelde doek of spons nog eens goed overheen.

Zit er veel aangekoekt vet aan de binnenkant van de oven? Dan kun je ook wat baking soda op de bodem strooien en hier met een plantenspuit water overheen sproeien. Als je dit een nacht laat intrekken en het de volgende ochtend weer wegveegt, zal je oven eruitzien als nieuw!

Citroen

Een wondermiddel als het gaat om het vetvrij maken van je oven is een simpele citroen! Snijd een citroen in partjes en doe deze voor ongeveer 10 minuten in een ovenbestendige schaal in een voorverwarmde oven op 200 ºC. De warmte in combinatie met het citroensap zorgt er namelijk voor dat het vet in de oven zacht wordt. Op deze manier kan de oven een stuk makkelijker worden schoongemaakt. Als het citroensap na 10 minuten is verdampt poets je al het vet en de viezigheid weg met een vochtige doek. 

Je kunt voor de hardnekkige vieze plekjes op de zijkanten ook een natte schuurspons gebruiken. Let er wel op dat je hier geen krassen mee maakt. Laat de binnenkant ten slotte goed drogen, met de deur open.

Ammoniak

Heb je geen citroen maar wel ammoniak in huis? Dan werkt dit middel ook perfect om je oven vetvrij te krijgen. Het principe is hetzelfde: zet een kommetje ammoniak een nacht lang in de vieze oven. De ammoniak zorgt er dan voor dat de aanslag zacht wordt, waarna je de oven gemakkelijk kunt afnemen met een vaatdoekje.

Belangrijk: laat ‘s nachts een raam op een kiertje zodat het goed kan ventileren. De ammoniak stinkt namelijk behoorlijk.

Stap 3: De ovenplaat en het rooster

Als de oven vanbinnen weer glanst is het natuurlijk ook belangrijk dat alle losse onderdelen er weer brandschoon ingaan. Deze kunnen een goede poetsbeurt vast wel gebruiken.

De ovenplaat

Aan de ovenplaat zitten vaak veel aangekoekte etensresten vet. Dit kun je het best schoonmaken door de ovenplaat te vullen met een klein laagje water tot aan de rand. Doe hier dan een beetje schoonmaakazijn bij en laat dit 5 minuten in een voorverwarmde oven staan. Al snel zal alle viezigheid losgeweekt worden waardoor je het vervolgens gemakkelijk met een doekje schoon kan boenen.

Het ovenrooster

Het is misschien wel het onderdeel van de oven waar het meeste vet en plakkerige zooi aan achterblijft: het rooster. Er bestaan verschillende methodes en trucjes voor het schoonmaken hiervan:

  • Leg het rooster tussen twee natte kranten (het vochtige papier trekt het vet uit het rooster). Laat dit een nacht liggen en haal er de volgende dag een doekje overheen.
  • Vul een grote bak met warm water en doe hier een scheut wasmiddel in. Doe het rooster erbij en laat het minimaal 6 uur staan.
  • Stop (als dit mogelijk is) het rooster in de vaatwasser.
  • Pas de truc met baking soda (zoals hierboven uitgelegd) toe. 
Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 4: Vergeet de ovenruit niet

Nu alles aan de binnenkant weer glimt en blinkt zou het natuurlijk zonde zijn als je dit niet kunt zien omdat je niet door de ovenruit kunt kijken! En om er nu meteen met een schuurspons overheen te boenen is ook niet de verstandigste methode voor het behoud van het glas. De simpelste manier om de binnen- en buitenkant van de ruit schoon te maken is met behulp van glasreiniger.

Let op: Zorg ervoor dat er geen restjes van het middel achterblijven, want anders kan deze geur erg overheersen als je de oven weer aanzet.

Stel dat er veel aangekoekte resten aan de binnenkant zitten die je maar moeilijk wegkrijgt kan groene zeep je redder in nood zijn! Zeep de ruit in en zet een bakje met heet water in een voorverwarmde oven. Laat dit dan een paar uur staan met de ovendeur dicht en dan poets je de aangekoekte resten daarna met gemak weg. 

Stap 5: De buitenkant

Vergeet ten slotte niet om nog een vochtig doekje over de gehele buitenkant van de oven te halen. Meestal is dit voldoende om je oven weer te laten stralen!

Tip: Zitten er hardnekkige vlekken aan de buitenkant van je oven? Je kunt vlekken van roestvrij staal verwijderen door een beetje olijfolie op een doekje te sprenkelen en het hiermee te poetsen. Neem daarna met een droge doek de voorkant af en alle vlekken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Hardnekkig vuil voorkomen

Het is dus noodzakelijk om de oven regelmatig goed schoon te maken. Maar je kunt er met deze paar tips wel voor zorgen dat het meest hardnekkige vuil wordt vermeden. Dit zal je heel wat poetswerk besparen!

  • Leg ingrediënten in een ovenschaal in plaats van direct op het rooster of de bakplaat.
  • Gebruik altijd bakpapier of aluminiumfolie tegen vet en vocht.
  • Haal etensresten meteen weg om inbranden of aankoeken te voorkomen.

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: