Alles voor in de tuin

Deze voordelen brengt het opvangen van regenwater met zich mee

19 januari 2022 06:56 Aangepast: 21 januari 2022 22:04

Je hoort het de laatste zomers steeds vaker, hittegolven, lage waterstanden en een sproeiverbod hier en daar. Het zijn bijna vaste onderdelen geworden tijdens de warmere dagen in ons land. Maar hoe komt het dat er een watertekort is en hoe zou je hier als individu een steentje aan kunnen bijdragen? Wij zochten het voor je uit.

De kostbaarheid van water

Zowel drink- als leidingwater wordt uit de grond gewonnen. Het is dan vanzelfsprekend dat hoe meer water je wint, hoe droger de grond zal worden. En de kosten voor het zuiveren en transporteren van het grondwater zijn ook niet niks. Om dit te voorkomen en om je planten nog water te kunnen geven tijdens een sproeiverbod, kun je op voorhand water opvangen.

Goed voor portemonnee en milieu

Het opvangen van regenwater klinkt heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt namelijk dat Nederland steeds natter wordt, helaas verdwijnt een groot deel van dit water in het riool en helpt dit de uitdroging dus niet tegen te gaan. Het opvangen van regenwater is dan ook niet alleen beter voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.

Het is niet alleen goed om het opgevangen water weer terug de bodem in te geleiden, maar je kun het ook zelf hergebruiken. Zo kun je er prima je planten van water geven of je ramen en auto mee wassen. Je hoeft hierbij niet bang te zijn voor witte kalkkringen, want regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk (en chloor).

De eenvoudigste manier

De regenton is een van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om regenwater op te vangen. Dat het een makkelijk werkwijze is, daar kun je niet omheen. Het is simpelweg een kwestie van aanschaffen en onder een regenpijp zetten. Hierna doet de dakgoot en de regenpijp de rest van het werk in het verzamelen van regenwater, mits de dakgoot blad- en troepvrij is natuurlijk. 

Om het water uit de ton te kunnen gebruiken zal je het er wel uit moeten scheppen. Nu kan dit behoorlijk zwaar zijn als je niet al te groot bent of wanneer de waterstand laag is. Dit kun je vergemakkelijken door te kiezen voor een regenton met een kraantje of een waterpomp.

Een ton raakt op een gegeven moment een keer vol en zal dan overstromen. Om dit te voorkomen kun je een overloopslang installeren. Hiermee kun je al het overtollige water afvoeren naar een moestuin of border.

Een klein nadeel aan de regenton is dat het regenwater niet gezuiverd wordt, maar je kunt het prima gebruiken om de planten mee water te geven of de auto mee te wassen.

Tip: laat je regenton in de winter leeglopen. Je hoeft je planten in deze tijd van het jaar geen extra water te geven en in het voorjaar is de regenton snel genoeg weer vol. Leeg je de ton niet voor het gaat vriezen, dan zal de druk van het ijs hem doen scheuren.

Regenwater afkoppelen

Regenwater dat normaal in het riool terechtkomt, kun je ook een andere bestemming geven. Dit doe je door het water af te koppelen, hierna kun je zelf kiezen waar het naartoe stroomt. Je kunt het vervolgens door naar je eigen tuin leiden of opslaan in een boven- of ondergronds opslagplaats.

Een mogelijke opslagplaats is een watertank. Dit is een prijzige optie, maar je verdient hem met de tijd wel weer terug. Je hebt hierbij namelijk ook de mogelijkheid voor een uitgebreide installatie. Hierdoor kan het water worden gefilterd, je kunt er dan ook de wc mee doorspoelen of een wasje mee draaien.

Wanneer een watertank wordt geïnstalleerd, komt deze met een overloop. Dit zorgt ervoor dat het overtollige water via een netwerk van buizen weer in de tuin terechtkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Van zinkput tot kratjes

Een andere optie om je regenwater af te voeren is door middel van een zinkput. Dit is simpel gezegd een grote ton die je in de tuin laat ingraven. Het water wordt, via de regenpijp, naar de put geleid waar het via gaatjes weer de grond in kan trekken.

Iets wat erg lijkt op de zinkput zijn infiltratiekratten. Deze worden ook onder de grond geplaatst en gekoppeld aan de regenpijp, waarna het water door gaatjes in de grond terechtkomt.

Groen moet je doen

Tuinen worden steeds vaker bestraat of verhard, maar dat gaat vaak niet ten goede van het klimaat. Regenwater heeft meer moeite om de grond in te trekken, waardoor deze na een tijd van droogte nou eenmaal uitgeput raakt.

Hoe groter het oppervlak aan groen in je tuin is, hoe beter dit is om een gezond (bodem)leven voor je tuin in stand te houden. Je kunt daarom het beste een verhouding van 60% groen tegenover 40% verhard aanhouden.

Wil je nou niet alle tegels weghalen, dan kun je ook kiezen voor waterdoorlatende verharding of een brede, waterdoorlatende voeg en poreuze tegels.

Fotocredits

Headerfoto: Anna Atkins

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore