Interieurtips

Interieurtips: dit zijn de voor- en nadelen van een kledingrek

14 januari 2022 19:18

Een kledingrek kan een échte eyecatcher zijn in een interieur. Het ziet er niet alleen stylish uit, je kunt in één oogopslag je gehele kledingcollectie bekijken. Als het dan ook nog op kleur gesorteerd is, is het al helemaal geschikt voor een woontijdschrift. Maar is een kledingrek eigenlijk wel altijd even praktisch? We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.

De voordelen

Een kledingrek kan een opvallend item zijn binnen het interieur van je slaapkamer. Er wordt de laatste tijd dan ook steeds vaker gekozen voor het gebruik van een rek in plaats van een gesloten kast. Niet heel gek, want een kledingrek heeft een aantal grote voordelen:

1. Meer overzicht

Als eerste biedt een kledingrek meer overzicht van de kleding die je hebt dan een dichte kast. Zo zie je meteen welk kledingstuk je al een tijdje niet aangeraakt hebt en word je onbewust aangespoord om meer variatie aan te brengen in de items die je dagelijks draagt. Ook kun je meer genieten van al je mooie kledingstukken en liggen ze niet ergens in een kast of in een la verstopt.

2. Goedkoper

Ook is een kledingrek over het algemeen een stuk goedkoper dan een kast. Een kast is natuurlijk van meer materiaal gemaakt waardoor dit logischerwijs duurder is dan een eenvoudig rek. Om deze reden is een kledingrek bovendien duurzamer en beter voor het milieu.

3. Een eyecatcher

Een kledingrek kun je op meerdere manieren inzetten in de kamer. Zo kun je met een kledingrek dat dezelfde kleur heeft als de muur een mooie overgang maken of je kunt ervoor kiezen om het rek eruit te laten springen door voor een spannende kleur te kiezen. Zo maak je het rek echt onderdeel van het interieur. Daarbij ziet een kledingrek er luxueus en stijlvol uit en maak je in de kamer zo echt een statement.

4. Ruimtelijke uitstraling

Een kledingrek zorgt ervoor dat de kamer er ruimtelijker uitziet. Een gesloten kast kan er immers snel kolossaal uitzien omdat het best wel wat ruimte inneemt. Daarbij maken de kastdeuren, als deze open staan, de ruimte nog kleiner. Met een kledingrek hou je dus altijd meer ruimte over in de kamer.

5. Opgehangen kleding

Het is voor veel kledingstukken beter om ze op te hangen dan om ze op te vouwen. Je voorkomt op deze manier namelijk dat het gaat kreuken of muf gaat ruiken. Aangezien een kledingrek is bedoeld om kleding aan te hangen pakt dit uiteindelijk beter uit voor je kleding dan wanneer je het op een plank in de kast neerlegt.

6. Handige wieltjes

Ten slotte is een kledingrek erg makkelijk in gebruik aangezien de meeste rekken wieltjes bevatten. Hierdoor kun je het rek eenvoudig en snel verplaatsen als je bijvoorbeeld de inrichting van de kamer wilt veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De nadelen

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een kledingrek, maar er zijn uiteraard ook een paar minpuntjes te benoemen.

1. Veel stof

Aangezien een kledingrek aan alle kanten open is, is het logisch dat de kleding zo meer stof vangt dan kleren in een gesloten kledingkast. Het stof nestelt zich voornamelijk snel op donkere materialen, dus je zult als eerst een laagje stof zien ontstaan op de donkere kleding die je niet zo vaak draagt. Dit kan uiteindelijk ten koste gaan van de kleur.

2. Rommelige uitstraling

Naast dat een kledingrek voor een overzichtelijke en ruimtelijke uitstraling kan zorgen kan het er ook al gauw rommelig uitzien. Het zou al enorm helpen als je de kleding sorteert op kleur. Ook staat het georganiseerder als je één soort kledinghanger gebruikt, ze dezelfde kant ophangt en als alles recht hangt. 

3. Zonlicht

Te veel zonlicht is funest voor je kleding. Als er alsmaar veel zonlicht op kleding valt kan dit er namelijk voor zorgen dat de kleuren vervagen. Het is dus verstandig om je kledingrek niet pal naast het raam te plaatsen om je items op deze manier zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Fotocredits

Headerfoto: Nina Vartanava - Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore