Ga naar de inhoud
Voedselweetjes

Dit is het verschil tussen de zoete aardappel en de 'normale' aardappel

De zoete aardappel heeft de laatste jaren zeker zijn plekje veroverd in onze keukens. En ook al zijn we zo gewend aan onze oer-Hollandse piepers, je kunt met de zoete variant dezelfde soort gerechten bereiden. Niet alleen patat, maar ook puree en gepofte aardappel. En toch zijn deze twee aardappels helemaal geen familie van elkaar! Ook wordt er wel eens gezegd dat zoete aardappel gezonder is dan de normale aardappel, maar klopt dit wel? Wij hebben alle verschillen voor je op een rij gezet.

Allebei aardappels

Voordat we bij de verschillen aankomen is het ook belangrijk om de overeenkomsten te benoemen. Zo komen ze beide uit het Amerikaanse continent en is het een eetbare zetmeelrijke knol. Ook kun je met allebei de aardappels dezelfde soorten gerechten maken en gebruik je het dus op dezelfde manier.

Verschillende families

Ze hebben allebei dan wel het woord 'aardappel' in de naam, toch behoren ze botanisch gezien niet tot dezelfde familie. De gewone aardappel hoort namelijk bij de nachtschadefamilie (net als bijvoorbeeld tomaat en paprika). Dit zijn planten die liever in de schaduw groeien. Daarbij geven bloemen van sommige van deze planten bepaalde geuren af in de nacht.

De zoete aardappel, ook wel bataat (Ipomoea batatas) genoemd, is daarentegen lid van de windefamilie. Deze plant heeft een knolvormige wortel waar een slingerachtige steel uit groeit.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Welke van de twee is gezonder?

Zowel de zoete als de normale aardappel bevatten belangrijke vitamines, maar deze verschillen wel van elkaar. Zo bevat de gewone aardappel meer vitamine B6. Dit is belangrijk voor de stofwisseling en de op- en afbouw van aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Daarbij bestaat de basis van het type koolhydraat van de normale aardappel voornamelijk uit zetmeel.

Aan de andere kant bevat de zoete aardappel juist meer vitamine A, wat goed is voor de juiste werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Ook bestaat de zoete aardappel vooral uit veel snelle koolhydraten wat het lichaam dus snel afbreekt. Daarbij bevat het inuline (een vezel dat ook in veel groenten voorkomt) wat trager verteerd wordt dan zetmeel. Wel heeft de zoete aardappel meer voedingsvezels dan de gewone aardappel.

Beide aardappels bevatten dus belangrijke vitaminen en heb je dus allebei nodig. Het is dus ook niet waar dat de zoete aardappel gezonder is dan de gewone. Het zijn beide koolhydraatbronnen en daarom ook geen groente te noemen (zoals sommigen beweren over de zoete aardappel). Allebei de varianten zijn dus een goede keuze voor een gezonde maaltijd!

Fotocredits

Headerfoto: Anika Hobel - Getty Images