Schoonmaaktips

Schoorsteenvegen: zo geef je de schoorsteen een goede onderhoudsbeurt

07 januari 2022 19:07 Aangepast: 10 januari 2022 14:05

Heb jij een mooie houtkachel of open haard waar je in de winter nog wat extra van geniet? Zowel qua warmte als qua sfeer zorgt het zeker voor iets extra's, maar vergeet ook vooral het onderhoud niet. Hoe vaker je de kachel gebruikt, hoe viezer deze en de schoorsteen vanbinnen wordt. Het is belangrijk dat je de schoorsteen goed onderhoudt en schoonmaakt, zodat de hete lucht en rook gemakkelijk afgevoerd kan worden. Zo voorkom je bovendien schoorsteenbrand of lekkage. Met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen voor het onderhoud van de schoorsteen!

Onderhoud door de professionals

Het is in Nederland niet verplicht om de schoorsteen te vegen, maar het is wel sterk aan te raden! Zo vermijd je namelijk het risico op branden en CO-vergiftiging (koolstofmonoxidevergiftiging) en daarnaast is het milieuvriendelijker omdat er minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrijkomen. Tot slot bespaar je er ook energie mee. 

Hoewel je zelf ook zeker wat aan het onderhoud van je schoorsteen kunt doen, wordt er wel sterk aangeraden om het grondige schoonmaakwerk door een vakman te laten doen. Laat je hiervoor verzekeren! Daarbij is het goed om de schoorsteen één keer per jaar te laten reinigen zodat er zich geen afval ophoopt en rook weer beter kan worden afgevoerd.

Zelf aan de slag

Je kunt ook zelf aan de slag gaan met het schoonmaken van de schoorsteen. Dit kan op de volgende twee manieren:

1. Met een reinigingsblok

Met behulp van deze speciale blokken maak je in een mum van tijd de rookkanalen van je schoorsteen weer helemaal vrij. Leg deze brandblokken in de haard en laat deze opbranden. Er komen tijdens dit proces stoffen vrij die ervoor zorgen dat de roetlaag in het rookkanaal loskomt. Als het blok is opgebrand kun je de deeltjes met de hand verwijderen uit de kachel.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2. Met een schoorsteenveegset

Je kunt er ook voor kiezen om de schoorsteen zelf te vegen. Hier heb je wel de juiste hulpmiddelen voor nodig, zoals de veegset (of een lange stok met een borstel). Hiermee kun je van beneden naar boven of juist van boven naar beneden vegen.

Schuur als je vanaf beneden begint met de borstel al het roet aan de binnenkant los totdat je helemaal boven bent aangekomen. Om te voorkomen dat alle viezigheid die je eraf hebt geschraapt in huis terecht komt kun je de haardopening afplakken met twee overlappende stukken krantenpapier. Duw dan de stok tussen de overlap door de schoorsteen in.

De schoorsteen kan ook vanaf boven schoongemaakt worden. Hier heb je naast de borstel ook een touw met een kogel voor nodig waar de borstel dan aan bevestigd moet worden. Laat dan het touw stukje voor stukje in de schoorsteen zakken en beweeg ondertussen voorzichtig de kogel op en neer zodat je het roet los schuurt. Zorg er ook in dit geval voor dat je de opening van de kachel goed afsluit zodat al het roet dat naar beneden valt niet in je woning terechtkomt!

Let op: Met de kuismethode van boven naar beneden moet je het dak op. Doe voorzichtig en ga veilig te werk!

Fotocredits

Headerfoto: Trygve Finkelsen - Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore