Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn dé signalen dat dieren een winterslaap (willen) houden in je tuin

Wanneer de temperatuur flink daalt en de winter in aantocht is, beginnen een aantal dieren aan hun winterslaap. Het is voor hen de beste manier om te overleven. Rond deze tijd van het jaar is het namelijk lastig om aan voedsel te komen en door in winterslaap te gaan sparen ze hun energie. Maar om de winter goed door te komen hebben deze dieren wel een fijn plekje nodig waar ze hun voedselvoorraad kwijt kunnen en rustig kunnen slapen. Benieuwd of deze dieren jouw tuin op het oog hebben voor een winterslaap? De volgende signalen zouden daar op kunnen wijzen.

1. Een berg van takken en bladeren

Als er ergens in een hoek van je tuin opeens een hoop met bladeren verschijnt (vaak achter de compostbak of de schuur) kan dit er al gauw op wijzen dat hier zich een slapende egel achter verschuilt óf dit van plan is te doen. Ze gebruiken de bladeren en takken om hier een holletje in te maken om zo warm te blijven. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor extreem lage temperaturen en veel nattigheid.

Kijk dus goed uit als je je tuin opruimt, want ze kunnen hun slaaphol al op een plekje hebben opgemaakt. Controleer bovendien altijd brandstapels op de aanwezigheid van egels voor je ze aansteekt!

2. ‘Bladeren’ tegen de muur

Het lijken net alsof er allemaal blaadjes tegen de muur aangeplakt zitten, maar schijn bedriegt… Het zouden namelijk wel eens heel goed vlinders kunnen zijn! Dagpauwogen, kleine vossen, atalanta’s en gehakkelde aurelia’s overwinteren in hun volwassen vorm en soms houden ze hun winterslaap in groepen. Ze sluiten dan hun vleugels en klemmen zich als het ware vast aan een droog, beschut oppervlak, zoals tegen een muur. Maar ze zouden ook onder een stukje hout of onder het dak van je schuur kunnen zitten.

Vlinders houden (net als lieveheersbeestjes) van warme en droge plekken. Je zou zelf de vlinders nog een handje kunnen helpen door een insectenhotel op het zuiden te plaatsen in je tuin. Dan kunnen ze ook daar terecht.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Kleine hoopjes zand

Als je in het vroege voorjaar uit het niets kleine hoopjes zand op ziet komen in je tuin kan dat goed betekenen dat er zandbijen hebben overwinterd in je gazon of in je borders. De kans is dan groot dat dit de volgend jaar weer gebeurt, want dan zullen hun nakomelingen uit de grond kruipen.

4. Beweging in de vijver

Valt het je op dat er schaduwen of beweging op de bodem van je vijver te zien zijn? Dit kan erop wijzen dat er kikkers in overwinteren. Dit zullen wel alleen mannelijke kikkers zijn, want die houden klaarblijkelijk liever onder water hun winterrust. De vrouwtjes en andere amfibieën zie je dit eerder doen in de modder of onder bladeren. Ze houden allemaal dus wel van een vochtige plek.

Je kunt iets bijdragen aan het overwinteringsproces van de kikkers door een kuil van een halve meter diep te graven en hier bladeren, snoeihout, een paar kleine keien en gemaaid gras in te leggen.

5. Hoog gras

Op plekken waar hoog gras is kun je haast met zekerheid zeggen dat hier dieren zitten die in winterslaap zijn. Zo houden rupsen, vlinders en motten zich vaak in lang gras verborgen. Ook kun je hier kevers en allerlei larven terugvinden.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspirate!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Coatesy Getty Images

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: