Ga naar de inhoud
Tips voor kerst!

Cadeaus inpakken: zo ga je te werk met lastige voorwerpen

Heb jij je cadeaus voor onder de kerstboom al allemaal in huis? Dan ben je aangekomen bij de volgende uitdaging: de cadeautjes inpakken. Want zeg nou zelf, een feestelijk inpakpapiertje met een mooi lint eromheen geeft toch net een extra dimensie aan het uitpakken?! Veel mensen hebben dan ook na jarenlang geoefend te hebben de techniek voor het inpakken van vierkante of rechthoekige cadeaus in de vingers gekregen. Maar hoe ga je nou te werk met voorwerpen die een andere vorm hebben?

Cilindervorm

Moet je een cilindervormig cadeau (zoals een kaars) inpakken? Met deze techniek pak je jouw cadeau perfect en zonder kreuken in.

Stap 1: Knip het cadeaupapier op maat

Wikkel het papier om het cadeau. Zorg ervoor dat de ene kant van het papier de andere kant net overlapt, anders blijft er altijd een gat zichtbaar. Maar knip ook niet te veel papier af, want dat oogt rommelig. 

Stap 2: Plak het papier vast

Zorg ervoor dat het cadeau goed in het midden zit. Hou dus evenveel papier over zowel aan de onderkant als de bovenkant van het cadeau.

Tip: Om je cadeau er nog netter uit te laten zien kun je ook dubbelzijdig plakband gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je het precies tussen twee lagen inpakpapier plakt.

Stap 3: Naar binnen vouwen

Vouw het papier aan de onderkant even naar binnen zodat je het cadeau kunt neerzetten. Geen paniek als het een beetje kreukt. Dit komt later weer goed als je het cadeau dichtmaakt.

Stap 4: Vouwen naar het midden

Trek een uiteinde van het papier naar het midden van de bovenkant van het cadeau. Houd dit met je duim goed vast op zijn plek. Trek vervolgens elke keer een kleine vouw naar het midden toe. Doe dit zo dicht mogelijk tegen het voorwerp aan.

Stap 5: Plakken maar

Als je helemaal rond bent gegaan plak je een plakbandje vast op het midden.

Stap 6: Herhaal aan de onderkant

Draai het cadeau om en doe hetzelfde met de onderkant. Eventueel kun je daarna op de bovenkant nog een sticker plakken.

Bolvorm

We kunnen bijna met zekerheid zeggen dat je een bolvormig cadeau niet perfect aansluitend kunt inpakken. Maar met dit stappenplan laat je ook dit cadeau stralen in het inpakpapier.

Stap 1: Knip een lang stuk inpakpapier uit

Zorg ervoor dat het stuk papier dat je uitknipt net een stuk langer is dan de volledige breedte van het ronde voorwerp (het papier moet er dus helemaal overheen vallen). Daarbij moet je aan beide zijkanten ook genoeg papier overhouden.

Stap 2: Pak een kom

Doe het stuk inpakpapier in de kom en plaats het cadeau er bovenop. Zorg ervoor dat je aan alle kanten van de kom evenveel papier overhoudt (leg het cadeau dus precies in het midden van het papier).

Stap 3: In stroken naar boven

Vouw dan aan de bovenkant van het cadeau het eerste stuk van het inpakpapier recht naar het midden toe. Hou met je hand dit stuk papier vast en pak met je andere hand steeds een stuk papier dat aan de zijkanten uitstak erbij. Maak zo een aantal stroken rond het voorwerp naar boven.

Stap 4: Rondom het cadeau

Ga op deze manier helemaal rondom het voorwerp om het zo volledig te bedekken. Het is handig om van handen te wisselen als je op de helft bent aangekomen.

Stap 5: Maak het vast met een lint

Maak al het overtollige papier dat nu aan de bovenkant zit vast door er een lint omheen te doen. Je kunt eventueel ook nog wat plakband gebruiken om het extra stevig vast te maken.

Bekijk onderstaande video voor een extra uitleg.

Tip: Zorg ervoor dat je het lint van tevoren al klaar hebt liggen zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen.
Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een cadeautas maken

Heb je nu echt een voorwerp te pakken dat je onmogelijk met de vorm mee kunt inpakken (bijvoorbeeld een knuffel) dan kun je het best gaan voor het maken van een cadeautas.

Stap 1: Pak een groot stuk inpakpapier

Neem een groot stuk papier van anderhalf keer de hoogte en één keer de omtrek van het cadeau en leg het liggend voor je neer met de mooie kant richting de tafel.

Stap 2: De uiteinden vouwen

Vouw nu de onderste helft en de bovenste helft tot net over het midden heen zodat de uiteinden een klein beetje overlappen. Verbind vervolgens beide uiteinden met een plakbandje. Draai de tas daarna een kwartslag en vouw aan de onderkant een brede rand van het papier om naar boven.

Stap 3: Maak een ruit

Open deze rand vanuit het midden en vouw het plat. Zo ontstaat er aan de onderkant van de tas een ruitvorm. Vouw daarna de onderste en de bovenste punt naar binnen zodat de punten elkaar raken. Plak dit vast met plakband en je bodem is af!

Stap 4: Ontvouw de tas

Nu kun je met je hand aan de bovenkant het tasje openvouwen.

Stap 5: Vullen en afmaken

Nadat je de cadeautas hebt gevuld is het tijd om hem dicht te maken! Buig hiervoor de bovenkant twee keer om en maak aan de bovenkant eventueel twee gaatjes met een perforator. Hier kun je dan een cadeaulint doorheen rijgen voor een extra finishing touch!

Zie onderstaande video voor een voorbeeld!

Fotocredits