Tips van Tom

Trek ook in de winter lekker de natuur in met deze leuke activiteiten

24 december 2021 17:34 Aangepast: 26 december 2021 10:07

Tom heeft zijn klusspullen vandaag thuisgelaten en laat je zien hoe je zowel binnen als buiten met de natuur aan de slag kunt gaan. Want ondanks het koude weer, hoef je niet altijd binnen te zitten. Trek er in de vakantie op uit en verzamel leuke items tijdens bijvoorbeeld een potje bingo.

Van natuurbingo tot verzameling

Met een dikke jas en sjaal kun je ook met winterse temperaturen prima een wandelingetje maken. Om zo’n tocht voor de kinderen wat leuker te maken, kun je verschillende activiteiten organiseren.

Een natuurbingo is een leuke manier om kinderen mee naar buiten te nemen en ze de natuur te laten ontdekken. Je kunt online bingokaarten vinden en printen. Hier staan allerlei verschillende items op zoals een boom, paddenstoel of eekhoorn. Wie als eerste zijn kaart vol heeft, die wint.

Heb je nou geen printer? Dan kun je zo’n kaart ook prima zelf maken. Neem een vel papier of karton en teken daar verschillende items op. Je kunt nu ook meer variatie aanbrengen op de kaarten en iedereen andere items geven.

Wil je een spelletje natuurbingo nog interactiever maken, kun je de voorwerpen met een stukje plakband ook aan de bingokaart vastzetten. Je zou in dit geval ook een eierdoosje kunnen gebruiken. Plak de bingokaart op de bovenkant en bewaar de items die ze vinden erin.  

Een activiteit voor het hele gezin

Voor de kinderen die een stuk jonger zijn, is een bingokaart misschien wat lastig, maar ook zij kunnen gezellig meedoen. Neem een stuk tape en plak dit, met de gladde kant naar de huid, om de pols van je kind. Op deze manier ontstaat er een kleverige armband, waar je de gevonden items op kunt plakken.

Wanneer je zelf een zoektocht samenstelt, kun je ook kaarten maken met verschillende niveaus. Begin met voor de hand liggende of algemene voorwerpen, zoals een blad. Daarna kun je onderscheid maken in verschillende bladeren, denk aan het blad van een eik en een kastanjeboom.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Haal buiten naar binnen

Wanneer het weer echt te slecht is om de natuur in te gaan, kun je buiten natuurlijk ook naar binnen halen. Een leuke manier om dit te doen is het kweken van groenten op de vensterbank. Dit kan onder andere met microgroenten. Deze plantjes ontkiemen en groeien snel en zijn met hun kleinere formaat ideaal voor in huis.

Het zaaien is erg simpel. Tom gebruikt een stuk geperst kokosvezel. Dit is een dunne plak grond die, nadat hij zich volzuigt met water, tot drie keer zo groot wordt. Wanneer je de grond goed vochtig houdt is het een mooie voedingsbodem om je plantjes te laten groeien.

Nadat de grond is ‘aangemaakt’ en verdeeld over de bak, kun je de zaadjes hier gewoon overheen strooien. Zet de bak vervolgens op een plek waar het lekker warm is en zie je plantjes binnen de kortste keren ontkiemen. Je moet ze wel goed water blijven geven, dit kun je het beste doen met een plantenspuit. 

Moestuin op je vensterbank

Naast microgroenten kun je ook restjes groenten uit de keuken gebruiken. Zo kun je de zaadjes van een paprika prima apart houden en zaaien. Deze hebben wel wat meer grond nodig dan de microgroenten.

Ook een kropsla en een ananas kunnen zorgen voor een nieuwe oogst. Snij bij de sla het kontje eraf en plaats deze net onder water. Bij de ananas gaat dit op dezelfde manier, hier moet je alleen het kopje eraf snijden en het vruchtvlees verwijderen. Hebben de groenten wortels geschoten? Dan kun je ze overplaatsen naar potgrond.

Fotocredits

Headerfoto: Markus Spiske - Unsplash

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore