Ga naar de inhoud
Huisdieren

Huisdier bang voor vuurwerk? Zo stel je 'm gerust

Bijna iedereen met huisdieren komt hier eens per jaar mee in aanraking: de angst die de dieren hebben voor vuurwerk. Vooral honden en katten zijn vaak bang voor de knallen, maar ook voor de lichtflitsen, de drukgolf én de geur van buskruit. Door al deze elementen kunnen ze zelfs gaan denken dat de wereld vergaat. Dierenarts Piet heeft hond Sep meegenomen naar de studio en vertelt je wat je voor je huisdier kunt doen als hij bang is voor vuurwerk.

Tips voor bange honden

Honden kunnen een fobie ontwikkelen voor vuurwerk. Als er bijvoorbeeld ooit dicht bij je hond een rotje is ontploft kan dit ervoor zorgen dat ze altijd bang zullen blijven. Als een hond echt geschrokken is kunnen ze ook op de vlucht schieten.

Je kunt honden gelukkig wel aan vuurwerk laten wennen. Hier moet je dan wel al in de zomer mee beginnen. Maar als je hond echt bang blijft voor vuurwerk is het aan te raden om hem een paar dagen voor oudjaarsdag niet meer buiten los te laten. Je kunt uiteraard wel met een lange lijn werken. Als je hond dan rond de jaarwisseling schrikt kan hij er niet vandoor gaan.

Ga ook vooral niet rond middernacht met je hond naar buiten! Maak in plaats daarvan op oudjaarsdag een vroege en flinke ochtendwandeling zodat hij al een beetje moe is gedurende de dag.

Veel honden trekken zich tijdens oud en nieuw het liefst compleet terug, maar sommige honden zijn juist op zoek naar steun bij hun baasje. Aangezien ze geen controle hebben over de situatie en oprecht heel bang kunnen zijn, is het extra belangrijk dat je als baasje deze steun ook biedt.

Als je huisdier tegen je aankruipt en naar affectie zoekt is het dan ook goed om dit aan hem te geven. Laat hem voelen dat hij veilig is. Een aai over zijn bol en het aanzetten van wat muziek kunnen al enorm helpen. Dit geldt natuurlijk ook voor katten.

Tips voor bange katten

Katten kunnen ook erg bang worden van al die herrie tijdens oud en nieuw. Katten kun je met de jaarwisseling dan ook het best binnen houden. Als je kat in huis een veilig plekje heeft opgezocht, zorg er dan voor dat deze plek ook prettig is. Je kunt daar dan bijvoorbeeld een mandje en een bakje eten en drinken neerzetten.

Katten zijn vaak op zoek naar een ruimte met weinig ramen. Ze verstoppen zich het liefst op een plek in een hoekje waar ze ook iets boven hun hoofd hebben. Dit geeft hen namelijk het gevoel dat ze beschermd zijn.

Fotocredits

Headerfoto: Vincent Scherer - Getty Images

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van