Do It Yourself!

DIY: zo maak je originele accessoires voor op de kersttafel

22 december 2021 17:46

Kerst is het uitgelezen moment om eens flink uit te pakken met de aankleding van je interieur. De kersttafel is een mooi voorbeeld om helemaal op los te gaan. Je kunt hier natuurlijk allerlei accessoires voor kopen, maar het is eigenlijk nog veel leuker en origineler ze zelf te maken. De schoonzusjes Nina en Lois gingen hiermee aan de gang en laten je zien hoe je budgetproof kerstaccessoires kunt maken, met groots effect!

Unieke creaties

Nina en Lois hebben een grote passie voor interieur. En vooral tijdens de feestdagen kunnen ze hun creativiteit hier volledig in kwijt. Ze hebben online inspiratie opgedaan voor de kersttafel en daarna hebben ze hun eigen draai gegeven aan verschillende kerstitems. Het is namelijk veel leuker om iets origineels op tafel te zetten als je het zelf hebt gemaakt!

We lichten vier van hun creaties toe, zodat jij zelf ook aan de slag kunt!

1. Een bestekhouder van vilt

Kies een kleur vilt die past bij jouw kersttafel. Het is daarbij belangrijk dat het vilt stevig is zodat het goed op het bord blijft liggen. Print een kerstboomfiguur uit waarna je deze kunt overtekenen op het vilt.

Knip daarna de kerstboom uit en snij met behulp van een stanleymes twee lijnen uit in het midden van de kerstboom, zodat je het bestek hier doorheen kunt steken.

2. Een naambordhouder van klei

Snij een stukje van een plak klei af (de grootte hangt af van hoe groot je de houder wil hebben) en rol dit daarna een beetje plat. Strooi er vervolgens wat gemalen koffie overheen zodat je een ‘steenlook’ creëert.

Rol de plak daarna weer op waarna je de klei opnieuw gaat kneden.

Als je het daarna opnieuw uitrolt kun je zien dat de koffie helemaal is verspreid. Snij daarna een stuk van de klei af waarna je het omhoog kunt zetten in een boogvorm. Steek er vervolgens een naamkaartje in en dan hoeft het alleen nog maar even te drogen!

3. Een hippe kandelaar

Tover een oude kandelaar om door ook hier een ‘steeneffect’ in door te voeren. Gebruik hiervoor een oude kandelaar waarvan je de kleur niet meer zo mooi vindt of eentje die niet bij de kersttafel past. Spray de kandelaar in met bijvoorbeeld een matgrijze kleur en je hebt in een handomdraai een hippe kandelaar voor op de tafel!

Tip: Kijk in de kast wat je al hebt of ga langs bij de kringloop om oude spullen een upgrade te geven. Zo hoeft het je ook bijna niks te kosten!

4. Een kerstkaars

Maak een originele kaars voor op de kersttafel met behulp van een vaas met warm water, een aardappelschilmesje en een lange kaars. Het is hierbij belangrijk dat de kaars vanbinnen niet wit is, maar dezelfde kleur heeft als de buitenkant.

Dip de kaars allereerst met de bovenkant in het warme water. Hou hem er niet te lang in, want dan wordt hij te zacht. Maak dan met het mesje kleine sneetjes in de kaars zodat het een soort kerstboomtakken worden.

Het is leuk om de sneden een beetje oneven te maken zodat het net wat speelser en natuurlijker oogt. Daarbij kun je ervoor kiezen om de sneden helemaal naar beneden door te voeren, maar je kunt het ook alleen aan de bovenkant houden.

Ga met deze leuke DIY-projecten aan de slag en maak een statement met jouw originele accessoires voor op de kersttafel!

Fotocredits

Headerfoto: colnihko - Getty Images

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore