Huishouden

Zo ga je veilig de weg op wanneer het sneeuwt of ijzelt

22 december 2021 07:00

De winter is nu officieel begonnen en dat zien we ook in het weer. Het wordt alsmaar kouder en de eerste sneeuw is alweer voorspeld. Om ervoor te zorgen dat ook jij veilig de weg op kunt wanneer het glad is, hebben wij de handigste tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Houd afstand!

Het klinkt voor de hand liggend, maar het houden van afstand kan een hoop ongelukken voorkomen. De extra meters geven je meer reactietijd wanneer er iets onverwachts gebeurt. De vuistregel die je hierbij in gedachten kunt houden is: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger.

Tip 2: Zet je lichten aan

Ook deze tip klinkt misschien heel logisch, maar er zit een groot verschil tussen enkel stadslicht of volledig licht. In het tweede geval ben je beter zichtbaar voor de andere weggebruikers en word je niet over het hoofd gezien in het verkeer. Sneeuw kan namelijk je zicht flink beperken, zowel 's avonds als overdag. 

Tip 3: Soms hard remmen

Bij het maken van een noodstop, wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal fungeert. Wanneer het ABS werkt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren. Dit zorgt ervoor dat je gewoon kan blijven sturen. Deze werkt echter alleen wanneer het rempedaal volledig is ingetrapt.

Tip 4: Kijk ver voor je uit

Door kort voor de auto te kijken ga je meer slingeren op de weg. Kijk je ver voor je uit, dan stuur je vanzelf in de juiste lijn. Daarnaast zie je zo eerder welke mogelijke problemen er op je pad komen.

Tip 5: Blijf rustig, ook tijdens het rijden

Bij een glad wegdek kan het wegrijden al voor problemen zorgen. De banden kunnen dan geen grip vinden en beginnen te glijden. Het kan in dit geval helpen om in de tweede versnelling weg te rijden, geef niet te veel gas en laat je koppeling rustig opkomen.

Verder moet je eigenlijk al je handelingen vertragen. Stuur bijvoorbeeld niet te snel naar één kant, maar maak een soepele bocht.

Tip 6: Goede start begint met goed zicht

Zorg ervoor dat alle ramen en je dak vrij zijn van sneeuw en ijs. Daarnaast is het ook belangrijk dat het condens van je ramen verdwenen is. Beide zorgen voor slecht zicht op de weg en dat kan weer leiden tot ongelukken of een boete.

Tip 7: Winterbanden zijn niet dé oplossing

Heb je nog zomerbanden terwijl de sneeuw al is gevallen? Ga dan niet de weg op! Ga in dit geval alleen met winterbanden de weg op. Toch is dit ook niet per definitie dé oplossing. Je hebt wel iets meer grip, maar dat betekent niet dat je helemaal safe bent op de weg. Als je twee keer zo hard rijdt, is je remweg vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dit alleen maar meer.

Feit of fabel?

'Verlaag je bandenspanning bij gladheid', is dat nou een feit of een fabel?

Je zou misschien denken dat dit een feit is. Je banden maken immers meer contact met de weg en dit zou kunnen resulteren tot extra grip. Echter is het toch echt een fabel en gaan te zachte banden juist ten koste van de stabiliteit.

Door de zachtere structuur van winterbanden wordt dit ook nog versterkt. Om winterbanden optimaal te laten functioneren, is een goede bandenspanning erg belangrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Javygo - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore