Do It Yourself!

DIY: zo maak je een rollend nachtkastje voor een kinderkamer

16 december 2021 17:53 Aangepast: 21 december 2021 16:01

Het is natuurlijk nooit leuk om ziek te zijn en daarom is wat extra aandacht wel zo fijn. Zeker als je alleen maar in bed ligt is het ideaal om een handig tafeltje te hebben om eten en drinken op te zetten en je boeken of tablet in op te bergen. Daar heeft Martine dan ook wat voor bedacht. Ze maakt namelijk een rollend multifunctioneel nachtkastje voor kinderen waar je spontaan een glimlach op je gezicht van krijgt!

De basis leggen

Voor dit nachtkastje heb je het volgende nodig:

  • stukken mulitplex van 22 en 15 millimeter
  • verf met verfspullen
  • sterke lijmkit
  • vier zwenkwielen
  • schroeven
  • buigliniaal
  • twee wiebelogen
  • en natuurlijk een tekening van het ontwerp!

Stap 1: aangezien alle projecten beginnen bij een idee, is het verstandig om alles van tevoren uit te tekenen met de juiste maten erbij. Martine heeft gekozen voor een breedte van 40 centimeter en als lengte 60 centimeter.

Stap 2: op basis van de afmetingen die je van tevoren hebt gemaakt kun je het hout op maat zagen. Hiervoor gebruikt Martine mulitplex platen van 22 millimeter en 15 millimeter dik, omdat dit kleine meubel wel stevig genoeg moet zijn om dingen op te zetten. Ze begint met de planken voor de onderkant, bovenkant en de zijkant.

De krokodillenkop

Stap 3: als alle stukken op maat gezaagd zijn is het nu de beurt aan de kop van de krokodil. Teken de kop eerst uit met een potlood. Hierbij komt de buigliniaal goed van pas. Hiermee kun je goed de ronde vormen aftekenen en bovendien twee precies dezelfde ronde vormen maken.

Stap 4: zaag de krokodillenkop daarna uit met een decoupeerzaag. Het begint nu haast te lijken op figuurzagen!

Tip: Zaag alles stukje bij beetje en niet in één keer uit. Soms kun je een scherpe bocht namelijk niet in één keer maken met de decoupeerzaag. Ook zaagt een decoupeerzaag met de tanden naar boven, wat betekent dat de onderkant van de gezaagde plaat veel minder splinters heeft dan de bovenkant. Dus hou er rekening mee dat het mooier is om na het zagen de onderkant juist als bovenkant te gebruiken.

Stap 5: zaag vervolgens de achterkant van het bedtafeltje uit (dit vormt ook de achterkant van het krokodillenhoofd) als een vakje. Dit is natuurlijk ideaal om bijvoorbeeld boeken of een tablet in op te bergen. Wacht wel even met bevestigen aan het kastje nadat je alles hebt geschilderd!

Stap 6: zaag bovendien aan beide zijkanten twee afgeronde stukken tussen de kaken in. Dit is belangrijk voor de stevigheid van het kastje, want anders blijft er beweging in zitten en kun je er ook niet goed op leunen. Boor het wel eerst even voor.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 7: als alles is gezaagd kun je het schuren zodat er geen splinters meer vrijkomen. Daarna kun je alle onderdelen in elkaar schroeven.

Stap 8: schilder alle onderdelen van de krokodil zodat dit alvast kan drogen. Martine verft de binnenkant van de krokodillenbek rood en de buitenkant natuurlijk groen!

Vlijmscherpe tanden

Stap 9: terwijl het lichaam van de krokodil droogt, kun je de tanden zagen. Deze moeten natuurlijk vlijmscherp zijn, maar niet op zo'n manier dat je er splinters van krijgt. Schuren is daarom erg belangrijk! De tanden mogen daarna stralend wit worden geschilderd.

Stap 10: als de verf droog is kun je de tanden en het rugvakje vastlijmen met een sterke montagelijm. Zet er eventueel nog klemmen op zodat de tanden extra goed worden aangedrukt.

Stap 11: om dit multifunctionele nachtkastje te laten rijden heb je natuurlijk wielen nodig! Hiervoor gebruikt Martine vier zwenkwielen zodat het karretje alle kanten op kan rijden. Schroef deze eronder vast.

Stap 12: als finishing touch plak je nog de ogen erop.

En dan is het rollende nachtkastje af. Hier word je toch vrolijk van?!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore