Huishouden

Met deze klusjes in het huishouden kunnen kinderen prima helpen

14 december 2021 17:47

Veel mensen wachten erg lang tot ze hun kinderen taakjes in huis geven. Maar helpen bij schoonmaken, koken of opruimen kan al vanaf een vrij jonge leeftijd. Jonge kinderen vinden het vaak zelfs hartstikke leuk om mee te helpen. En hoe eerder je begint, hoe makkelijker het ook op latere leeftijd gaat.

Jong geleerd is oud gedaan

Zelfs peuters en kleuters kunnen al helpen met kleine taakjes. Zo leren ze op de kleuterschool al het verschil te zien tussen kleuren, wat je thuis weer kunt toepassen bij het sorteren van de was. Laat je kindje helpen door de juiste kleding bij elkaar te leggen. Het is een leuk, klein klusje waar ze ook nog wat van leren.

Opvoeden is vooral ook veel voordoen. Door te laten zien dat schoonmaken en opruimen leuk is en er bijvoorbeeld muziek bij af te spelen, geef je kinderen de impressie dat het helemaal niet zo erg is.

Sta jij de keukenkastjes te boenen? Geef je kind dan een vochtig doekje en hij kan zo de onderste deurtjes meepakken. Door er samen een gezellige activiteit van te maken is er een grotere kans dat ze vaker komen helpen.

Verder zijn er allerlei leuke spelletjes te bedenken om het huishouden leuk te houden. Zet bijvoorbeeld de wasmand vol gewassen sokken op de grond en stel een timer in. Wie binnen de tijd zo veel mogelijk matchende sokken gevonden heeft, die wint!

Je eigen rommel opruimen

Iedereen die kinderen heeft, weet dat ze behoorlijk kunnen knoeien met eten. Voor een kleintje is het dan snel te veel om met een grote stofzuiger aan de slag te gaan. Maar dit kan wel met een kleine kruimeldief. Dit werkt overigens ook erg goed als ze ouder zijn, zo kunnen ze mooi hun eigen kamer netjes houden.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wie doet wat?

Wanneer je kinderen al wat ouder zijn en wennen aan het idee van verschillende taakjes, dan is een takenlijstje heel erg handig. Hierop noteer je de verschillende taken zoals het uitlaten van de hond, stofzuigen, de vaatwasser uitruimen en koken.

Iedereen heeft per dag een vaste taak en kan dit teruglezen op de lijst. Zo is er ook geen discussie mogelijk over wie er vandaag de vaatwasser weer uit moet ruimen.

Heb je nog wat jongere kinderen, die al wel kunnen lezen? Dan kun je zo’n takenlijstje ook op een creatieve manier uitwerken. Schrijf de klusjes op een ballon en laat ze zelf iets uitkiezen. Wanneer het klusje klaar is, mogen ze de ballon kapot prikken en eventueel een nieuwe uitzoeken.

Tip van Zamarra

Leer je kinderen dat je spullen niet voor altijd hoeft te bewaren. Zo voor de feestdagen is het de ideale tijd om ruimte te maken voor nieuwe cadeautjes. Je hoeft de spullen niet helemaal weg te gooien, maar je kunt ze wel een andere eigenaar geven door ze te doneren.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore