Ga naar de inhoud
Tiny House Battle

Zo is het nu met Liselotte en Alvaro: 'Wonen in de natuur is zó gaaf!'

Het is al jaren de wens van Liselotte om klein te wonen. Nadat ze eerst van appartement naar appartement trok en uiteindelijk in verschillende tuinhuizen vertoefde, begon het idee langzaam vorm te krijgen. Toen ze Alvaro een tijdje later ontmoette in Spanje had hij nog nooit van een Tiny House gehoord, maar het idee klonk hem wel goed in de oren. En zo werden de eerste stappen gezet.

Eigenlijk wilde het stel met eigen handen een tiny house bouwen. Alvaro ging zelfs in Japan – op een van hun reizen – als timmerman aan de slag om het vak onder de knie te krijgen. De gezondheid van Lotte (zoals ze meestal wordt genoemd) gooide echter roet in het eten. Op een berg in Japan kreeg ze een hartstilstand waar ze lang van moest revalideren. Toen ze via een vriendin uiteindelijk hoorde over de Tiny House Battle twijfelde het vrolijke stel dan ook geen moment.

Uiteraard belden we de twee en vroegen ze het hemd van het lijf. Een ontzettend leuk én inspirerend gesprek.

'Na een tijdje dacht ik: 'Waar ben ik eigenlijk mee bezig?''

Groter wonen

Lotte: "Voordat ik in kleinere tuinhuizen terechtkwam, heb ik ook groter gewoond. Ik woonde in verschillende huizen en verhuisde vaak. Toen mijn vorige relatie uitging kwam ik in een groot nieuwbouwappartement terecht. Ik betaalde 1200 euro per maand voor 100 m². Ik had veel ruimte en luxe, een goede baan en woonde dicht bij de stad. Maar na een tijdje dacht ik: 'Waar ben ik eigenlijk mee bezig?' Ik voelde me steeds kleiner in dat huis en was continu aan het schoonmaken. Het voelde helemaal niet goed."

"In het begin dacht ik nog dat de luxe wel even fijn zou zijn, maar het werkte niet. Ik was heel blij dat ik er na een jaar weer uit kon. Via via kwam ik toen bij een tuinhuis terecht. Ik ging van heel groot naar een vrij kleine ruimte en werd me toen pas bewust van wat je allemaal nodig hebt. Als je groot woont ga je namelijk spullen kopen om het 'op te vullen' en vaak heb je al die dingen helemaal niet nodig."

Ook het wonen in de tuin vond Lotte heerlijk. "Je hebt daardoor een ander soort contact met de buren en het voelt een beetje als een kleine community. Tot slot was ik ook helemaal enthousiast van al het groen. Uitkijken op bomen en planten in plaats van een kil appartementencomplex. Dat deed me erg goed. Het zaadje om tiny te wonen is daar echt geplant."

'Als ik overal terecht kan met mijn backpack, dan kan ik ook in een tiny house wonen.'

Een droom die uitkomt

Alvaro: "Op het moment dat ik Lotte leerde kennen in 2018 ging het al vrij snel over tiny houses. Ik had geen idee wat het was, maar vanwege mijn vele reizen stond ik nog in de 'reismodus'. Ik weet nog dat ik al vrij snel dacht: 'Als ik overal terecht kan met mijn backpack, dan kan ik ook in een tiny house wonen'. Daarnaast vond ik het idee van zelfvoorzienend wonen ook heel interessant klinken."

"Toen we hoorden dat we in het programma zaten, voelde dat als een droom", gaat Lotte enthousiast verder. "Echt ongelofelijk dat die uitkwam. Het betekende zoveel, zeker na al die tegenslagen. Alvaro heeft eigenlijk mijn leven gered en dat is zo’n mooi geschenk. Het was een hele heftige tijd met daarna een zwaar trauma."

Ook voor Alvaro viel het niet mee. "Ik was net naar Nederland verhuisd en dat was ook niet makkelijk voor mij. Daar bovenop kwam dat we niet in het tuinhuisje mochten blijven wonen. Op het moment dat John langskwam met het nieuws, kwam alles samen. Wij zijn beiden van het idee dat 'niets gebeurt voor niets, het heeft altijd een reden'. Dus dat we mee mochten doen aan Tiny House Battle heeft zo moeten zijn." "Een gigantisch geschenk!", vult Lotte aan.

'We zijn zo blij met ons huisje en de vrienden die we eraan hebben overgehouden. We hadden het zelf nooit zo mooi kunnen maken.'

Casa Yume

Ook heeft het programma ze een bijzondere vriendschap opgeleverd, namelijk met Willeke en Andre. Oftewel: het winnende bouwteam. Andre had het er in de aflevering natuurlijk al over: 'Deze mensen zouden zomaar vrienden van ons kunnen zijn'. En dat kwam uit. Het blijkt een hele leuke match! Ook Floris – ja, die van het andere team – komt nog geregeld langs met zijn vriendin Manon. Ze hebben zelfs al eens in het huisje van de concurrent gelogeerd.

Alvaro: "We zijn zo blij met ons huisje en de vrienden die we eraan hebben overgehouden. We hadden het zelf nooit zo mooi kunnen maken. We voelen ons hier helemaal thuis en we hebben daarom ons huisje ook een naam gegeven: Casa Yume." Lotte legt het uit: "Casa is het Spaanse woord voor 'huis' en Yume is het Japanse woord voor droom." Hun ultieme droomhuis dus.

Wat is de status van het huisje nu?

Momenteel staan Lotte en Alvaro op een camping die langzaam wordt verbouwd tot bungalowpark. Er staan meer kleine huisjes op hun gedeelte en de eigenaren van de camping zijn zo vriendelijk om deze bewoners met z’n allen het langst te laten staan. Ze verbouwen alles om hun heen, tot ze niet meer verder kunnen. Ontzettend vriendelijk natuurlijk, maar het blijft tijdelijk.

"We hebben met een aantal hele leuke mensen al eens geprobeerd een stuk grond te kopen voor de huisjes, maar dat is helaas niet gelukt", vertelt Lotte. "Ook schreven we ons – samen met Floris en Manon – al eens in voor een project in Amersfoort, maar ook daar hadden we geen geluk. We willen het liefst in een bepaalde regio wonen. We denken aan de driehoek Amersfoort, Arnhem en Deventer. Mijn familie woont namelijk in Deventer en dat lijkt ons een fijn idee."

"De wet- en regelgeving is echt heel moeilijk in Nederland als je wilt wonen in een tiny house", voegt Alvaro toe. "Er zijn wel steeds meer projecten vanuit gemeenten en provincies, maar vaak slechts voor een tijdelijke periode. Zelf een stuk grond kopen als community en het project vanaf nul starten is ook vrij lastig."

Off-grid

Toch weerhoudt het ze nergens van en ondertussen zijn Lotte en Alvaro druk met het realiseren van hun tweede wens: off- grid wonen. Dit houdt in dat ze willen wonen zonder nutsvoorzieningen. Het huisje is dan niet aangesloten op het riool, elektra en gas. En zoals je aan het eind van de aflevering kon zien lagen de zonnepanelen al op het dak en zijn ze ondertussen al heel wat stappen verder.

Lotte: "Door de aanschaf van de zonnepanelen zijn we het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend geweest als het gaat om elektra. Dat is echt te gek. Voor de winter hebben we nu ook een palletkachel geïnstalleerd. Daar kozen Andre en Willeke bij de bouw in eerste instantie niet voor, maar er was wel een perfecte plek waar we hem konden installeren. De kachel doet het nu sinds een maand en daar zijn we heel blij mee."

'We hebben de constructie helemaal zelf bedacht en het onszelf niet makkelijk gemaakt.'

Ook hebben ze een waterzuiveringssysteem van 1000 liter geïnstalleerd. "We vangen daar regenwater in op, echt supertof! In de watertank hangt een bronpomp en die pompt het water op. Deze gaat aan als het waterkastje water aanvraagt. Ze zijn verbonden met een slang en vanuit de drukregelaar gaat het water naar vier filters (van grof naar fijn). Vanuit de laatste filter gaat het naar een drukvat waarin je 20 liter water kunt opslaan. Vanuit daar komt het uiteindelijk in de waterleiding terecht."

Wanneer het water door vier filters gaat is het goed om mee te douchen, koken en te gebruiken voor de afwas. Om het ook nog eens helemaal bacterievrij en drinkbaar te maken hebben ze een vijfde filter onder de keukenkraan geplaatst.

"We hebben de constructie helemaal zelf bedacht en het onszelf niet makkelijk gemaakt", vertelt Alvaro lachend verder. "Maar het werkt wel! De filters hebben we ook echt nodig. We wonen heel dicht bij de duinen waardoor er in de dakgoot al snel veel zand terechtkomt. Ook kunnen er algen groeien in de tank. We hebben veel geprobeerd te voorkomen met speciale hoezen, maar nemen ook graag het zekere voor het onzekere."

Alleen de afvoer nog

"We zijn nu bijna zelfvoorzienend, alleen de afvoer moet nog worden aangepast", vertelt Lotte. "Daar hebben we ook een apart filtersysteem voor nodig. Je kunt niet zomaar al het water de natuur in laten gaan. Dat is de allerlaatste stap, maar die moet nog even wachten tot het voorjaar denk ik."

Alvaro: "We willen in dit huis echt lang blijven wonen en dus doen we alles stap voor stap en heel gecontroleerd. We hebben daar ook de tijd voor."

'De laatste keer dat ik in Barcelona was heb ik pas écht ervaren hoe heftig de stad eigenlijk is. Als ik daar ben merk ik hoe fijn ik het vind om in een tiny house te wonen met veel natuur, groen en vogeltjes.'

Het tiny leven

De belangrijkste reden voor Lotte om in een klein huisje te wonen is de natuur. Wonen in een groene omgeving geeft haar rust en doet haar goed. Maar ondertussen wil Alvaro ook niet meer terug. Voordat hij Lotte leerde kennen en voordat hij ging reizen, woonde hij in Barcelona. Een superdrukke, bruisende stad.

"De laatste keer dat ik in Barcelona was heb ik pas écht ervaren hoe heftig de stad eigenlijk is. Als ik daar ben merk ik hoe fijn ik het vind om in een tiny house te wonen met veel natuur, groen en vogeltjes."

Leven in een community

"Maar", vult Lotte hem aan, "we vinden het wel fijn om in een community te leven. Helemaal alleen, diep in het bos, dat is niets voor ons. We zijn echt sociale mensen en vinden het fijn met buren om ons heen."

"Daarom willen we graag in een community wonen", gaat Alvaro verder, "dan kunnen we beiden zowel de mensen als de natuur goed met elkaar combineren. Het voordeel is dan ook dat je maar één wasmachine hoeft te hebben. Niet elk huishouden hoeft dan alles te kopen. Dingen kunnen gedeeld worden."

En zo gaat het nu dan ook op de camping. De buurman heeft de stofzuiger voor de kachel en iedereen mag hem lenen. "Je kunt elkaar ook helpen en we delen de auto met elkaar. Zo leven vinden wij heel gaaf!"

'Nu we een tiny house hebben, verdween de drang om te klussen niet en dus kochten we een kleine bus.'

Toch nog aan het klussen

In het huisje zijn ze ontzettend gelukkig, maar het kriebelt nog steeds om te klussen en daarom kochten ze een busje. "We wilden natuurlijk oorspronkelijk zelf een huisje bouwen", vertelt Lotte, "maar na mijn hartstilstand was dat fysiek voor mij te zwaar. Nu we een tiny house hebben, verdween de drang om te klussen niet en dus kochten we een kleine bus."

"Het busje is goedgekeurd als camper, maar nog niet op onze wensen is gebouwd", vult Alvaro haar aan. "Hij voldoet aan alle wensen van de RDW, maar er moet echt nog heel veel gebeuren. We hebben het gekocht om er zelf, op ons gemakje, aan te klussen." Ze hebben dan ook geen haast en gaan er in het voorjaar mee aan de slag en hopen volgend jaar in de winter een rondreis te kunnen maken door Europa. "De route weten we nog niet, maar ik gok het zuiden van Europa, op zoek naar de zon", aldus Alvaro. "Uiteraard hangt het er ook vanaf hoe het met Lotte gaat. Dat gaat nu goed, maar je weet het natuurlijk nooit."

Nu wel met hergebruikte materialen 

Het is de bedoeling dat het busje volledig verbouwd wordt met behulp van hergebruikte materialen. Hoewel dat bij het tiny house oorspronkelijk ook het plan was, is dat uiteindelijk niet gelukt. Wel koos het stel bewust voor dit huisje van nieuwe materialen, vooral vanwege de goede isolatie, wat ontzettend veel scheelde. Maar in het busje is dat straks anders. "We hebben gelukkig ook de tijd om daar mee aan de slag te gaan. Zoals bouwer Andre al aangaf is het moeilijk om gebruikte materialen in zo’n korte tijd weer mooi te maken. Maar het busje heeft geen strakke deadline en dus hebben we tijd om alles naar eigen wens aan te passen."

Ben je benieuwd naar de avonturen van dit vrolijke stelVolg ze dan hier!

Fotografie:

Liselotte & Alvaro: @tiny_casa_yume

 

Zo
Aflevering 5 | Toon
Zo is het nu met Toon van Tiny House Battle: 'Ik woon op mijn eigen eiland'
Zo
Aflevering 4 |Simone & Carli
Zo is het nu met Simone & Carli: 'Een plek vinden is moeilijk'
Zo
Aflevering 3 |Maura
Zo is het nu met Maura van Tiny House Battle: 'Het duurt nog wel een jaar'
Zo
Aflevering 2 | Sanne & Boy
Zo is het nu met Sanne & Boy: 'Wij kunnen makkelijk leven met weinig en het is nog leuk ook'
Zo
Aflevering 1 | Peter & Jacqueline
Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'