Ga naar de inhoud
Haal je Dierendiploma!

Zo ga je om met een ruwharige teckel én haal je meteen je Dierendiploma!

Onze dierenarts Piet heeft vandaag een jonge en speelse ruwharige teckel van zeven maanden oud meegenomen naar de boerderij. Het is een lieve, ondernemende, maar ook ondeugende puppy. Deze teckels zijn echte familiehonden die erg actief zijn. Als je een puppy in huis neemt is het altijd aan te raden om met hem op cursus te gaan, ook bij dit hondenras. Piet geeft hierover advies en vertelt je bovendien hoe je door deze cursus te volgen een felbegeerd Dierendiploma kunt halen!

Een hond met pit

De ruwharige teckel die Piet heeft meegenomen is nog maar zeven maandjes oud, wat betekent dat hij nog in de puberfase zit en alles aan het ontdekken is. De ruwharige teckel is van origine een jachthond. Daarom hebben deze honden zeker wat pit en felheid in zich waardoor ze ook erg fanatiek zijn.

Ze kunnen zodoende wel in de verdediging schieten en daarom af en toe uitvallen. Als je jonge kinderen in huis hebt is het daarom wel goed om hier alert op te blijven.

Je tanden ergens inzetten

Als deze pups tussen de drie en zeven maanden oud zijn gaan ze van hun melkgebit over naar hun volwassen gebit. Hierdoor krijgen de honden een grote behoefte om te kauwen. Daarom kunnen ze in deze leeftijdsfase wel regelmatig wat met hun tanden slopen.

Het wisselen begint bij de snijtanden, vervolgens de hoektanden en dan zijn de kiezen aan de beurt. In al deze verschillende fases is het belangrijk dat ze op verschillende structuren kunnen kauwen om zo op de beste manier hun tanden te wisselen.

Jonge honden ontdekken (net als kinderen) de wereld met hun bek. Zodoende kunnen puppy’s wel makkelijker ziek worden, omdat ze nog niet veel weerstand op hebben kunnen bouwen.

Gelukkig kun je je hond wel tegen de meest heftige ziektes laten vaccineren, maar je hoeft niet op te kijken als je hond een keer een maagdarmvirus oploopt of een beetje diarree heeft. Dat hoort erbij.

Een puppycursus voor het hele gezin

Aangezien jonge teckels vaak nog wat gevoelig zijn op hun rug is het niet verstandig om deze puppy’s zomaar door kinderen op te laten tillen. Dit moet namelijk met beleid gebeuren en jonge kinderen kunnen soms in hun enthousiasme wat minder voorzichtig te werk gaan.

Daarom is het belangrijk om met het hele gezin een puppycursus te volgen! Zo leer je met z’n allen op dezelfde manier het goede gedrag van je hond te belonen en het ongewenste gedrag juist te negeren.

Een puppycursus is zeker geen overbodige luxe. Piet geef zelfs het advies om ongeveer vier tot vijf weken vrij te nemen als je een puppy in huis haalt om goed de tijd te nemen om deze als het ware op te voeden.

Haal nu je Dierendiploma!

Een ideale manier voor kinderen om te leren met je nieuwe huisdier om te gaan is het halen van het Dierendiploma! Stichting 'Met dieren meer mens' heeft een lespakket ontwikkeld voor op school (of voor met het gezin thuis) waaraan een examen verbonden zit. Als je dit goed aflegt, weet je als geen ander hoe je goed voor dieren moet zorgen. Kijk voor meer informatie op de website van Dierendiploma.

Fotocredits

Headerfoto: Getty Images - MirasWonderland

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van