Ga naar de inhoud
Stofzuigen

Let op! Deze dingen kun je beter niet opzuigen met de stofzuiger

Een stofzuiger is natuurlijk een ideaal apparaat om je huis schoon en stofvrij te houden. We zuigen er van alles mee op, van kattengrind tot zand en van dierenharen tot glas. Maar wat veel mensen niet weten is dat niet alles wat je opzuigt even goed is voor de levensduur van je apparaat. Daarom is het beter om onderstaande dingen met een bezem, dweil of met de hand op te ruimen.

7 dingen die slecht zijn voor je stofzuiger

Regelmatig stofzuigen kan natuurlijk nooit kwaad, maar ook een stofzuiger kan op den duur niet optimaal meer werken. Om dit zo lang mogelijk uit te stellen is het verstandig om dit in ieder geval niet op te zuigen:

1. Water

Natte vloeistoffen zijn al lastig om op te zuigen, maar het is ook nog eens erg slecht voor je stofzuiger! Hierdoor kunnen namelijk de filters verstopt raken en kan de motor het begeven. Als er vocht vast komt te zitten in je stofzuiger kan dit bovendien tot schimmelgroei en natuurlijk elektrische storingen leiden. Daarnaast zouden hier ook nog de stoppen van door kunnen slaan, wanneer je een stofzuiger met snoer hebt. Blijf met je stofzuiger hier dus maar beter bij uit de buurt!

2. Lange haren

Het kan natuurlijk geen kwaad om die paar haren van je huisdier die op de grond liggen op te zuigen, maar grote bossen met lange haren kun je beter even opvegen. Deze kunnen namelijk om de borstel van je stofzuiger heen komen te zitten, waardoor de stofzuiger verstopt kan raken.

3. Grof afval

Ook al is het misschien verleidelijk, pak je stofzuiger er liever niet bij als je in de schuur of garage bent bezig geweest. Als je grof afval, zoals steentjes, opzuigt kan dit blijven haken tussen de haren van de stofzuigermond.

Dit hoeft op het eerste gezicht niet direct zichtbaar te zijn, maar het kan wel schade aan bijvoorbeeld je vloer aanrichten doordat de steentjes krassen veroorzaken. Ook kan bepaald gereedschap ervoor zorgen dat de stofzuigerzak scheurt, zoals schroeven of spijkers.

4. Make-up

Op de grond gevallen make-up kun je ook beter niet met de stofzuiger opzuigen. Je hebt niet alleen de kans dat je de make-up verder in de vloer of het tapijt drukt, maar oogschaduw en foundation kunnen ook smelten in de stofzuiger en dit zorgt voor een nog grotere troep.

5. Bouwstof

Een bekende truc is om tijdens het boren van een gat in de muur even de stofzuiger eronder te houden wat het vallende stof opzuigt. Handig, want het komt niet op je vloer terecht, maar ook dit is niet zo goed voor het apparaat zelf. Dit soort stof is namelijk erg fijn waardoor het in de motor terecht kan komen en daardoor kapot kan gaan.

Daarnaast kan het stof in de filters terechtkomen waardoor er zuigkracht verloren gaat. Ook worden deze deeltjes vaak zo de lucht weer in geblazen waardoor het niet meer zo veel nut heeft.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

6. Munten

Het gebeurt vaak per ongeluk, maar het is wel goed om hier even op te letten. Het opzuigen van munten is namelijk gevaarlijk voor de motor van de stofzuiger. Het zijn dan wel kleine voorwerpen, maar ze zijn ook zwaar en dit is vaak te heftig om door je stofzuiger verwerkt te kunnen worden. Daarbij kunnen ze de binnenkant of andere kleinere onderdelen van het apparaat beschadigen of de stofzuigerzak kan erdoor scheuren.
 

7. Glas

Last but not least: ook glas is erg schadelijk voor je stofzuiger. Ook al is het zo verleidelijk om de laatste glasscherven even op te zuigen, doe dit niet! Vanbinnen kan je stofzuiger hier makkelijk door beschadigen. Ook kunnen de scherven in de slang vast komen te zitten of de zak kan worden doorboord en dit zorgt voor een nog grotere puinhoop.