Huis kopen

Dit zijn de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis

28 december 2021 07:08 Aangepast: 01 januari 2022 13:57

De keuze tussen het kopen van een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kan een behoorlijk lastige afweging zijn. Niet alleen qua uitstraling en verbouwingskosten verschillen de twee soorten huizen enorm, maar ook op heel wat andere vlakken zijn er veel verschillen te benoemen. We zetten de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis voor je op een rij.

In dit geval hebben we het overigens over nieuwbouwwoningen die nog deels of geheel gebouwd moeten worden, dus waarbij jij de eerste bewoner zou zijn. 

De voordelen van een nieuwbouwhuis:

 • Vrij op naam: Een nieuwbouwwoning kun je vrij op naam zetten, terwijl dat bij een bestaand huis niet kan. Dit houdt in dat je geen overdrachtsbelasting betaalt én de notaris- en kadasterkosten van de overdracht zitten al inbegrepen in de koopprijs.
 • Weinig onderhoudskosten: Bij een nieuwbouwwoning kun je er in principe van uitgaan dat je in ieder geval de eerste jaren nauwelijks grote onderhoudskosten zal hebben.
 • Indeling in te richten naar eigen smaak: Bij nieuwbouwwoningen krijg je vaak de mogelijkheid om de inrichting én indeling van de woning naar eigen smaak in te vullen. Hier wordt gesproken van ‘meer- en minderwerk’. Hierdoor kun je dus bepaalde opties (denk aan extra ramen of een uitbouw) toevoegen of juist weglaten, en daarmee in het laatste geval dus eventueel ook geld besparen.
 • Blanco canvas voor de tuin: Ook in de tuin heb je te maken met een blanco canvas dat je geheel naar eigen wens kunt (laten) inrichten. Terwijl je bij een bestaand huis genoegen moet nemen met de inrichting van de vorige bewoners óf deze flink moet aanpakken, kun je de tuin bij een nieuwbouwwoning meteen naar eigen smaak ontwerpen zonder eerst puin te moeten ruimen.
 • Energiezuiniger: Tot slot zijn nieuwbouwwoningen veel energiezuiniger dan oudere huizen. Ze zijn namelijk goed geïsoleerd én alle huizen die na 2018 zijn of worden gebouwd, zijn niet meer op het gas aangesloten.

De nadelen van een nieuwbouwhuis:

 • Geen fysieke bezichtiging: Eén van de nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat je het niet kunt bezichtigen. Althans, niet fysiek. Je kunt de (3D-)bouwtekeningen wel zien en je kunt natuurlijk de bouwkavel bezoeken, maar het uiteindelijke resultaat blijft toch een beetje een verrassing.
 • Geen onderhandeling mogelijk: Waar je bij een bestaand huis nog kunt onderhandelen over de prijs, staat de aankoopprijs bij een nieuwbouwwoning vast.
 • Loting: Ook komt het vaak voor dat er sprake is van een nieuwbouwloting of een toewijzing door de projectontwikkelaar. Hoe zo’n loting in z’n werk gaat en waar je rekening mee moet houden lees je hier.
 • Lang wachten: Over het algemeen zit er een lange periode tussen het moment van aankoop en de oplevering. Dit komt omdat de bouw vaak pas begint wanneer de huizen (grotendeels) zijn verkocht. Reken gemiddeld op een jaar wachttijd.
 • Dubbele lasten: Wanneer je al een koopwoning hebt krijg je vaak te maken met dubbele lasten, zeker wanneer je nog een poosje moet verbouwen voordat je gaat verhuizen. Maar ook bij een nieuwbouwwoning moet je al rente en aflossing betalen tijdens de bouw van het huis. Daarbij is die periode met dubbele lasten meestal ook nog eens veel langer dan bij een bestaand huis.
 • Extra kosten voor inrichting: Doordat nieuwbouwhuizen meestal sleutelklaar worden opgeleverd gaat er nog een hoop geld en tijd zitten in het inrichten van de woning. Waar je met een bestaand huis nog wel tevreden kunt zijn met de vloer, de badkamer of de keuken van de vorige bewoners moet je bij een nieuwbouwwoning alle inrichting nog zelf uitkiezen, (laten) installeren én betalen.
 • Woonomgeving is kaal en leeg: De omgeving waar een nieuwbouwwoning gebouwd wordt blijft vaak nog lange tijd kaal en leeg. Het heeft best wel even tijd nodig voor de woonomgeving een natuurlijke uitstraling krijgt. 
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Pixabay

Bron: Vereniging Eigen huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore