Kerstverlichting ophangen!

Zo hang je buiten makkelijk sfeervolle kerstverlichting op

06 december 2021 17:46

Nu Sinterklaas het land weer heeft verlaten kun je zonder schaamte de kerstverlichting weer van zolder tevoorschijn toveren! Want er is toch niets leukers dan in het donker door een compleet verlichte straat te rijden?! Onze klusser Oscar heeft de beste tips voor het ophangen van kerstverlichting buiten. Hij laat je bovendien zien je hoe dit makkelijk, veilig en bovenal sfeervol kunt doen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin met de voorbereiding. Wat heb je allemaal nodig om kerstverlichting op te hangen?  

  • boormachine
  • waterpomptang
  • schroefogen
  • pluggen
  • kabelverbinders
  • verlengsnoeren
  • voedingskabels
  • kerstverlichting
  • lange ladder

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Daarom heeft Oscar aan de hand van een plattegrond uitgemeten hoeveel meter snoer hij nodig heeft. Hij maakt gebruik van koppelbare kerstverlichting zodat hij het gehele huis kan verlichten. 

Koppelbare kerstverlichting

Het voordeel van koppelbare kerstverlichting is dat je de snoeren hiervan erg lang kunt maken. Zo kom je hiermee gemakkelijk het hele huis rond.

Het snoer is daarentegen niet oneindig lang en daarom is het belangrijk om erop te letten hoe veel de voedingskabel aankan. Daarom maakt Oscar gebruik van kerstverlichting dat speciaal voor buiten is bedoeld.

Tip: Test altijd van tevoren of de verlichting het wel doet voordat je het ophangt!

De ladder op en boren maar!

Als je hebt uitgedacht waar je de lampjes op wilt hangen is het tijd om het gereedschap bij elkaar te zoeken en de ladder op te gaan.

Oscar begint 10 centimeter onder de kap. Hij zet met potlood een streep op de plek waar hij een gat gaat boren. Het tweede gaatje gaat een meter lager enzovoort totdat je weer beneden bent aangekomen.

Voor de stevigheid boort hij de gaten midden in de stenen. Dat is steviger dan in het cement. Oscar maakt gebruik van een klopboormachine op accu zodat hij goed door de stenen heen komt. 

Hij gebruikt bovendien rvs-schroefogen. Deze schroeven roesten niet en zijn weersbestendig.

Laat vervolgens de kerstverlichting naar beneden zakken richting het stopcontact zodat je precies weet op welke hoogte de kerstverlichting in de schroefogen gehaakt kan worden. Als de verlichting erin hangt geef je het oog nog een paar zachte tikjes met de hamer. Dan kun je door naar het volgende ophangpunt!

Ook de schutting mag verlicht

Oscar hangt ook lichtjes op aan de schutting. Deze lampjes kun je met een afstandsbediening aan en uit zetten en zelfs in meerdere kleuren instellen. Voor het ophangen van de verlichting gebruikt Oscar wederom schroefogen.

Tip: Draai de schroefogen erin met behulp van een schroevendraaier. Dit gaat een stuk makkelijker dan met je vingers!

Het was even een klusje, maar het heeft een geweldig resultaat opgeleverd! Ga sfeervol de kerstperiode in met gezellige verlichting rondom je huis. Je buren zullen jaloers zijn!

Fotocredits

Headerfoto: Getty Images

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore