Ga naar de inhoud
Tiny House Battle

Zo is het nu met Toon van Tiny House Battle: 'Ik woon op mijn eigen eiland'

Wonen op het land van je ouders en dan specifiek op de plek waar je als kind altijd speelde. Dat klinkt voor sommigen misschien als een heel slecht idee. Toch is het is voor Toon een droom die uitkomt. Hij woonde nog bij zijn pa en ma in huis, maar wil uitvliegen. Klein wonen is echt iets voor hem en dus gaf zijn zus Els hem op voor het programma.

Thuis wonen is het niet meer voor Toon. Zijn ouders hebben al jaren een gezinshuis en in de afgelopen 15 jaar gaven ze ruim 20 kinderen een heel fijn en warm onderkomen. Het is dus altijd gezellig en druk bij hen thuis. Heel leuk, maar er is ook nooit rust.

Zelf werkt Toon op een zorgboerderij, wat mentaal gezien ook een pittige job is. Hij merkt dan ook dat hij een plek nodig heeft om af en toe even los te koppelen van de kinderen en de problematiek, hoe mooi het werk ook is.

Boomhutten bouwen

Als kind speelde Toon heel veel op 'het eiland' dat in de tuin van zijn pa en ma te vinden is. Dit stuk grond is omgeven door water en alleen te bereiken door middel van een kleine loopbrug. Toon en zijn vrienden bouwden vroeger hutten in de bomen en waar ze zich uren konden vermaken. Op zijn 25ste is spelen in een boomhut niet meer wat hij doet, maar het eiland is altijd een speciale plek gebleven.

Een groot huis heeft Toon niet nodig, daar was hij al vrij snel achter. Hij snapt ook niet dat mensen zoveel ruimte en spullen nodig hebben. Een kleine plek geeft veel minder troep af aan de wereld, is zijn insteek. Tel daarbij op dat een huis kopen voor een starter momenteel erg moeilijk is en het recept voor een Tiny House is klaar.

Het was de vader van Toon die een paar jaar geleden voorstelde dat hij op het eiland kon gaan wonen en sindsdien heeft hij dat idee niet meer losgelaten. Wij spraken Toon over dit avontuur en al zijn plannen.

Overstromingsrisico

Toon: "Mijn vader plantte het zaadje om op het eiland te gaan wonen en dat leek me erg mooi. Bewoonbaar was het eiland alleen nog niet. Het was overwoekerd met brandnetelstruiken, bramen en er lag allerlei zooi. De boomhutten moesten weg en twee bomen waren zo zwaar beschadigd dat we die ook hebben verwijderd."

"Er lag een lading bakstenen en een voetpad waarvan we niet eens wisten dat het er was. Toen het uiteindelijk leeg was, heb ik met mijn vrienden 75 kuub zand gestort om het eiland vlak te krijgen en op te hogen. Het lag vrij laag en het water staat wel eens hoog. Ik wilde het risico op overstromingen niet lopen."

Een plek voor jezelf

Vanwege de drukke thuissituatie én het werk dat Toon doet wil hij graag op zichzelf wonen. Hij heeft een eigen plekje nodig om tot rust te komen. Echt even 'uitstaan' kan hij momenteel niet en dat is natuurlijk wel heel belangrijk.

Vindt hij het niet gek om zo dicht bij zijn ouders te wonen? "Nee, helemaal niet. Ik help thuis ook nog geregeld met de kinderen omdat ik natuurlijk hetzelfde werk doe als pa en ma, maar dan op een andere plek. Ik wil alleen niet meer de hele dag in de drukte zitten. In mijn eigen huisje is er rust en heb ik altijd de mogelijkheid en de keuze om de drukte op te zoeken. Dat is erg fijn."

Verrassing!

"Mijn moeder en zus gaven mij als verrassing op voor het programma. Althans, ik wist dat ze me gingen opgeven, maar hoorde daarna maanden niets meer. Ik dacht dus ook niet dat ik mee zou doen, tot John op mijn werk verscheen. Toen voelde ik het wel een beetje aan."

"Eenmaal thuis was alles netjes opgeruimd en was iedereen weg. We wonen momenteel met tien, dus normaal gesproken is er altijd wel iemand. Toen wist ik het zeker. In de dagen daarna gingen mijn zus en ik met de moodboards aan de slag en kort daarop begon de bouw, erg spannend."

Het huisje van Team Hidde

"Op het moment van kiezen was ik echt even van slag", vertelt Toon verder. "Uiteindelijk koos ik voor het huisje van Team Hidde. Dit huisje paste het beste bij mij. Ik was meteen helemaal weg van de buitenkant. Echt fantastisch! Bij het andere huisje was de binnenkant ook mooi, maar hier was de feeling meteen goed. Ik zie mezelf hier de komende tien jaar echt wel zitten."

Bijna klaar

In de aflevering zag je dat het eiland zo goed als klaar was en de schroefpalen al in de grond zaten. Momenteel is het huisje dan ook eindelijk op zijn plek gezet en bijna helemaal 'ready to go'.

"Hidde komt deze week nog langs om de laatste puntjes af te ronden en te installeren. Daarnaast moet de witte bak voor het afwateringssysteem nog worden ingegraven. Deze gaat ervoor zorgen dat het water wordt gefilterd en daarna zonder chemicaliën de natuur in kan. Ik moet er dan alleen voor zorgen dat ik altijd milieuvriendelijke zeep gebruik."

Als laatste moet de buitendouche nog worden aangelegd. "Gelukkig komt de watervoorziening vanuit het grote huis, dus ik kan kiezen voor warm of koud. Al zie ik mezelf wel buiten douchen in de kou. Ik vind Wim Hof (bekend als 'the iceman' en van de Wim Hofmethode, red.) heel inspirerend en ben ervan overtuigd dat het goed voor je is om koud te douchen. Het lijkt me daarnaast ook erg leuk."

En wassen en drogen? "Dat kan ik bij mijn pa en ma thuis. Erg fijn, want dat scheelt ruimte in het huisje."

Nog genoeg te doen

Het huisje is dus bijna klaar om in te wonen! Maar ook het eiland zelf wordt nog verder onder handen genomen. Zo wil Toon kijken of hij het water in het kanaal schoon kan maken om vissen in uit te zetten, wil hij bloemen planten en een moestuin maken.

Daarnaast mag een plek voor een kampvuur niet ontbreken en wil hij lichtjes in de bomen hangen om het geheel nog meer sfeer te geven. Wat een prachtige, magische plek wordt dit. 

Zo
Aflevering 4 | Simone & Carli
Zo is het nu met Simone & Carli: 'Een plek vinden is moeilijk'
Zo
Aflevering 3 | Maura
Zo is het nu met Maura van Tiny House Battle: 'Het duurt nog wel een jaar'
Zo
Aflevering 2 | Sanne & Boy
Zo is het nu met Sanne & Boy: 'Wij kunnen makkelijk leven met weinig en het is nog leuk ook'
Zo
Aflevering 1 | Jacqueline & Peter
Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'