Ga naar de inhoud
Binnenkijken bij:

Binnenkijken bij: een klassiek appartement in Haarlem

Lidian en haar vriend vielen direct voor een appartement in Haarlem, maar daar moest nog een hoop aan verbouwd worden. Inmiddels hebben ze het hele huis aangepakt en is het eindresultaat werkelijk verbluffend.

Een flinke verbouwing

De Haarlemse woning is in 1914 gebouwd. Niet alleen een heel oud, maar ook een echt klassiek huis dus. De plafonds bevatten veel prachtige details en in de woonkamer bevindt zich nog altijd de originele haard.

Bij het zien van de foto’s waren Lidian en haar vriend Loek op slag verliefd. Ze zagen veel potentie in het houtwerk en de oude schouw. Die twee zijn dan ook bewaard gebleven, maar de rest van het huis moest op de schop. Een deel van de verbouwing werd gedaan in samenwerking met een aannemer, maar daarna hebben ze heel veel zelf gedaan.

De woonkamer is de ruimte waar het minste moest gebeuren, de functie bleef namelijk hetzelfde. De schouw was helaas niet meer in gebruik, maar Lidian heeft hier met kaarsen haar eigen invulling aan gegeven.

Inmiddels is de hele ruimte weer fris en wit, maar dat was tijdens de bezichtiging wel anders. Het hele huis was geel van de nicotine en de plafonds zelfs bijna bruin. Tijdens het schoonmaken droop het als koffie naar beneden, maar uiteindelijk is het een mooi eindresultaat geworden.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Iedere kamer een nieuwe functie

Lidian en Loek besloten tijdens de verbouwing bijna de hele indeling van het huis om te gooien. De slaapkamer werd verruild voor een keuken, de badkamer werd een babykamer in wording en de oude keuken dient inmiddels als slaapkamer met badkamer ensuite.

In de huidige keuken werd de volledige pui gesloopt en vervangen door glas. Inmiddels is het een lichte en organische ruimte geworden. Het huis is behoorlijk blokkerig, met veel hoeken en symmetrische vormen. Om dit een beetje tegen te gaan werd er in de keuken juist gekozen voor organische vormen, zo is er een tafel met rondingen en daarboven een wolkenlamp.

Nadat de slaapkamer verdween moest er een andere ruimte worden opgeofferd, dat werd de keuken. Voor de slaapkamer wilden ze graag een hotelvibe creëren, daarom werd er gekozen voor een badkamer ensuite. Een bijkomend voordeel aan deze ruimte was dat de aansluitingen voor het water er nog zaten van de keuken en er voor de badkamer geen grote aanpassingen nodig waren.

Ook moest er een nieuwe muur geplaatst worden, maar de prachtige details op het plafond mochten niet verloren gaan. Om dit op te lossen werd er geen hele, maar een driekwart muur geplaatst.

Grote transformatie voor een kleine bewoner

De babykamer in wording heeft de grootste transformatie in het hele huis doorgemaakt. Dit was voorheen de badkamer, inclusief apart washok en deur naar de tuin. Alle tegels werden verwijderd, de muur tussen de bad- en waskamer werd gesloopt en de deur naar buiten dichtgemaakt.

Alles werd hierna opnieuw gestuukt en er kwam een nieuwe vloer en raam. Inmiddels is de fundering voor een prachtige kinderkamer gelegd, maar over de kleur en aankleding is nog niets zeker. Gelukkig laat de baby nog even op zich wachten.