Kijkersvraag voor Tom

Tuintips van Tom: de do’s en don’ts bij paddenstoelen in de tuin

03 december 2021 17:47

De herfst is in volle gang en dat betekent dat ook de paddenstoelen uit de grond schieten. Een paddenstoel is zoals je misschien wel weet geen plant, maar een schimmel (of zwam) waarvan het bovenste gedeelte de vrucht vormt. De paddenstoel ontstaat door de schimmels die in de bodem zitten. Daarom zie je ze zo vaak in het bos, maar ze kunnen uiteraard ook in de tuin ontstaan. Tom beantwoordt twee kijkersvragen over paddenstoelen in de tuin en vertelt je alle do’s en don’ts.

Voeders, slopers en opruimers

In de tuin van Marjos zijn spontaan paddenstoelen gaan groeien. Dit heeft ze nog niet eerder meegemaakt en daarom wil ze graag weten hoe deze hier terecht zijn gekomen en of ze giftig zijn. Er lopen namelijk ook katten rond in haar tuin, dus ze wil niet dat zij risico lopen. 

Volgens Tom lijkt de paddenstoel op het eerste gezicht op een grote parasolzwam. De grote zwammen zijn meestal niet giftig, maar de kleinere variant is dit daarentegen wel. Het is dus verstandig om dit na te gaan. Maar hoe komen de paddenstoelen hier nu terecht?

Er bestaan drie verschillende soorten groepen paddenstoelen: de voeders, de slopers en de opruimers.

De voeders groeien op takken, bomen of struiken en voeden elkaar. De bomen én de paddenstoelen geven dus aan elkaar bepaalde voedingsstoffen door. Voorbeelden van dit soort paddenstoelen zijn eekhoorntjesbrood en de vliegenzwam.

De slopers zijn een stuk minder goedaardig en worden ook wel parasieten genoemd. De organismen waar ze op groeien worden als het ware door de paddenstoel aangestoken waardoor een boom bijvoorbeeld kan verzwakken. Hier zijn de zwavelzwam en tonderzwam goede voorbeelden van.

De opruimers zijn juist erg goed voor je tuin. Deze paddenstoelen – zoals de morielje (ook wel Morchella) en Reuzenbovist – ruimen namelijk dood organisch materiaal op.

Paddenstoelengids

Met behulp van de paddenstoelengids of zoekkaart kun je opzoeken welke paddenstoel bij welke groep hoort. Bekijk met een vergrootglas goed de hoed van de paddenstoel. Zo zie je de details die je met het blote oog niet kunt zien. Deze vertellen je namelijk heel veel over het soort.

Ook de onderkant geeft al veel weg. Je komt hier namelijk de plaatjes tegen (de ribbeltjes) waar de sporen tussen zitten. Door middel van sporen kan een paddenstoel zich vermeerderen. Je kunt dit vergelijken met de zaadjes van een bloem.

Paddenstoelen komen voornamelijk voor in de herfst, omdat dit seizoen de meest ideale weersomstandigheden bevat voor deze schimmels om te groeien. De grond is dan koeler en goed vochtig, oftewel: precies wat de paddenstoel nodig heeft om boven de grond uit te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Paddenstoelen weghalen

De tweede kijkersvraag werd gesteld door Karen. In het voorjaar heeft ze haar tuin namelijk aangepakt en heeft ze een aantal bakken met houtsnippers eromheen neergezet. Toen het herfst werd kwamen er alleen opeens allerlei paddenstoelen tevoorschijn! Ze wil graag weten wat ze hier aan kan doen. 

De paddenstoelen die bij Karen groeien zijn opruimers. Ze zitten namelijk op de houtsnippers, wat dood organisch materiaal is. Het is een natuurlijke reactie van de paddenstoelen om dit vervolgens op te willen ruimen.

Maar in dit geval wil Karen natuurlijk niet dat de houtsnippers opgeruimd worden. In dit geval kun je het best de paddenstoelen met de hand verwijderen of met behulp van een schepje. Steek de schep diep in de grond en ruim om de paddenstoel heen zodat je ook alle bodemsporen opruimt.

Wacht niet te lang met dit klusje, want zodra de paddenstoel rijp is laat deze zijn sporen vallen en dan heb je volgend jaar hetzelfde probleem! Om helemaal te voorkomen dat er paddenstoelen groeien kan Karen het beste de houtsnippers uit de tuin verwijderen.

Let op: Pas altijd goed op met het eten en aanraken van paddenstoelen, want er kunnen zomaar giftige exemplaren tussen zitten! Laat liever een expert meekijken voordat je er zelf mee in de weer gaat.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om de paddenstoelen in je tuin te laten. Ze kunnen namelijk ook erg goed zijn voor je tuin! Ze geven bepaalde mineralen en vocht af die als voedingsstoffen dienen voor planten en bomen om te groeien. Ze zijn dus niet schadelijk voor je tuin, maar als je het niet mooi vindt staan, kun je ze dus ook weghalen.

Als je wél graag paddenstoelen in de tuin wilt houden bestaan er zogenaamde kweekbakken waar je ze in kunt laten kweken.

Fotocredits

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore