Do It Yourself!

DIY: zo maak je een uniek en functioneel thuiswerkbureau

02 december 2021 17:46

Thuiswerken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Natuurlijk is het hierbij wel essentieel om een goede thuiswerkplek te hebben en volgens Martine begint dit met een fijn bureau. Dit hoeft bovendien helemaal niet veel geld te kosten, want ze laat zien hoe je er zelf een kunt maken! Zo transformeert ze een oud en versleten tafelblad om tot een hip en functioneel thuiswerkbureau.

Dit heb je nodig:

 • een oud tafelblad
 • twee poten voor het bureau
 • vier poten voor het kastje
 • een plaat multiplex van 15 millimeter
 • twee ladegreepjes
 • schroeven
 • whitewash lak
 • lijmkit
 • houtvuller
 • verf en verfspullen
 • een schuurmachine
 • bouwtekening

Van de tekentafel naar de werkplaats

Stap 1: de eerste stap voor het maken van dit bureau gebeurt nog niet in de werkplaats. Een project als dit vraagt namelijk om de juiste en een goede voorbereiding. Dit betekent dat het belangrijk is om van tevoren alles alvast uit te denken en daarna uit te tekenen. Daarna is het alleen nog een kwestie van het volgen van de tekening.

Martine tekent het boven- voor- en zijaanzicht met de juiste maten erbij geschreven. Dat scheelt later veel meet- en rekenfoutjes als je eenmaal druk bezig bent.

Stap 2: begin bij het aftekenen van het bovenblad. Als de bovenkant door de vorige gebruiker al zichtbaar veel is gebruikt, kun je het blad omdraaien om te kijken hoe de onderkant eruitziet. Vaak zal je zien dat deze nog een stuk mooier is en omdat er toch stukken vanaf gezaagd worden heb je ook geen last van de gaten die er zitten.

Teken de maten op het blad af volgens de tekening en zaag het op maat. Zaag het blad bovendien een centimeter groter dan het kastje, want zoals veel timmermannen altijd zeggen: “gelijk is ongelijk”. Door een kleine overstekende rand toe te passen krijgt je bureau net een chiquere uitstraling.

Van de voorkant van het blad zaagt Martine een ronding en een groter stuk uit, waardoor het kastje er mooi in past. Dit scheelt bovendien veel ruimte.  

Tip: Zoek een voorwerp met een ronding zodat je deze makkelijk op het blad kunt overtrekken. Zaag het stuk daarna uit.

Let op: Gooi het stuk dat je eruit hebt gezaagd niet weg, want dit kan worden gebruikt voor de lade! Zorg er bovendien voor dat de houtnerven van het blad en de lade gelijk zijn; allebei omhoog of allebei liggend. In dit geval worden ze allebei liggend.

Stap 3: het is aan te raden om het gehele blad te schuren zodat alle oude gebruikssporen van de vorige eigenaar verdwijnen. Zo blijft er compleet schoon hout over.

Daarbij houden de randen vaak een scherpe houtsnede over. Dit is niet erg gebruiksvriendelijk of mooi, maar je kunt dit gemakkelijk oplossen door de schuurmachine schuin op de rand te zetten. Zo schuur je de scherpe kantjes eraf.

Stap 4: blank hout is erg mooi, maar ontzettend kwetsbaar. Er kan van alles intrekken, van vuil tot kringen tot vocht. Dus het moet beschermd worden! Dit kan met verf of lak, maar Martine gebruikt in dit geval whitewash lak. Daarmee wordt de kleur van het hout wat witter en zachter, maar je blijft wel de nerven nog goed zien! Dit past helemaal in de stijl van het bureau.

Verder met het kastje

Stap 5: terwijl het blad rustig opdroogt, kun je beginnen met het kastje. Zaag eerst alle stukken voor de onder- boven- en zijkanten op de juiste maat. Vervolgens kun je alles aan elkaar schroeven.  

Stap 6: dan is het belangrijk om alle gaatjes dicht te smeren. Als dit niet in één keer goed lukt, kun je er altijd nog een laagje overheen smeren. Dan zie je er na het verven sowieso niks meer van!

Stap 7: hierna kan het kastje geschuurd en geschilderd worden! Martine heeft gekozen voor wit, omdat dit goed staat bij de whitewash van het blad.

Tip: Het schenken van de verf in het bakje gaat bij veel mensen niet zonder geknoei. Om er voortaan geen bende meer van te maken plak je met een stukje tape een v-vorm aan de boven- en onderkant. Zo voorkom je gemakkelijk dat de verf overal terecht komt!

Stap 8: om van het bureau een rustig geheel te maken is het mooi om de ladefronten ook van het oude tafelblad te maken. Zaag de lades eruit volgens de maten van de tekening en lijm het front daarna op de lade met een sterke montagekit. Doe dit wel meteen goed want montagekit is zo sterk dat je het er nooit meer vanaf krijgt.

Stap 9: terwijl het kastje staat te drogen heb je mooi de tijd om de pootjes onder het blad te schroeven.

Let op: de schuine poten zijn heel tof om te zien, maar zorg er wel voor dat de achterste poten niet voorbij de lange zijde van het blad steken. Anders kun je het bureau namelijk niet meer helemaal tegen de muur aanschuiven. De voorste pootjes mogen wel best een beetje naar buiten steken. 

Stap 10: schroef het blad aan de onderkant van het kastje vast. Martine gebruikt hier een speciale haakse kop voor op de schroefmachine voor.

Stap 11: maak het bureau af met stijlvolle greepjes voor op de lades en dan is het bureau klaar!

Dit is een perfect voorbeeld van upcycling: het laat zien dat je gemakkelijk iets nieuws en functioneels kunt creëren van oude en versleten voorwerpen. Van een tafelblad dat al bij het vuilnis lag is het nu een erg uniek en hip thuiswerkbureau geworden!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore