Ga naar de inhoud
Tiny House Battle

Zo is het nu met Simone & Carli: 'Een plek vinden is moeilijk'

Klein wonen is de wens van Simone en Carli. Nadat het stel jarenlang op verschillende plaatsen onder andere antikraak leefde, zijn ze toe aan een vaste plek. Het liefst klein, met veel groen, dichbij familie en met genoeg mogelijkheden om een toekomst op te bouwen voor hun dochtertje Alba. Klussen aan een tiny house zagen ze met een kleintje alleen niet zitten en dus gaven ze zich op voor Tiny House Battle.

Net als Jacqueline en Peter, Sanne en Boy en Maura is het ook de droom van Simone en Carli om tiny te wonen. Dit jonge stel houdt enorm van avontuur en woonde de afgelopen jaren onder andere in een oude varkensschuur en in een beheerdershuisje op een natuurplek.

Ze hadden drie hectare grond, paarden in de achtertuin en een eigen moestuin. Met de komst van Alba konden ze daar alleen niet blijven en dus verhuisden ze naar een bungalow op een vakantiepark en later naar een appartement in Harderwijk. De volgende stap? Een tiny house!

Klein wonen, geen probleem

Leven met wat je nodig hebt, ging de twee altijd erg goed af. Ze kunnen zich goed aanpassen aan een ruimte. De ene keer woonden ze groot en de andere keer weer klein. En vooral het kleine sprak ze enorm aan. 

Wij spraken hen en vroegen naar de plannen, de voortgang, het ontspullen en of ze blij zijn met de keuze van hun huisje.

'Het lijkt ons heel mooi om een woning te hebben en precies te weten wat je verbruikt. We willen bewuster zijn van wat we verbruiken en bewuster leven in een groene omgeving.'

Lagere lasten

Niet alleen klein wonen op een groene plek was een overweging voor een tiny house, ook de lage kosten zijn erg welkom.

"We wonen nu ook fijn", vertelt Carli, "maar de huur die je betaalt voor wat je krijgt is bizar. Het kan ook anders en dat willen we met de tiny graag veranderen. Het lijkt ons daarnaast heel mooi om een woning te hebben en precies te weten wat je verbruikt. We willen bewuster zijn van wat we verbruiken en bewuster leven in een groene omgeving."

Weg met al die spullen

Wie de aflevering gezien heeft, zag dat het stel er eigenlijk nog niet klaar voor is om klein te wonen. De hoeveelheid spullen die ze nog bezitten, daar moest een duidelijk plan voor komen. Is het gelukt en komt er al schot in de zaak?

Carli: "De afgelopen jaren hebben we heel veel spullen verzameld. De ene keer woonden we in een klein huis en namen we mee wat we nodig hadden, de keer erop was het veel groter en merk je al snel dat je de lege ruimtes gaat opvullen. Voordat we in dit appartement trokken, woonden we in een bungalowhuisje dat volledig gemeubileerd was. Toen hebben we heel veel opgeslagen in een loods van een oud-collega en in een garagebox die we huurden. We hadden dus eigenlijk nog meer spullen dan dat je in de aflevering kon zien."

"En toch kunnen we echt goed leven met weinig", vult Simone hem aan. "In de bungalow merkten we dat we eigenlijk maar heel weinig nodig hebben en écht gebruiken. Dat is ons erg goed bevallen. Het is ook fijn om – wanneer we deze stap maken – alle zooi weg te doen. We missen het namelijk niet."

"We zijn alleen nog niet klaar. Beetje bij beetje ruimen we op. We wonen ook nog niet in het huisje en hebben dus de tijd. Als er ieder weekend wat weggaat, dan komt het vanzelf goed en als we er daadwerkelijk wonen, hebben we ook meer besef van wat je nodig hebt. Je moet het denk ik echt ervaren. Alle troep komt het nieuwe huis ook echt niet in", grapt Carli.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Klein maar fijn

Met dat opruimen zit het dus wel snor, door naar het huisje. De oproep voor het programma kwam voor deze twee in ieder geval precies op het juiste moment.

Simone: "We hebben zelf geen TV en hadden het niet gezien, maar een collega tipte mij. Ze vond het echt iets voor ons. We hebben er toen een nachtje over geslapen en dachten daarna 'fuck it, we doen het gewoon'. We hadden ook nooit gedacht dat ze ons zouden kiezen en toen waren we er ineens doorheen."

Carli gaat verder: "Een tiny house is ook echt booming op dit moment. We waren helemaal verbaasd en blij!"

'Het is jammer dat we er voorlopig nog niet kunnen wonen. Het vinden van een plek is heel moeilijk en duurt ook lang.'

"We vonden het ook echt heel leuk om mee te doen", gaat Simone door. "Het moment dat de doeken vielen was zó spannend. Je hebt natuurlijk een bepaald beeld in je hoofd, maar je weet totaal niet wat eruit komt. We hadden eigenlijk heel graag zelf een huisje gebouwd, maar weten niet hoe we dat met Alba erbij hadden kunnen doen. Gelukkig is ons nieuwe huis echt heel tof geworden. We zijn er heel blij mee. Het is alleen jammer dat we er voorlopig nog niet kunnen wonen. Het vinden van een plek is heel moeilijk en duurt ook lang."

Loten in 2022

Carli en Simone zijn dus nog altijd op zoek naar een plek waar ze het huisje in ieder geval jarenlang kunnen plaatsen: "Een project voor de korte termijn is dan ook niet wat we zoeken. We hebben nu een locatie op het oog aan de rand van Leeuwarden. Daar worden we heel enthousiast van en willen we ons graag op inschrijven. Helaas is de inschrijving wel pas in september volgend jaar. De loting volgt daarna in oktober."

Deze plek heeft veel weg van de plek waar Maura gaat wonen. Je kan je hier inschrijven voor een kavel die je zelf, helemaal vrij, kunt bebouwen.

Simone: "Het wordt een groene wijk en van de kavel mag je uiteindelijk maar 25 procent bebouwen. De overige grond moet een groene bestemming krijgen. Dat vinden we echt het leuke eraan, we zij nu ook heel graag in de bossen en hebben niet genoeg aan het huidige balkon van 2x3 m. Het plan is er dus, alleen kunnen we er pas concreet wat mee doen in het najaar van 2022. Dat duurt nog lang en blijft nog even spannend."

Nog even in de stalling...

Wonen in het huisje zit er voorlopig dus nog niet in. Na de loting komen er nog een aantal gesprekken en duurt het nog een lange tijd voordat de grond wordt vrijgegeven. Net als bij Maura zullen ze dan zelf moeten zorgen voor de basisvoorzieningen (wateraansluiting en het riool) en ook daar gaat nog flink wat tijd overheen.

Dus, hoe nu verder? Simone: "In het appartement kunnen we prima wonen natuurlijk, maar eigenlijk willen we hier weg. Misschien zetten we het huisje in het voorjaar toch op een camping of we wachten even tot we wat meer weten. Het staat nog niet helemaal vast. Maar dat we gaan wonen in ons nieuwe huis is zeker. En tot die tijd duimen we dat we in september worden ingeloot."

Zo
Aflevering 3 | Maura
Zo is het nu met Maura van Tiny House Battle: 'Het duurt nog wel een jaar'
Zo
Aflevering 2 | Sanne & Boy
Zo is het nu met Sanne & Boy: 'Wij kunnen makkelijk leven met weinig en het is nog leuk ook'
Zo
Aflevering 1 | Jacqueline & Peter
Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'