Schoenen tips

Piepende of krakende schoenen? Kom van dit ongemak af met deze tips

28 november 2021 21:25

Heb jij ook wel eens last gehad van schoenen die bij elke stap die je zet een irritant piepend of krakend geluid maken? Je denkt dat het misschien wel meevalt, maar zodra mensen opkijken als je langsloopt, weet je dat het opvalt. Sommigen kunnen het zelfs zo vervelend vinden dat ze de schoenen niet meer willen dragen en uiteindelijk zelfs weggooien. Dit is natuurlijk zonde, want met een paar eenvoudige trucjes kun je dit probleem in een mum van tijd oplossen!

Weten waar de schoen wringt

Als je een paar schoenen net nieuw hebt gekocht kunnen deze in het begin een piepend geluid maken. Dit zou kunnen liggen aan het lossingsmiddel dat tijdens de productie is gebruikt. Wat je moet doen? Geduldig zijn en de schoenen net wat langer inlopen. Vaak is het probleem dan al verholpen.

De oorzaak van piepende schoenen ligt regelmatig verscholen in een productiefout, slijtage of vocht. Hierdoor wrijven twee delen van de schoenen tegen elkaar aan waardoor dat vervelende geluid ontstaat.

Voordat je het probleem kunt verhelpen is het van belang om erachter te komen waar het desbetreffende geluid vandaan komt. Trek de schoenen aan en beweeg met je voeten goed op en neer. Je kunt ook langzaam lopen om daaruit op te maken waar het knelpunt zit.

Als je eenmaal hebt achterhaald waar de piep zit kun je kijken welke delen van de schoen bij die beweging buigen. Deze wrijven dan dus hoogstwaarschijnlijk tegen elkaar aan.

Tip: als je zelf niet goed kunt zien op welk punt de schoen piept, is het slim dat iemand even met je meekijkt. Terwijl jij langzaam loopt kan die persoon -terwijl hij gehurkt zit- kijken en luisteren.

Ultieme tips tegen piepende schoenen

Tip 1: Strooi talkpoeder in de schoenen

Als je na wat speurwerk erachter komt dat het geluid vanuit de binnenkant van de schoenen komt kun je dit verhelpen door er wat talkpoeder in te strooien. Als je iets secuurder te werk wilt gaan haal je de binnenzool eruit waarna je het talkpoeder langs de binnenste naden strooit. Als de zolen er niet uit kunnen, is het ook mogelijk om het poeder langs de rand van de zool te wrijven.

Het talkpoeder absorbeert het vocht dat ontstaat doordat de binnenzool tegen de schoen aan schuurt. Door dit trucje wordt de wrijving al een stuk minder waardoor je het gepiep een halt toeroept!

Tip: maïzena en bakpoeder werken hier ook goed voor.

Tip 2: maak de hak vast

Een piepend of krakend geluid kan ook ontstaan doordat de hak van de schoen loszit. Met secondelijm of rubbercement kun je de hak weer vastlijmen. Let wel op, want te veel lijm kan ervoor zorgen dat er beschadigingen of vlekken op je schoenen komen. Uiteraard kun je dit klusje ook door een schoenmaker laten opknappen!

De reden dat sommige hakken zo extreem veel lawaai maken is dat ze hol zijn. Je kunt dit door een schoenmaker op laten lossen. De hak wordt dan opgevuld met een schuimmateriaal waarna er een dempend afdekstukje aan de onderkant van de hak wordt geplaatst.

Tip 3: laat de lucht weglopen

Piepende schoenen ontstaan ook door lucht die vastzit tussen de binnen- en buitenzool. Dit gebeurt vaker bij schoenen met een dikke en stugge zool (zoals bij Dr. Martens). Je kunt dit oplossen door met een naald een gaatje in de onderkant van de zool te prikken zodat de lucht weg kan lopen.

Tip 4: laat de schoenen goed drogen

Als je schoenen door een fikse regenbui erg nat zijn geworden is het belangrijk dat deze op de juiste manier drogen: aan de lucht. Doe je geliefde paar ook echt pas weer aan als ze helemaal gedroogd zijn. Anders loop je de kans dat ze gaan piepen en dan ben je nog verder van huis.

Je schoenen drogen het best met schoenspanners erin. Ook is het slim om tijdens het drogen de binnenzolen eruit te halen. Zo worden ze extra goed droog en gaat het proces bovendien een stuk sneller.

Zet je schoenen absoluut niet bij de verwarming, want leren schoenen kunnen hierdoor makkelijk uitdrogen en zelfs vervormen. Ook kun je je schoenen beter niet in de volle zon zetten. Schoenen kunnen hierdoor verkleuren en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Tip 5: gebruik het juiste onderhoudsmiddel

Onderhoud van schoenen is key om er langer plezier van te hebben. Zo hebben schoenen van leer en suède wat extra aandacht nodig. Deze kunnen namelijk een piepend of krakend geluid gaan maken wanneer de schoenen wat stugger worden. Als je een goed onderhoudsmiddel gebruikt die speciaal voor dit materiaal is bedoeld, houd je de schoenen soepel.

Als het vervelende geluid dat je schoenen maakt na deze tips helaas nog niet weg is kun je uiteraard altijd nog naar de schoenmaker gaan!

Fotocredits

Headerfoto: Cavan Images

Foto 2: Guido Mieth

Foto 3: Yuttadanai Mongkonpun

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore