Kooktip

Dit is de grootste fout die je kunt maken bij het koken van pasta

27 november 2021 19:02 Aangepast: 28 november 2021 12:38

Het toevoegen van olie aan gekookte pasta behoort tot één van de grootste fouten op het gebied van koken. En toch zijn er heel wat mensen die dit steevast doen. Waarom je dit beter niet kunt doen? Hugo Kennis legt het je uit!

Tip tegen plakkerige pasta

Pasta kan inderdaad plakkerig worden wanneer deze al eerder klaar is dan de rest van het gerecht. Veel mensen denken dat het helpt om dan wat (olijf)olie toe te voegen om ‘m weer losser te maken. Toch kun je dit beter niet doen omdat het een bijkomend negatief effect heeft op de pasta. Wat je dan wel moet doen om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat kleven? In de onderstaande video legt Hugo het je uit:

 

Géén olie, wél kookvocht

Kortom: wanneer je olie toevoegt aan je gekookte pasta sluit je de pasta eigenlijk af met een laagje olie. Hierdoor kan de pasta vervolgens geen saus meer opnemen, omdat de buitenlaag dicht is terwijl die juist open moet staan.

Wat je dus allereerst moet doen is ervoor zorgen dat je je pasta wat later kookt, zodat dit gelijktijdig klaar is met de rest van je gerecht. Lukt dit niet, dan kun je een scheutje van het wondermiddel genaamd ‘kookvocht’ toevoegen. Dit is dus niet zomaar heet water, maar het water waar de pasta eerder in heeft gekookt. Dit water zit dus bomvol zetmeel, waardoor de saus en de pasta lekker kan binden én het wordt niet plakkerig.

Tip: vang dus áltijd voor de zekerheid wat kookvocht op in een glaasje wanneer je je pasta afgiet. Ook als je nog niet zeker weet of je het nodig gaat hebben.

Recepten van Hugo

Benieuwd naar de recepten van Hugo? Bekijk hier de heerlijke gerechten die hij dagelijks bij Eigen Huis & Tuin Lekker Leven bereidt.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore