Tuinmetamorfose

Van weinig groen naar een ecologische en duurzame tuin

25 november 2021 17:46

Noordeloos is het dorp in Zuid-Holland waar Marco en Johanneke vandaan komen. Het dorp zelf is vrij groen, alleen de tuin kan nog wel een groene opfrisbeurt gebruiken. Daarom hebben ze de hulp van Tom ingeschakeld. Daarbij willen ze graag meer vogels en insecten naar hun tuin trekken en de spullen die ze al hebben hergebruiken. Zo hopen ze met hun achtertuin andere dorpsbewoners te inspireren.

Weg met die kliko’s!

Waar de vogels en insecten een mooi plekje krijgen in hun nieuwe tuin, mogen de ‘afzichtelijke kliko’s’ helemaal uit het zicht verdwijnen. Daarnaast zouden Marco en Johanneke graag nog een leuk plekje overhouden voor zichzelf.

Gelukkig heeft Tom hier wel wat goede ideeën voor. Ze hebben al een ruime tuin, maar die wordt nog niet naar hun wensen benut. Ze willen eigenlijk zo min mogelijk straat zien en juist organische vormen erin verwerkt hebben.

Het stel heeft zelf al wel geprobeerd om de tuin groener te maken, maar er is in de tuincentra zoveel om uit te kiezen dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Daarbij werd het nooit één geheel, maar daar komt nu verandering in!

De tuin bestaat nu vooral uit rechte lijnen en vierkante vlakken, maar daarvoor komen nu organische en ronde vormen in de plaats. Tom maakt onder andere een nieuw rond terras, een looppad vanaf het huis naar de achterkant van de tuin en om het af te maken maakt hij een pergola.

Recyclen wat nog goed is

Tom haalt als eerste het muurtje dat om de kliko’s stond weg. Daarbij worden de tegels weggehaald waar het looppad komt.

Bij het veranderen van de tuin hoeft niet alles nieuw aangeschaft te worden. Wat nog in prima staat is wordt opnieuw gebruikt. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Een organisch tuinpad

Het nieuwe pad wordt aangelegd met de betonklinkers die uit de oude tuin komen. Wel draait Tom deze om zodat de bovenkant nu de onderkant wordt. Zo ziet het er net even wat frisser uit.

Tom drilt zand aan voor een nieuw tuinpad. Hierbij recyclet hij de oude klinkers die in de tuin lagen. Zo heb je voor weinig geld een gloednieuw pad in je tuin. Ook drilt hij het pad nog eens extra aan voor meer stevigheid.

Een natuurlijke pergola

Tom gaat de hoogte in door een pergola aan te leggen. Bij deze constructie gebruikt hij geen strakke palen, maar juist geschilde kastanjehouten palen van dik formaat. Dit geeft die natuurlijke uitstraling aan de tuin waar het stel naar op zoek is.

Hiervoor graaft Tom eerst de gaten in de tuin. Met een laser meet Tom de palen af zodat ze op gelijke hoogte afgezaagd kunnen worden. Dit doet hij met behulp van een kettingzaag. 

Door een inkeping te zagen aan beide uiteindes van de paal die boven op de andere twee palen komt te liggen, valt deze makkelijker in de andere twee palen. Plaats er voor de stevigheid twee lange schroeven schuin in en vervolgens nog één recht.

Herhaal dit aan de andere kant en plaats vervolgens zes palen aan de bovenkant tussen de staande palen zodat de pergola ontstaat.

Daarnaast maakt Tom nog een wandje waar de vuilcontainers achter komen. Hiervoor graaft hij een gleuf waar hij vervolgens ook de kastanjehouten palen inzet. Tik de palen daarna nog even aan de bovenkant aan zodat ze goed vast komen te zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De cirkel is rond

Ook de tegels worden hergebruikt. Tom slaat de oude tegels in stukken om daarmee de borderrand te vormen. Zo omsluit hij het ronde terras en ontstaat er een verhoogde border.

Ook onder de pergola legt Tom een terras aan. Dit is namelijk een perfect plekje om onder te zitten en te loungen. Hiervoor trekt hij een cirkel met een draagpen en een touw in het zand.

Begin met het aanleggen van een vlakke onderkant. Stapel daarna de tegels op voor extra stevigheid. Tegels die gebroken zijn werken hier het best voor omdat deze al een ronding bevatten.

Groen in de tuin

Johanneke en Marco wilden graag een groene tuin. Daarom maakt Tom een plantenvak tussen de twee terrassen in. Hij schept het zand dat hier in eerste instantie lag uit, om er vervolgens vruchtbare grond in te doen. Dan kunnen de planten goed blijven groeien.

Als eerst plaatst Tom een scherm gemaakt van olijfwilg (Elaeagnus ebbingei).

Dit is een erg sterke plant die je vaak in kustdorpen tegenkomt. Hij kan erg goed tegen wind en zilte zeelucht en is te herkennen aan het leerachtige blad waarvan de onderkant zilvergrijs en de bovenkant groen is.

Door deze struik in een schermvorm te plaatsen wordt bovendien al meteen een stuk van de schutting afgedekt.

Het stel houdt van wandelen door het bos en daarom mag de Rhododendron (Catawbiense grandiflorum) niet missen in hun tuin. Het is één van de oudste planten van zijn soort. Deze plant krijgt veel lichtpaarse bloemetjes en houdt van een zure grond.

Omdat het ’s zomers in de tuin best warm kan worden, zorgt Tom ervoor dat er een natuurlijke schaduw over de pergola zal neerstrijken. Dit doet hij met behulp van klimplanten, zoals de schijnaugurk (Akebia quinata).

Deze plant kan makkelijk 10 meter lang worden en zal dus binnen no time over de hele pergola heen vallen.  

De border vult Tom verder aan met de ijkenbladhortensia (Hydrangea quercifolia).

Nu nog de afwerking

Op de bodem van de border plaatst Tom halfverharding. Voordat het grind erop komt legt hij honingraatmatten neer. Dit zorgt voor een stevig grindbed. Daarbij zorgt het doek aan de onderkant van de mat ervoor dat er geen onkruid doorheen kan groeien.

Hij zaagt de matten op maat met behulp van de decoupeerzaag. Voor het grind gebruikt hij Limburgs witgrind.

Dan is het nu tijd voor de afwerking. De tuin is nu een stuk groener geworden en er is voldaan aan de wensen van Marco en Johanneke. Er is veel gerecycled en in een nieuw jasje gegoten! Daarbij is het een erg natuurlijke tuin geworden waar de buren jaloers op zullen zijn.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore